CONFLICTE EN EL TRANSPORT

"Els nostres clients estan emprenyats perquè no poden anar a l'aeroport"

Els hotels de la Gran Via expliquen que els turistes es queixen de la vaga de taxis

Els comerciants alerten de les "conseqüències negatives" en el consum i imatge de Barcelona

zentauroepp44485165 taxi180729161200

zentauroepp44485165 taxi180729161200

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Els taxistes de Barcelona han aconseguit el que cap govern municipal dels últims anys havia aconseguit: fer fora els turistes del centre de la ciutat. Aquest diumenge, en gran part de la Gran Via (des d’Entença fins a Bailèn) i especialment en la seva confluència amb el passeig de Gràcia amb prou feines es veien estrangers, els quals han evitat el centre neuràlgic de la ciutat per la vaga indefinida del gremi.

Tot i que durant la nit passada una majoria de taxistes van anar a dormir a casa seva, durant el dia són molts els que es queden allà acampats en companyia de les seves famílies. El tram de passeig de Gràcia comprès entre la Gran Via i la plaça de Catalunya està tallat i aquest és, a més de l’espai on se celebren les espontànies assemblees, un anar i venir de conductors professionals.

Hi ha fins i tot una catifa de diversos metres que, estesa en un carril del taxi, serveix de repòs als taxistes pakistanesos. Molts d’altres han portat cadires plegables que col·loquen sota els arbres, a la recerca d’una ombra que serveixi de treva a la sufocant calor del mes de juliol. I hi ha els qui han muntat carpes entre les portes obertes dels taxis per protegir-se del sol.

Tot això està passant en una zona atapeïda de comerços (tancats aquest diumenge), cafeteries, bars i hotels. De moment, ja que la vaga va arrencar divendres a la nit, els turistes són els qui més han experimentat la incomoditat que suposa tenir tallat el centre de la ciutat. "Sí, estan generant problemes als nostres clients perquè no poden anar i venir de l’aeroport. Aquí hi ha gent gran en cadira de rodes i el tren o metro no són una solució. Estan bastant emprenyats amb aquesta situació", certifiquen treballadors de l’Hotel Avinguda Palace, a la Gran Via i molt pròxim a la font.

Una cosa semblant diuen a l’Hotel Gran Via, els qui neguen, d’altra banda, que la vaga de taxistes els generi algun "problema de convivència". I a l’Hotel Caledònia: "Els turistes es queixen perquè han d’anar a la plaça d’Espanya a agafar l’aerobús perquè la parada de Catalunya està tancada", diu un recepcionista.

Crítiques dels comerciants

Les cafeteries de la zona no estan notant un descens de clientela perquè, en lloc de turistes consumint, tenen taxistes consumint. "És veritat que tenim menys turistes, però els supleixen els taxistes", explica un cambrer del restaurant Tapas&Beer de la Gran Via. Uns metres més avall, al carrer de Casp, la cafeteria Bracafé és a rebentar de conductors. No obstant, globalment el descens del consum sí que es percep, com explica Roger Pallarols, director general del Gremi de Restauradors de Barcelona, que alerta que la vaga "està afectant molt el consum immediat i la imatge de la ciutat".

"Podem entendre totes les reivindicacions però la ciutat no pot continuar paralitzada més temps, i menys en temporada alta. No ens ho podem permetre, sobretot després d’un 2017 tan complicat", explica a EL PERIÓDICO. Els restaurants del passeig Marítim també alerten de les moltes cancel·lacions de reserves que estan tenint: els clients, davant de les dificultats de tornar a l’hotel a dormir, decideixen no sortir a sopar.

Notícies relacionades

També la Fundació Barcelona Comerç ha mostrat la seva "preocupació" per la situació de "col·lapse" que està vivint Barcelona i ha advertit sobre les "conseqüències negatives sobre l’activitat comercial i la imatge de la ciutat". "Compartim el posicionament contra l’intrusisme i per això demanem propostes urgents que facilitin una solució a la mobilització del sector del taxi, igual com les exigim per al del comerç", ha dit l’entitat en un comunicat.

A tot això se suma el més que probable enuig descomunal de la ciutadania barcelonina que podria esclatar demà, quan bona part hagi de matinar i agafar el cotxe per anar a la feina. I ¿als taxistes els preocupa aquest possible emprenyament? “Ens és igual. No pararem fins a tenir una solució de Foment", ha dit amb contundència Alberto Álvarez, 'Tito', representant d’Élite Taxi. "¡Ni un pas enrere!", criden al seu costat uns companys.