INICIATIVA SOCIOCOMUNITÀRIA EN UN BARRI EN RISC

Propis i propers, una cooperativa per reforçar la xarxa veïnal a Sant Antoni

Tres associacions del gentrificat enclavament s'uneixen per muntar una empresa social de serveis de proximitat

Cangurs, acompanyaments a persones grans i tota mena de petites tasques fetes pels veïns per a veïns

zentauroepp43882482 barcelona  barcelones  21 06 2018   sociedad   vecinos de la180622132731

zentauroepp43882482 barcelona barcelones 21 06 2018 sociedad vecinos de la180622132731 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Helena López / Barcelona

Aquest dijous tenien l’organització del pica-pica per a una festa de final de curs molt especial. El comiat del projecte Presents, impulsat pelCAP Mans i el Salesians Rocafort, en què alumnes d’ESO del centre han fet d’entrenadors personals a més grans de 65 anys amb vides sedentàries. Iniciativa intergeneracional de salut comunitària, la que uneix els de l’escola i els més grans del CAP, que encaixa a la perfecció amb l’essència d’aquesta cooperativa de serveis de Sant Antoni acabada d’estrenar. "Volem posar el nostre gra de sorra per reforçar la vida veïnal al barri", assenyala Arantxa Comamala, presidenta de Propis i Propers, cooperativa sense ànim de lucre que en només tres setmanes de rodatge ha contractat –però en petites dosis– 14 persones diferents. Totes del barri i per dur a terme serveis al barri, l’essència de la iniciativa. Per començar a caminar, s’han marcat tres línies de treball: l’orientada la infantesa i la família (cangurs i classes de reforç), la de persones grans (principalment acompanyaments) i les reparacions i petites tasques en general.   

Impulsada per l’oenagé De veí a veí, l’associació de veïns de Sant Antoni i l’Espai Prize, la cooperativa Propis i Propers persegueix pagar "justament" (tant en retribució, com legalment, amb contracte) els treballadors (principalment joves, per als cangurs, o més grans de 45 anys, per a les reparacions) i oferir serveis necessaris per als seus veïns, també aquells que normalment no hi poden accedir pels seus escassos recursos econòmics, a través d’una caixa de resistència. D’aquest últim col·lectiu en saben molt a De veí a veí, ideòlegs de la iniciativa, que ha sigut possible, a més de per l’imprescindible treball en xarxa de les entitats implicades, per la línia de subvencions Impulsem el que fas de Barcelona Activa. "Atenem moltes persones a qui donem aliments, i tenim clar que l’últim pas de l’apoderament és obtenir els teus propis recursos, així que quan vam veure una oportunitat de generar treball al barri per a gent del barri vam veure clar que ho havíem d’intentar", indica Rafael Martínez, president de l’oenagé i referent veïnal de Sant Antoni.

Treball en xarxa

Notícies relacionades

Acaben d’imprimir un díptic per donar-se a conèixer entre el veïnat –la seva potencial mà d’obra i clientela– que repartiran, contractats per la cooperativa, membres del Glas, el grup d’aturats del barri, amb el qual treballen de ben a prop, amb reunions setmanals, als quibusquen donar una oportunitat. Aquest estiu no faran vacances, al contrari, esperen fer eclosió. "És molt bona època per pintar, un altre dels serveis que oferim, i per als cangurs", diuComamala.  Mònica Calduch és una de les treballadores del sector jove de la cooperativa, que aquest dijous, precisament, s’ha estrenat en el pica-pica dels Salesians, del’esplai de la qual és la directora, càrrec que va ocupar anteriorment Comamala. Tot queda al barri. "És molt difícil per als joves, jo tinc 23 anys, trobar feines cotitzant, vivim encadenant treballs precaris; el Propis i Propers pot ser una oportunitat, a més d’una altra manera de col·laborar amb el barri", assegura la noia. 

A més de petites oportunitats laborals, ofereixen formació transversal als seus possibles treballadors. Ja han fet un curs de manipulació d’aliments i un altre de cures, i s’han aliat amb Millor que nou per fer formacions en risc elèctric i en petites reparacions. "Estem en fase de buscar aliances. Farem la neteja del local de l’associació de veïns, una escola del barri ens demana obrir i tancar la porta durant les extraescolars, a Cotxeres Borrell ens han demanat si podem pintar la sala d’exposicions... confiem molt en el boca-orella", acaba Martínez.