Anar al contingut

POLÍTIQUES URBANES

Colau a l'ONU: "La vida de les ciutats està en perill"

L'alcaldessa de Barcelona presenta una declaració subscrita per grans ciutats per promoure vivendes assequibles

Ricardo Mir de Francia

Colau a l'ONU: "La vida de les ciutats està en perill"

Eduardo Munoz Alvarez

Ada Colau ha enviat un missatge urgent a la seu de Nacions Unides a Nova York per alertar sobre el procés de gentrificació  i especulació immobiliària que està transformant les grans ciutats del món. “Ara mateix la situació és crítica. La vida a les ciutats està en perill”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona. Colau ha enunciat els principis d’una declaració promoguda per Barcelona i subscrita per altres metròpolis, com Nova York, Berlín, París i Seül per reclamar als estats més inversions en vivenda assequible i un augment de les competències municipals per combatre l’especulació immobiliària dels grans capitals i fons d’inversió. Una especulació, que segons l’alcaldessa, no només atempta contra el dret a la vivenda sinó que posa en perill la sostenibilitat del model econòmic urbà.

“Patim un procés d’especulació global, un procés de financerització de la vivenda a càrrec de grans fons d’inversió i capitals que es mouen sense fronteres i sense control”, ha dit Colau durant una taula rodona en la qual també han participat els alcaldes de Mont-real i Montevideo. “Aquest procés significa que s’encareix la vivenda per als nostres ciutadans. Significa unes pujades de preu cada vegada més abusives. Significa milers de desallotjaments. Significa que posa en perill la vida de les persones a les nostres ciutats”.

Iniciatives de grans ciutats

La líder de Barcelona en Comú ha arribat a Nova York després de visitar Londres i París en les dues últimes setmanes per buscar recolzaments a la declaració presentada aquest matí amb el lema: “Ciutats per a una vivenda adequada”. Una iniciativa que ha impulsat també com a copresidenta de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), la xarxa de municipis més gran del món. Colau pretén involucrar els estats perquè prenguin mesures fermes per regular el mercat immobiliari o transfereixin aquestes mateixes competències a les ciutats. “Els estats han d’entendre que som els seus principals aliats per trobar solucions, però necessitem més competències per regular el mercat i impedir l’especulació”, ha dit l’alcaldessa durant el seu discurs.

Perdre "l’ànima de la ciutat"

L’alcaldessa ha explicat que l’augment abusiu dels preus, ja sigui del lloguer com de la vivenda en propietat, no només està expulsant les famílies amb menys recursos dels centres de les ciutats. També està afectant les classes mitjanes i empreses de sectors estratègics com el tecnològic, que tenen dificultats perquè els treballadors trobin casa a prop dels llocs de treball. “L’impacte que té això en el model de ciutat és tràgic. No podem permetre’ns perdre la ciutadania perquè llavors perdem l’ànima de la ciutat”, ha dit Colau.

La declaració també reclama més inversions en vivenda pública per prevenir l’exclusió i donar oportunitats a les legions de sensellar que abunden a les grans ciutats. Una política que ha d’anar acompanyada de serveis socials i una planificació adequada per evitar la segregació socioeconòmica i alleujar les tensions entre els centres de les ciutats i la perifèria. Colau ha assenyalat que l’esforç no només s’hauria de centrar en el finançament públic i privat. També s’haurien d’explorar fórmules com la vivenda cooperativa i comunitària.

Recolzament al 30% de vivenda protegida

L’alcaldessa ha volgut remarcar que la cooperació entre grans urbs ja està donant alguns resultats. “Barcelona ha aprovat inicialment una regulació que preveu que qualsevol nova promoció de vivenda reservi un 30% d’espai a la vivenda assequible. No ens l’hem inventat nosaltres. També s’està fent a Londres, Mont-real o París amb èxit”, ha dit Colau en una compareixença posterior amb la premsa. “però també hem constatat amb aquestes ciutats que no n’hi ha prou. Hem de regular el mercat immobiliari. És urgent. I estem interpel·lant l’Estat perquè no tenim la competència per fer-ho, com sí que tenen París o Berlín per limitar les pujades abusives del lloguer”.

En la seva trobada, la setmana passada, amb l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, per obtenir el seu recolzament tant a la seva iniciativa davant de l’ONU com a la iniciativa del 30%, Hidalgo va afirmar que a la capital francesa, pionera a prendre aquesta mesura, els mateixos promotors immobiliaris han acabat recolzant-la després de mostrar el seu rebuig inicial. 

L’alcaldessa considera que l’arribada al poder de Pedro Sánchez obre una “finestra d’oportunitat” per frenar l’especulació. “El Govern de Sánchez sap que per mantenir la nostra complicitat en aquesta nova etapa, la nostra prioritat és regular el lloguer”, ha dit després d’acusar el PP de “negar-se completament a posar límits a l’especulació”. En aquest sentit, ha avalat el projecte de llei presentat per Units Podem a les Corts per allargar la durada dels lloguers i posar límit a les pujades de preu abusives.

Trobada amb l’estrella emergent dels demòcrates

L’alcaldessa tenia previst participar a les sis de la tarda (mitjanit hora espanyola) en un panel amb Alexandria Ocasio-Cortés, una de les estrelles emergents del Partit Demòcrata i aspirant a un escó de congressista a Washington. La trobada, dins del cicle de Fearless Cities North America, equipara els inesperats èxits electorals de totes dues i les presenta com a experiències que "mostren la promesa d’una visió política valenta, un antídot contra les forces d’extrema dreta en creixement a tot el món". Segons els organitzadors, les dues "han assenyalat la irrupció d’una nova manera de fer política: de baix a dalt, ambiciosa, participativa, feminitzada i radicalment centrada en el bé comú".  L’endemà visitarà la vicealcaldessa de Nova York, Alicia Glenn, acompanyada per les regidores de Madrid i Mont-real, Manuela Carmena i Válerie Plante.