VENDA DE CARRER

Colau demana permisos temporals per als manters

Detractors del 'top manta' pacten una declaració contra la venda il·legal amb l'oposició

zentauroepp41993911 manteros180622182454

zentauroepp41993911 manteros180622182454 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fenomen del ‘top manta’ no desapareix a Barcelona i això genera dos tipus d’inquietuds, de vegades combinades: la que suscita la situació dels venedors i la que ocasiona l’evident perjudici que la seva activitat genera a comerciants i altres col·lectius.

En aquest context, l’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat aquest divendres al Govern central que habiliti permisos de residència temporals que permetin tenir contractes de treball als venedors ambulants a fi de reduir la vulnerabilitat de la seva situació personal. Colau ha llançat la petició després de reunir-se amb la Plataforma d’Afectats contra el top manta i la venda il·legal ambulant, que reuneix unes 40 entitats de comerciants, restauradors i hotelers, entre d’altres, i que l’ha instat a passar de les paraules als fets i a combatre el fenomen, atès que la mateixa alcaldessa ha remarcat diverses vegades que no respon a la legalitat i no està permès a Barcelona.

Més agents dels Mossos

Colau també ha reclamat a la Generalitat plans de treball per als manters i més agents dels Mossos o més hores extres per als que ja actuen sobre el fenomen, demandes que, com la dels permisos laborals, ha acordat amb la plataforma de cara a una declaració institucional per al pròxim plenari. Colau ha afirmat que malgrat que el consistori és l’administració amb menys competències sobre el ‘top manta’, ha propiciat que més de 130 deixin de vendre al carrer i passin a una activitat oficial, al marge de destinar 12 milions d’euros per reforçar la Guàrdia Urbana.

Notícies relacionades

El portaveu de la plataforma, Fermín Villar, ha explicat que la reunió ha sigut “cordial” i ha insistit que s’ha d’exigir als manters que compleixin la llei. Villar també s’ha reunit amb diversos grups de l’oposició, el PDECat, ERC, el PSC i el PP, que han firmat la proposta que la plataforma va presentar, el 6 de juny contra el ‘top manta’. Villar ha explicat que malgrat que es va estendre la mà a tots els grups, Barcelona en Comú va preferir mantenir una reunió a part. Així les coses, en els propers dies es forjaran dues declaracions institucionals de cara al ple municipal de juny.

Villar s’ha mostrat a favor de més presència dels Mossos, però ha advertit que la responsabilitat de l’ús de l’espai públic és de l’ajuntament. Ha assegurat que les entitats que integren la plataforma estan disposades a col·laborar en l’objectiu de trobar una sortida als venedors, però ha demanat a Colau que alhora que treballa per a aquestes solucions es mostri també ferma en l’exigència que es compleixi la llei: “Amb una mà que ofereixi i amb l’altra que exigeixi”.