EL DRAMA DELS REFUGIATS

Els 60 rescatats de l'Open Arms no aniran al CIE quan rebin l'estatut de refugiats

Govern central, ajuntament i Creu Roja organitzen l'operatiu d'arribada, prevista per a dimecres

Els 60 rescatats ja han pogut avisar les seves famílies de la seva nova destinació

a-bordo-del-open-arms / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

A poc a poc es va concretant el protocol que es durà a terme per atendre els 60 immigrants que dimecres vinent arribaran a Barcerlona a bord de l’‘Open Arms’.  Els 60 immigrants, entre els quals hi viatgen cinc dones i quatre menors, dos d’ells sense acompanyants adults, rebran al port les primeres atencions bàsiques metges, d’alimentació i d’allotjament. Segons han informat fonts policials a Efe, després de rebre atenció mèdica un equip de la Policia Nacional iniciarà els tràmits de documentació i d’identificació dels seixanta immigrants. S’ha descartat el seu trasllat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) atesa la seva condició de refugiats i perquè no hi ha cap ordre judicial per al seu ingrés en aquests centres.

Així s’ha decidit a la 'cimera' que responsables de la Delegació del Govern a Catalunya, de la Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Creu Roja han celebrat aquest matí per preparar l’operatiu d’acollida als 60 immigrants. 

En total, els refugiats a bord de l’Open Arms són vuit palestins, vuit del Sudan del Sud, tres de Mali, cinc sirians, un de Burkina Faso, un altre de Costa d’Ivori, quatre eritreus, vuit egipcis, tres de la República Centreafricana, dos del Camerun , dos etíops, sis libis, vuit de Bangla Desh i un guineà.

Tècnics de l’Ajuntament de Barcelona mantindran entrevistes amb cada un d’ells per conèixer el perfil dels immigrants, les seves necessitats i els recursos i les habilitats de què disposen, mentre que els menors no acompanyats seran derivats als serveis de menors de la Generalitat.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat que els brindarà recolzament jurídic gratuït a tots els que desitgin sol·licitar asil polític i els facilitarà la seva entrada en el programa estatal que el gestiona, tot i que molts d’ells ja han expressat el seu desig de viatjar a altres països europeus, on tenen familiars o coneguts.

Places d’acollida

Els tècnics dels serveis socials encara no han decidit on seran acollits inicialment els immigrants, si als equipaments habilitats per l’ajuntament o en altres municipis catalans que també disposen de places d’acollida.

S’espera que el barco en el qual viatgen els immigrants arribi al Port de Barcelona entre les 10 i les 12 hores de dimecres vinent.

Les 60 persones van ser rescatades pel barco de Proactiva Open Arms divendres passat en aigües internacionals davant de Líbia, quan viatjaven amuntegades en una bassa pneumàtica.

Al barco hi viatgen vuit palestins, vuit del Sudan del Sud, tres de Mali, cinc sirians, un de Burkina Faso, un altre de la Costa d’Ivori, quatre eritreus, vuit egipcis, tres de la República Centreafricana, dos del Camerun , dos etíops, sis libis, vuit de Bangladesh i un guineà. 

Avís a les famílies

Els 60 immigrants que viatgen a bord del barco 'Open Arms' han pogut avisar les seves famílies per via telefònica, que es dirigeixen a Barcelona i la majoria estan il·lusionats per una nova vida a Europa.

El director d’Open Arms, Òscar Camps, ha explicat aquest dilluns en declaracions a diverses emissores de ràdio, que els immigrants estan més tranquils a mesura que es van allunyant de les costes de Líbia "perquè els terroritzava que poguessin ser deportats en aquest país".

Els membres de la tripulació de l’Open Arms han penjat alguns tuits en els quals expliquen la "centraleta improvisada" que han muntat amb els telèfons mòbils quan passen per zones de cobertura perquè els immigrants, com S.B., de Guinea Conakry, pugui trucar a la seva família.

"Després de tant temps sense poder trucar a casa, escoltar la seva veu i que sàpiguen que està bé és reconfortant. I tenim cua, mentre aguanti la cobertura", explica la tripulació del barco de rescat, que té previst arribar a Barcelona dimecres vinent al matí.

El cap de màquines de l’Open Arms ha regalat a un nen de 9 anys de la República Centreafricana que viatja sol entre els immigrants rescatats d’una pastera a punt de naufragar una samarreta del FC Barcelona. "Ja sap que anem rumb a Barcelona", ha escrit a Twitter.

Notícies relacionades

La tripulació també ha difós a les xarxes socials algunes fotografies sobre com passen les hores els immigrants a bord de l’Open Arms, com la d’una família d’Eritrea, que s’entreté jugant al parxís perquè "són moltes les hores de viatge que els esperen fins a arribar al port de Barcelona".

Responsables de la Delegació del Govern a Catalunya, de la Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Creu Roja s’han reunit aquest matí per preparar l’operatiu d’acollida als 60 immigrants a bord de l’'Open Arms', que tenen previst arribar dimecres a Barcelona.