Troballa inquietant

Uns submarinistes troben una pistola a la zona de banys del Fòrum

L'equip, format per 40 persones, va topar amb l'arma mentre estava netejant els plàstics del fons marí

La van entregar als Mossos d'Esquadra, que encara no han determinat si està vinculada a algun delicte

zentauroepp44348776 limpieza del fondo submarino donde se ha encontrado un pisto180716172150

zentauroepp44348776 limpieza del fondo submarino donde se ha encontrado un pisto180716172150

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’objectiu de la immersió marítima era netejar el fons marí de la zona del Fòrum de Barcelona, en molt mal estat per culpa de la brutícia humana. Plàstics, compreses i ferros rovellats són alguns dels elements que es veien a simple vista. El que no esperaven era trobar-se una pistola amb un cartutx de bales al costat, dins d’una bossa blava de plàstic. Va passar el diumenge 8 de juliol.

Aquell dial’Associació d’Activitats Subaquàtiques Cavalldemar (Adas Cavalldemar) i la Unió Subaquàtica Sabadell (Unisub Sabadell), per celebrar els seus 40 i 60 anys de trajectòria, respectivament, van organitzar una batuda de neteja subaquàtica. "Com que la conscienciació sobre el plàstic està molt de moda, vam decidir anar al Fòrum a netejar el plàstic del fons del mar, un espai que està molt degradat. S’acostuma a veure el que hi ha fora, però no el que hi ha dins...", explica per telèfon Oriol Navarro, membre d’Adas Cavalldemar des de fa 10 anys.

Bossa de plàstic a l’interior de la qual hi havia la pistola amb la seva cartutxera. / ADAS CAVALLDEMAR

En aquella immersió van participar al voltant de 40 persones entre apneistes i submarinistes, que es van dividir en grups. Cada un portava una bossa de recollida i van estar pescant durant unes quatre hores. Va ser llavors, al cap d’una estona, quan es va produir la inquietant troballa. "Un dels participants va trobar una pistola. Estava dins d’una bossa de plàstic, amb cartutxera i bales, però no sabem si estava carregada", relata Navarro, de 33 anys. Un policia que formava part del grup els va aconsellar no manipular-la, i això van fer.

Aquest jove submarinista sí que recorda que la pistola "tenia òxid", la qual cosa indica que possiblement feia temps que era al fons del mar. "Estava dins de la zona de banys del Fòrum, de manera que el més segur és que algú la tirés des de terra", explica Navarro, que assegura que és freqüent trobar-se "coses rares" al fons del mar. "Fa un any jo mateix em vaig trobar un revòlver sense funda".

L’equip de submarinistes va trucar automàticament als Mossos d’Esquadra, que van acudir a recollir la pistola. Segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO, l’arma està sent actualment investigada per la unitat de policia científica dels Mossos, però encara no se sap si està vinculada a algun tipus de delicte. "No ens vam espantar quan la vam trobar, va ser més aviat una cosa anecdòtica. Ens esperàvem trobar pneumàtics, ampolles... No una arma", diu Navarro.

Restes humanes recollides pels submarinistes al fons marítim del Fòrum. / ADAS CAVALLDEMAR

Notícies relacionades

Ell mateix testifica que el fons marí del Fòrum, on es banyen els ciutadans, estava "molt brut". "I segueix així", afegeix. Compreses, bastonets de 'chupachups', llaunes, canyes de pescar i molts altres residus, fruits de l’impacte i la deixadesa humana, van ser les troballes. Aquesta neteja va ser possible gràcies a la col·laboració d’altres entitats com la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (Fecdas), l’empresa de gestió mediambiental Urbaser, el club submarinista Saita Diving i la botiga de material de busseig Cressi Sub.

Segons Greenpeace, s’estima que entre el 21% i el 54% de tots els fragments de microplàstics del món són al Mediterrani. D’altra banda, del total de les mostres d’escombraries analitzades en aigües d’aquest mar, el 96% són plàstics. De les escombraries recollides a les platges espanyoles del Mediterrani són plàstics el 72%, i de les escombraries ingerides per l’amenaçada tortuga careta el 97,3% és aquest component derivat del petroli.