El problema de la vivenda

Dues decisions avalen la suspensió de llicències turístiques de Colau el 2015

El TSJC desestima els recursos que van interposar les companyies hoteleres Claris i Hotusa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat dos recursos contenciosos que van presentar les companyies hoteleres Claris i Hotusa el 2015 en contra de l’acord de la Comissió de Govern que suspenia temporalment l’atorgament llicències l’atorgament llicènciesper desenvolupar activitats turístiques a la ciutat, en plena bombolla immobiliària.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha valorat positivament la decisió del tribunal i ha defensat que l’acord va ser “plenament legal” i que aquesta “és una manera de funcionar de la mateixa ciutat”. Així mateix, ha indicat que la decisió judicial “determina que no va existir cap tipus de vulneració del dret a la defensa”.

El va seguir el PEUAT

En aquest sentit ha recordat que la suspensió “era temporal” i que va derivar en un procés participatiu en què “tothom va poder donar la seva opinió i en Actitud Especial Urbanística d’Allotjament Turístic (PEUAT) aprovat per l’Ajuntament de Barcelona el gener del 2017, que va suspendre l’atorgament de llicències per a allotjaments turístics i contra el qual es van interposar fins a 27 recursos.

Aquestes dues sentències, que no són fermes, estableixen que“l’acord era plenament legal i es va desenvolupar de forma correcta, rigorosa i professional”, ha afirmat en declaracions als mitjans la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

Les qüestions fonamentals de les sentències, segons Sanz, és que confirmen que la comissió de govern eral’òrgan competent per aprovar l’esmentat acord i reafirmen que aquest “no és diferent” d’altres que ja es van aprovar en governs anteriors, com l’encapçalament per l’exalcalde Xavier Trias, que també va suspendre l’atorgament de llicències per a pisos turístics el 2014.

“Es confirma que aquesta és una forma de funcionar de la mateixa ciutat partint de les competències legals que tenim, i un instrument per poder analitzar i després desenvolupar un pla especial de regulació d’usos”, ha afirmat Sanz.

“Un bon inici”, segons l’ajuntament

Les sentències també determinen que “nohi ha hagut vulneració del dret a la defensa” perquè es tractavad’una suspensió temporal d’un any, prorrogable a dos, ni tampoc omissió de tràmit d’audiència, ha aclarit la regidora.

Notícies relacionades

L’acord, així, “s’adequava al que es volia treure endavant” i va estar exempt d’“arbitrarietat, desviació de poder i falta de motivació o justificació”, ha afegit Sanz.

La tinenta d’alcalde s’ha felicitat per aquestes dues sentències, que considera “un bon inici”, i ha conclòs que confirmen el que des de l’equip municipal sempre han manifestat: “Que hem fet les coses ben fetes i que el PEUAT era necessari per poder desenvolupar i defensar la ciutat respecte a la bombolla turística”.