Quadern de gastronomia i vins

El vermell marca tendència a la cuina

Els vegetals triomfen en l'alta gastronomia com la remolatxa preparada com a tartar

jose44158706 barcelona  05 07 18  tartar de remolacha en el restaurante w180706170131

jose44158706 barcelona 05 07 18 tartar de remolacha en el restaurante w180706170131 / Alba Cambeiro

2
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

Existeix una literatura gastronòmica predisposada a la crítica dels vegetarians. Julio Camba afirmava, ferotge, que constitueixen una secta entre científica i religiosa formada per homes de poc humor i encara menys suc gàstric. Això sí, celebrava la seva sinceritat, perquè mai oculten els seus propòsits. Evidentment el senyor Julio Camba es va excedir en un comentari que té un punt de cert. Només un, el desig de molts anticarnívors d’oferir-nos plats que semblen el que no són. Per exemple les horribles hamburgueses de soja, que no són ni hamburgueses, cosa que ja és per si mateix horrible.

Per fortuna Joan Junyent, maitre del restaurant Windsor i els xefs Carlos Alconchel i David Rodríguez fa molts anys que mediten sobre una tendència inexorable: el producte de l’horta de proximitat ben tractat té una categoria gustativa equiparable a la proteïna vermella més selecta. Per exemple, els vegetals com la remolatxa i el tomàquet. De tomàquets n’hi ha molts, fins i tot fora de temporada, quan endrapem els Daniela, el tomàquet en branca projectat per a l’Europa de l’Est. Ara, en el seu millor moment, arriben els de territoris concrets, com els de Palamós, que reivindica Borja Sierra a Granja Elena. 

Sopa de remolatxa

Notícies relacionades

A Windsor, el ric pis principal de l’Eixample barceloní, s’imposa aquest tipus de vermell en forma d’un salmorejo diví, o d’una sopa de tomàquet, de Palamós naturalment, com les gambes, picadetes, armades d’un deliciós sorbet d’api i llima. Pur producte de temporada. Una altra joia estrictament vegetariana que agradaria a Camba mateix és la sopa de remolatxa, obra d’Alconchel. La bull breument amb la pell, per mantenir els probiòticsi la talla en petits quadrats.

Una remolatxa elaborada sense potenciar el punt dolç, que manté un llunyaníssim toc de terra. La serveixen com un tartar, amb la seva salsa, ceba, cogombre, sal, pebre, tàperes, unit pel sagrament d’un oli picant, càlid, però sense abrasar. Un rovell d’ou el compacta i li dona textura, dins d’aquest nou món gustatiu que ja és més que una tendència i menys, per sort, que una religió.

Pazo de Señoráns col·lecció 2014, un D.O. Rías Baixas de 19 €

Escriure que els vins de la Denominació Ries Baixas són bons no és cap exercici d’endevinació. Més complicat és assegurar que molts tenen un notable potencial d’envelliment i desenvolupament en ampolla, com aquest Col·lecció 2014 que ofereix aquest celler de Meis, a la vall del Salnés. En la quarta ocasió que elaboren aquest blanc, el grup dirigit per l’enòloga Marisol Bueno ha aconseguit un albariño 100% a partir d’una selecció cuidada de microparcel·les. Només aquest treball de precisió permet elaborar vins que mantenen la seva vivacitat al llarg del temps. Delicat i subtil, amb matisos entroncats en la varietat, té una estructura equilibrada, gràcies a un procés de criança sobre lligues en acer inoxidable. És ideal per demostrar que hi pot haver vins exquisits en aquesta Denominació més enllà de l’any.

Temes:

Restaurants