ATRACAMENT A DOMICILIS

Un carrer pateix tres robatoris diferents en 15 dies

Una banda de lladres ha entrat en tres vivendes en un carrer residencial de 650 metres

Els robatoris a domicilis el 2017 van augmentar a 5.382 només a Barcelona

turull

turull
zentauroepp44486835 passeig turull180729191450

/

3
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

El passeig de Turull, al barri de Vallcarca i els Penitents (Gràcia), està en el punt de mira dels lladres. El carrer de només 650 metres ha patit tres atracaments en menys de 15 dies i els veïns no saben què poden fer. El 'modus operandi' sembla indicar que es tracta de la mateixa banda: esperen que els propietaris marxin i, entre les deu i onze de la nit, entren destrossant portes finestres. Els lladres van aconseguir4.000 euros en joies en l’últim dels atracaments i per als propietaris, la por no se’n va. "L’important no és el valor econòmic sinó el sentimental, la por que et queda no la cobreix l’assegurança", afirma un dels afectats.

Diversos veïns s’ha pronunciat respecte a l’alarmant tema.  "La vigilància en aquesta zona és zero, hi tenim cotxes aparcats des de fa tres o quatre mesos. La preocupació per l’autoritat és mínima, inexistent –explica un d’ells–. En vam tenir un fa 20 dies, un altre fa dues setmanes i l’últim va ser dissabte 22 de juliol". Al preguntar-los sobre la presència policial al barri, els veïns afirmen que és nul·la.

Treball de professionals

El treball dels lladres està calculat. Primer deixen anar un observador, que passeja per la zona i es fixa en la rutina dels veïns i en les cases que estan buides. Quan les vivendes es queden soles, hi accedeixen de forma violenta. "No van trencar només el vidre, sinó que van destrossar la finestra sencera", explica un dels afectats, que estava de viatge quan va succeir el robatori. "Van destrossar la tanca, la finestra i la porta de l’habitació principal –expliquen els propietaris–. Tenien calculat el temps que passa entre que sona l’alarma i el que tarda a arribar la policia". Segons els veïns, no és casualitat que la manera d’entrar i la localització dels crims coincideixin.

Els lladres se centren en objectes fàcils d’endur-se i fàcils de vendre. "Només agafen joies i diners, deixen tot el que sigui televisió o ordinadors", expliquen veïns. Per l’últim robatori, que va tenir lloc fa una setmana, el propietari es mostra afectat però no del tot sorprès. "Ara no hi ha sensació de seguretat al barri, però mai n’hi ha hagut", afirma. Malgrat treballar tot el dia, no recorda veure molta presència policial al barri."L’ajuntament  té gran part de responsabilitat, hi ha molt abandonament", apunta.

Un barri deixat

"El consistori se centra a millorar unes zones però d’altres se n’oblida i això revela una mica com són en realitat –explica un dels propietaris robats–. A la plaça de les Glòries, per exemple, hi inverteixen un dineral però aquesta zona, que està darrere el Park Güell i és invisible, no els importa". Els veïns es queixen de l’alt flux de venedors ambulants que passen pel passeig Turull per accedir al parc i la impunitat amb què ho fan. "És l’entrada de servei per dir-ho d’alguna manera", apunten. Els veïns no poden evitar parlar sobre l’horrible situació del carrer. "No tenim vorera, anempel mig del carrer i totes les corbes són cegues, és un perill", afirmen.

Notícies relacionades

Els recents robatoris, segons els veïns, són una gota més al got. "Aquí hi viu gent gran i jubilats que ara tenen por", relaten. Pels afectats, la sensaciód’inseguretat se n’anirà però el que els marca ara és la imatge despreocupada que tenen de l’ajuntament. Només a Barcelona, els robatoris a domicilis van arribar a superar els 5.300 casos el 2017. "Ens hem trobat de cop amb una realitat que no coneixíem, ens hem quedat amb una sensaciód’ultratge, de violació", asseguren.

D’altra banda, diversos veïns del mateix passeig lamenten els fets però neguen la falta de presència policial a la zona. "Hem tingut bona relació amb els mossos després dels esdeveniments", explica un d’ells. Els mateixos residents demanen que no es qualifiqui el barri de "perillós" i "insegur", per la qual cosa es desentenen de qualsevol qualificatiu denigrant relacionat amb el passeig Turull.

Temes:

Robatoris