BARRAQUISME

Barcelona posa fi al campament de barraques de les Glòries

L'ajuntament desallotja el solar ocupat des del 2016 per raons de "salubritat i seguretat"

Només 15 persones de les 61 expulsades accepten algun dels recursos de serveis socials

zentauroepp44430685 barcelona 24 07 2018  barcelona   desmantelamiento de las ba180724132706

zentauroepp44430685 barcelona 24 07 2018 barcelona desmantelamiento de las ba180724132706

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat aquest dimarts les barraques construïdes en un solar de les Glòries, entre els carrers de Tànger i d’Àlaba, i ha procedit a enderrocar les barraques després d’obtenir la pertinent ordre judicial. La intervenció ha tingut lloc a les nou del matí i ha durat unes quantes hores.

No se sap amb exactitud quantes persones vivien en aquest campament (moltes són itinerants o simplement guardaven els materials al solar), però l’ajuntament ha pogut parlar avui amb 61 barraquistes "que s’ha intentat vincular als diferents serveis que existeixen", segons fonts municipals. Entre els quals hi havia tres famílies amb un menor cada una. I també dos menors no acompanyats, que han sigut acompanyats per la Guàrdia Urbana a la Fiscalia. L’ajuntament ha justificat el desallotjament per raons de salubritat i seguretat i per donar un altre ús a la zona pública de l’espai.

El consistori tenia constància de l’existència d’aquest campament de barraques des del març del 2016. "Aquest terreny té una part privada, ja desallotjada, i una de pública. L’ajuntament, davant delsriscos de seguretat i salubritatexistents, però també per la necessitat de recuperar els solars públics i donar-los un ús, va iniciar el juny del 2017 el procediment de recuperació d’ofici de l’espai. El jutjat n’ha autoritzat finalment el desallotjament aquest dimarts", ha informat aquest matí el govern municipal a través d’un comunicat.

whatsapp-video-2018-07-24-at-113027 / periodico

El mateix document assenyala que algunes d’aquestes persones han rebutjat qualsevol intervenció dels serveis socials. La tarda d’aquest dimarts s’ha sabut que un total de 15 persones han acceptat els recursos municipals. Així, les tres famílies (cinc adults i tres menors) i dos homes més amb un grau de vulnerabilitat més gran han sigut reallotjats en una pensió, mentre que quatre homes han sigut derivats a un centre de primera acollida municipal (un cinquè ja hi havia ingressat aquest dilluns). 

"No sé on aniré"

El consistori ha ressaltat que en el desallotjament hi han participatequips de seguretat, neteja i serveis socials,i que "la intenció és oferir allotjament d’emergència a qualsevol de les persones que ho desitgin". Per aquesta raó, hi ha places previstes en els centres de primera acollida i a les pensions.

Però a algunes d’aquestes persones no els agrada aquesta proposta. "No sé on aniré ara. L’alberg és com una presó, no hi vull anar. En aquest campament no és que estiguéssim bé... Però és la vida. Aquí hi havia moltes rates", ha explicat l’Aburamin Elkoch, de 31 anys, poc després de ser desallotjat. Feia set mesos que aquest home vivia en el campament i es dedica a la venda de ferralla a la zona dels Encants.

Florentina Sánchez, de 49 anys i que també ha sigut desallotjada aquest dimarts, només feia dos mesos que era al solar de les Glòries. "Ara tornaré a dormir al carrer", ha lamentat, com l’Elkoch, aquesta dona.

Desmantellament de les barraques del solar ubicat entre els carrers de Tànger, Àlaba i Pamplona. / RICARD CUGAT

També ha expressat el seu malestar unnoi de 32 anys procedent de Tetuan (Marroc) que prefereix no donar el seu nom i que feia cinc mesos que pernoctava al solar. Per a molts, dormir en un solar com aquest els garantia un racó de protecció especialment durant les nits. "Això és tranquil, aquí no et roben. No hi ha problemes. Ningú feia cap mal a ningú, dormíem i, durant el dia, cada un es buscava la vida per menjar", ha dit amb frustració.

"Ara agafo les meves coses i ¿on vaig? Em diuen que vagi als serveis socials i allà he de demanar cita. Però ¿aquesta nit què?", es queixava per la seva part el Saïd, un altre marroquí de 38 anys. Era un dels barraquistes més antics de les Glòries, ja que feiados i mig que vivia al solar. En fa 10 que va arribar a Barcelona, i va treballar netejant cases. Però al quedar-se sense feina es va veure obligat a viure al ras. "Almenys aquí no et roben, ningú et treu res", ha assegurat.

Per a molts barraquistes, a més, dormir als albergs municipals implica renunciar a la ferralla i als objectes que recullen al carrer, l’única manera que tenen de guanyar-se la vida. Al campament de barraques les podien guardar i vigilar.

Símptoma de la pobresa

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que tots els barraquistes estaven informats que el desallotjament, en el qual feia setmanes que treballava, havia de produir-se. "Aquestes persones tenen un modus vivendi que es resisteix molt a l’alternativa habitacional", ha assenyalat la directora de l’àrea de Drets Socials, Laia Ortiz, que ha insistit que a totes se’ls han presentat altres opcions. "I les que han volgut han sigut ateses pels serveis socials", ha afegit. En tot cas, ha matisat que la intervenció social en aquests casos sol ser "lenta" com a conseqüència de les "lleis fallides".

Segons ella, el barraquisme és una conseqüència de la "pobresa" i de l’"exclusió" que pateixen moltes persones, especialment les d’ètnia gitana, en països com França, Itàlia o Romania. "L’ajuntament ha percebut un augment del barraquisme per l’arribada de persones de fora de Catalunya que fugen del racisme institucional dels seus països", ha conclòs.

Les Glòries: una zona idònia per als venedors de ferralla

Tot i que les primeres barraques al solar pròxim a la plaça de les Glòries, entre els carrers de Tànger i d’Àlaba, van aparèixer el 2016, el seu número va començar a <strong>multiplicar-se la primavera d’aquest any.</strong> D’unes cinc o sis barraques va passar a haver-n’hi desenes. Per als que fins avui pernoctaven o guardaven els seus materials allà aquesta zona era la idònia per dos motius principals: <strong>els Encants</strong> atreuen compradors de segona mà i en aquesta zona, a més, hi ha <strong>diversos negocis que compren ferralla,</strong> l’altra via principal d’ingressos de tots ells. Els barraquistes d’aquest solar procedien, principalment, del <strong>Marroc i Romania. </strong>Els romanesos (molts d’ètnia gitana) viuen sobretot en família i es dediquen gairebé exclusivament a la ferralla. Agents de la Guàrdia Urbana i els serveis socials de l’ajuntament els visitaven amb freqüència. Els seus nens anaven a escola. Segons dades fetes públiques per l’ajuntament al juny, a Barcelona hi ha un total de <a href="https://www.elperiodico.com/es/barcelona/20180612/asentamientos-irrgulares-6873022" target="_blank"><strong>536 persones vivint en 77 campaments irregulars,</strong></a> davant les 465 persones que hi havia a 47 barraques el 2014. <strong>Sant Martí </strong>és el districte on hi ha més assentaments. La tendència és que el barraquisme <strong>continuï augmentant </strong>a tota la ciutat.