CONFLICTE SOCIAL I ECONÒMIC

Sense pla de xoc estival per al 'top manta'

Barcelona aposta per solucions no immediates, com aconseguir més contractes de treball temporals

El Síndic apressa totes les administracions a abordar "amb urgència" un "fenomen que persisteix"

jcarbo44283506 top manta180712202725

jcarbo44283506 top manta180712202725
jcarbo44277932 top manta180712202743

/

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

No hi haurà un pla de xoc estival contra el top manta aquest any com reclamava el sector del comerç a Barcelona. L’objectiu de l’ajuntament és afrontar aquest fenomen integrant socialment, mitjançant més "contractes de treball temporals", els immigrants sense papers abocats a aquesta activitat il·legal per subsistir. Un repte que depèn de possibles canvis en la llei d’estrangeria encoratjats pel nou Govern socialista, segons ha destacat avui dijous el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, conscient que la crisi humanitària i migratòria que viu Europa suposa un "moment difícil" per abordar el tema. "No hi ha varetes màgiques", ha advertit, apuntant a la recepta combinada de "prevenció", coordinació entre administracions i molta actuació social.   

El guió viscut aquesta tarda a la seu del Síndic de Greuges era gairebé idèntic al de fa dos anys, quan Rafael Ribó ja va donar un toc d’atenció a l’Ajuntament de Barcelona, d’altres municipis, a la Generalitat i a la Delegació del Govern a Catalunya davant de la proliferació del ‘top manta’. En aquells dos anys i després de tres reunions, "el fenomen persisteix", ha alertat el Síndic, que ha ampliat la carta de recomanacions a les tres administracions amb les quals s’ha reunit. Però les mesures proposades (i consensuades) advoquen essencialment per solucions a mitjà i llarg termini, sense propostes d’abast més immediat, com reivindica des de fa temps el comerç tradicional, que sent perjudicat per la venda ambulant no autoritzada. 

El president de la Plataforma d’Afectats contra el Top Manta, Fermín Villar, ha expressat a aquest diari la seva desil·lusió per la "falta de voluntat política" per erradicar la venda il·legal. No volen "persecucions ni repressió policial", però sí una forta presència d’agents en els punts calents des de primera hora del dia per impedir que s’hi posin les mantes, i assessorament de tipus social ja in situ. Rebutgen "l’extensió" d’aquests mercats il·legals per la ciutat, i citen com a nous exemples els Encants. S’ofereixen a promoure convenis d’inserció laboral.

Coordinació

Després de la reunió, Pisarello ha afirmat que l’ajuntament l’havia sol·licitat temps enrere. Però Ribó ha emfatitzat que és la sindicatura la que reclama "mesures urgents i efectives" davant d’una situació que lluny de millorar prolifera amb les crisis migratòries i la dificultat a regularitzar la situació de milers d’immigrants amb una llei d’estrangeria molt restrictiva. Segons el defensor de les persones, en aquests dos anys algunes coses s’han fet bé, i d’altres no tant. Però el resultat és que al centre de Barcelona i en alguns municipis costaners hi operen centenars de venedors sobre la manta. Sense xifrar.

Per aquest motiu, la trobada ha alineat també la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta; el cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius; el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós; la subdelegada del Govern central a Barcelona, Montserrat Garcia; representants de la Diputació, l’ajuntament, l’Autoritat Portuària de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipi i Comarques (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), i representants de Sitges, Castelldefels, Roses i el Vendrell.

126 contractes de treball

Mentre fa mesos que el sector i algunes entitats de la ciutat aglutinades a la plataforma d’afectats demanen que es recuperi l’espai públic i els partits de l’oposició llancen crítiques per un presumpte efecte crida per la tolerància amb l’activitat, l’ajuntament ha demanat avui no "instrumentalitzar" políticament l’assumpte, que "afecta ajuntaments de tots els colors". Pisarello ha defensat la tasca social impulsada amb el col·lectiu manter, que es tradueix en haver tret del carrer, amb contractes de treball, 126 persones (un centenar amb plans d’ocupació, 17 en cooperatives i 11 en programes d’inserció a Mercabarna). No obstant, s’espera arribar a 30 cooperativistes. 

Notícies relacionades

El consistori s’ha escudat també en l’aturada que ha suposat l’aplicació del 155 després de l’1-O de cara a la coordinació de Mossos i Guàrdia Urbana. Una situació ja superada i que juntament amb el canvi de Govern central fa ser més "optimista" el primer tinent d’alcalde sobre la possibilitat d’aconseguir regularitzar la situació laboral de més immigrants manters.

Per a Rafael Ribó, urgeix actuar en cinc àmbits. Potser el més destacat sigui una taula interadministrativa que es reuneixi cada tres mesos i que analitzi els resultats obtinguts, on aquesta vegada tindrà presència continuada el Síndic (la primera cita serà el 30 de juliol, amb l’estiu a mitges); també un plad’actuació social per promoure ajuts i mesures d’inserció laboral, com els contractes temporals que ja han plantejat a la Delegació del Govern; de nou, sancions i campanyes informatives; actuació coordinada de les administracions i "actuacions en matèria policial i de seguretat ciutadana", tant per reduir el volum del fenomen aquest estiu com per acabar amb els canals de distribució dels productes il·legals.

Promeses d’"erradicació" eliminades

La plataforma de comerciants i entitats també ha parlat aquesta setmana amb la sindicatura. Sobre la taula hi havia la promesa d’apressar un ambiciós pla per acabar amb la venda il·legal ambulant a finals d’any, assenyala Villar. Curiosament, la primera nota de premsa facilitada per l’oficina del Síndic després de la reunió al·ludia a l’objectiu policial i de seguretat, sota la coordinació del departament d’Interior, de "reduir el ‘topa manta’ un 30% aquest estiu i erradicar-lo a finals d’any". Poc després, aquesta nota es va substituir per una altra que parlava genèricament de "reduir-lo aquest estiu". Part dels interlocutors no recolzaven aquesta tesi.