Colau: "El pitjor de Trump és la seva crueltat"

L'alcaldessa de Barcelona participa a Nova York en un debat amb la nova promesa demòcrata, Alexandria Ocasio-Cortez

NUE12 - NUEVA YORK (EEUU), 16/7/18.- La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau (d); participa en un acto organizado por Democracy Now junto a Alexandria Ocasio Cortez (i), una latina demócrata de 28 años, en el auditorio de la Universidad de Nueva York, Nueva York (EE.UU.). Colau y la nueva promesa de la izquierda estadounidense, la candidata a congresista por el Partido Demócrata Alexandria Ocasio-Cortez, debatieron hoy cómo la izquierda alternativa puede parar los pies a la ultraderecha en la era Trump. EFE/Miguel Rajmil

NUE12 - NUEVA YORK (EEUU), 16/7/18.- La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau (d); participa en un acto organizado por Democracy Now junto a Alexandria Ocasio Cortez (i), una latina demócrata de 28 años, en el auditorio de la Universidad de Nueva York, Nueva York (EE.UU.). Colau y la nueva promesa de la izquierda estadounidense, la candidata a congresista por el Partido Demócrata Alexandria Ocasio-Cortez, debatieron hoy cómo la izquierda alternativa puede parar los pies a la ultraderecha en la era Trump. EFE/Miguel Rajmil / Miguel Rajmil (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va participar ahir a la nit en un debat amb la nova promesa de l’esquerra nord-americana, la joveníssima candidata demòcrata al Congrés, Alexandria Ocasio-Cortez. Colau va parlar de la seva etapa política davant d’un auditori atapeït a la Universitat de Nova York i va compartir amb la candidata novaiorquesa idees per frenar l’avenç de l’extrema dreta en l’era de Donald Trump, un dirigent al qual va criticar per les seves polítiques immigratòries i la seva aliança amb els interessos econòmics. “Trump és la pitjor política possible”,va dir l’alcaldessa després d’intervenir al matí en un plafó de les Nacions Unides dedicat a abordar els reptes que afronten les grans ciutats. “Puc criticar les seves formes, però el pitjor és la seva crueltat, la manera en què utilitza la política per fer mal.”

El debat va estar moderat per la periodista de Democracy Now, Amy Goodman, que va ressaltar les similituds de dues dones que van començar les seves carreres a les trinxeres de l’activisme social per fer el salt a la política institucional. Totes dues provenen de famílies humils sense vincles amb les elits, es defineixen com a feministes i defensen polítiques desacomplexades d’esquerres. “Jo veig molt bé l’Alexandria perquè no fa falta tenir por”, va dir l’alcaldessa quan li van preguntar quin consell donaria a Ocasio, que va guanyar el mes passat contra tot pronòstic la nominació demòcrata pel districte 14 de Nova York (Bronx i Queens) a l’imposar-se clarament a un dels pesos pesants del partit a Washington. “La política institucional pot ser més frustrant que l’activisme social, perquè implica una lluita pel poder que de vegades treu el pitjor de les persones”, va postil·lar Colau.

Durant les gairebé dues hores de debat es va parlar una mica de tot. Des de l’ascens de Trump, alsproblemes del capitalisme, l’ocupació israeliana de Palestina, el conflicte saharaui, el dret d’autodeterminació a Catalunya o les opcions de l’esquerra alternativa per fer-se un lloc entre els grans partits tradicionals. “Hi ha moltes pors que generen ansietat en la població i no hem de minimitzar-les ni fingir que no existeixen. El que hem de fer és trobar formes alternatives per donar resposta a aquestes pors”, va dir Colau per explicar l’ascens de Trump i els moviments d’ultradreta a Europa. L’alcaldessa ho va relacionar també amb el “fracàs de la socialdemocràcia”,en part per haver fet pròpies les polítiques econòmiques de la dreta.

Notícies relacionades

Colau va assegurar que la victòria d’Ocasio-Cortez en les primàries li va recordar la seva. “Va ser David contra Goliat”.La novaiorquesa va explicar abans que la clau del seu triomf no va consistir a moderar les seves posicions, sinó a aconseguir que el seu missatge arribés a sectors poc involucrats habitualment en la política. “La forma en què els progressistes poden guanyar amb un missatge desacomplexat és expandint l’electorat”,va dir la candidata de 28 anys, que a penes uns mesos enrere treballava de cambrera per poder pagar les factures.

Quan li van preguntar què significa per a ella ser socialista, una etiqueta que als Estats Units continua portant un pesat estigma, la hispana d’origen porto-riqueny va al·ludir a la preocupació pels més desfavorits. “Que en una societat moderna, moral i pròspera ningú hauria de ser massa pobre per viure”.