El govern de Colau descarta les retallades que augura Collboni

El socialista afirma que l'ajuntament preveu una tisorada de 107 milions en inversions en barris

El consistori replica que la dada prové d'un document de tardor que ha quedat "desfasat"

zentauroepp44253855 pla del president del grup municipal del psc a l ajuntament 180711194937

zentauroepp44253855 pla del president del grup municipal del psc a l ajuntament 180711194937 / Aina Marti

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust

¿La caiguda en ingressos provocarà retallades municipals? El president del grup del PSC, Jaume Collboni, soci de govern d’Ada Colau  durant un any i mig -condició que encara ostentava quan es van elaborar els Pressupostos-, diu que sí. El govern de Colau diu que no. A tot estirar, parla de possibles retards en alguna actuació si els ingressos minven. L’enfrontament va començar dilluns, quan Collboni va denunciar que l’alcaldessa haurà de retallar. Una afirmació que va quedar en part en dubte perquè es va equivocar a l’assegurar que els ingressos per l’IBI es reduirien en més de 100 milions d’euros aquest any. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va puntualitzar que no és cert, que hi ha hagut un canvi en la data de cobrament i que en realitat s’ingressarà més per l’impost. Pisarello no va parlar de retallades, però va admetre possibles "reajustaments de calendari" si els recursos minven. Collboni també va advertir d’una reducció dels ingressos per l’impost de plusvàlues, un risc que, aquest sí, el mateix govern admet.

Notícies relacionades

L’error de Collboni amb l’IBI va contribuir que el govern sortís airós de l’assumpte. Aquest dimarts, el socialista ha doblat l’ofensiva. Ha afirmat que Colau haurà de retallar 107 milions d’euros en inversions en els barris aquest any i el 2019. I ha esgrimit un document intern amb aquestes dades que després fonts del govern han qualificat de "desfasat" i han elaborat com una projecció possible al pitjor dels escenaris, quan es calculava, a la tardor, que la caiguda d’ingressos per plusvàlues seria del 40%: a hores d’ara el percentatge previst és d’un 12% indiquen les mateixes fonts, que descarten tota retallada social.

Rèplica de Sanz

A la segona denúncia de Collboni ha replicat aquest dimarts la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que ha evitat confirmar les retallades però tampoc els ha descartat. Ha fet servir un argumentari idèntic al que va exhibir dilluns Pisarello: ha recordat que l’ajuntament és solvent, que ha eliminat el superàvit, que és la ciutat gran que més inverteix en política social i que la Generalitat i l’Estat han d’assumir les factures que li corresponen. Ha recordat que les inversions de la seva àrea estan ja executades en un 75%: "Les actuacions programades segueixen sense cap tipus de novetat".