On Catalunya

RESSACA D'UNA CELEBRACIÓ MULTITUDINÀRIA

Els veïns del litoral contra les 'platges abocador'

zentauroepp43941238 barcelona 22 06 2018 sociedad  barcelona limpieza de las pla180624133110

zentauroepp43941238 barcelona 22 06 2018 sociedad barcelona limpieza de las pla180624133110 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Helena López / Barcelona

El president dels veïns de la Vila Olímpica, Jordi Giró, a més d’indignar-se, amb un somriure, això sí, perquè els mitjans parlen sempre de la Barceloneta mentre mostren imatges de la Nova Icària, és a dir, del barri de la Vila Olímpica, té clar que la situació és totalment insostenible des de tots els punts de vista. Des del’ambiental  (les platges de la ciutat i la seva fràgil biodiversitat són incapaces de digerir aquestes tones de plàstic) fins a l’econòmic (el malbaratament de recursos en serveis de neteja i seguretat) i el de convivència veïnal (la ressaca en aquests barris, ja molt tocats pel turisme massiu) i que la solució passa per deixar de normalitzar-la. Deixar veure la fotografia de la platja feta un camp de batalla com una cosa acceptable i acceptada. "El problema és que cada any repetim el mateix patró. La notícia és sempre que es recullen més escombraries que l’any anterior, com si això fos un èxit, quan l’èxit seria recollir-ne menys. Cada vegada es posen més mitjans en els serveis de neteja, i es ven com una victòria netejar més en menys temps, quan el que s’hauria de fer és posar més mitjans en la prevenció", resumeix Giró, gran coneixedor d’aquestes ressaques.

"Donem per fet que la platja després de la revetlla quedarà feta un camp de batalla i no hauria de ser així. Les platges s’omplen de gent cada dia i no acaben així. La gent, majoritàriament, recull les seves escombraries quan se’n va. Però aquesta consciència cal treballar-la amb temps. Hauríem de treballar-la ja des d’avui per a la revetlla de l’any que ve, ja que l’impacte ambiental l’estarem pagant durant anys", reflexiona Giró.

L’oblidada segona línia

El líder veïnal de la Vila Olímpica posa un altre assumpte sobre la taula: "Els operatius especials de neteja, amés, se centren tots en la primera línia, per a la foto, però a la segona línia, barri endins, els carrers encara no s’han netejat i estan fets una autèntica porqueria, tots plens de pixats... –denuncia–, per no parlar dels parcs del litoral, cosa que trigarà dies a normalitzar-se".

A ulls de Giró, també portaveu de la FAVB, és important obrir un temps de debat, de reflexió. Fer una feina a mitjà i llarg termini, a més de, per exemple, una campanya publicitària en el transport públic, conscienciant sobre l’impacte ecològic de totes aquestes tones d’escombraries al litoral i més enllà.

Prova pilot

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Barcelona assegura que coincidir en el diagnòstic i en la importància de la corresponsabilització. Durant la revetlla d’aquest any s’ha recollit per primera vegada de manera separada el plàstic de la resta d’escombraries en una prova pilot a les platges del Bogatell i la Nova Icària.

Per dur a terme la prova pilot es van instal·lar papereres grogues per als envasos i els operaris que netegen la sorra i fan la recollida manual ho van fer de manera diferenciada. Aquest dimarts el consistori presentarà en una roda de premsa a la platja els resultats de l’experiència i apuntarà les noves estratègies de cara a l’any vinent.