LA CURA DE LES MASCOTES

Com es pot calmar els gossos que tenen por dels petards

Molts amos busquen solucions per disminuir l'efecte del soroll en els seus animals, entre els quals, les camises antiansietat i medicaments

peroos-petardos-san-juan / periodico

3
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

Els petards alegren la festa a molta gent per Sant Joan i Cap d’Any, però obliga els animals a passar per un infern. Els experts avisen, dies previs a la celebració, sobre l’ansietat i el pànic que els explosius provoquen entre gossos i gats. Els amos busquen, d’altra banda, com es pot suavitzar l’efecte de les explosions. Les camises antiansietat i les pastilles són mètodes que ajuden a tranquil·litzar les mascotes, però el millor és quedar-se amb ells a casa.

"Per als animals és horrorós. Els dies posteriors a Sant Joan són els pitjors per als centres d’acolliment perquè es troben amb moltíssims gossos que s’han escapat. Seria ideal celebrar-ho d’una altra manera", afirmen des de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en defensa dels Animals (FAADA).

Les xarxes s’omplen de missatges, aquest any ambel hashtag #NoALaPirotecnia, alguns amb consells per suavitzar la jornada i d’altres exigint la prohibició dels petards.

El pànic entre els animals

La por és el factor clau en la reacció dels gossos. "Hi ha de tot, però a moltíssims els genera un elevat estrès", afirma la Lliga per a la Protecció d’Animals i Plantes de Barcelona. "N’hi ha uns que se’n van a un racó tremolant, mentre que d’altres comencen a bordar i no paren", explica. "Quan no són capaços de raonar reaccionar és quan la por es converteix en pànic, perquè no saben d’on procedeix el soroll", afirma María Pifarré, veterinària membre de la junta de Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya

Per a alguns amos, Sant Joan és una nit més. "Jo tinc un gos de caça i no s’espanta. Quan era un cadell el criador li tirava petards al costat perquè s’acostumés al soroll", relata la propietària d’un brac alemany. Per als que no hi estan acostumats, el millor és quedar-se amb ells i deixar-los estar. "Si volen amagar-se que ho facin, però s’had’evitar acariciar-los. Ells veuen les carícies com una manera de premiar la seva conducta", afirma Pifarré.

Les camises antiansietat

Un dels mètodes que utilitzen els amos són les camises antiansietat. "Treballem a partir d’una teoria que afirma que si es pressiona sobre el pit de l’animals’aconsegueix un efecte relaxant", explica un ensinistrador caní de Dogged. "La recomanem si es tracta d’una necessitat urgent o puntual. Costa uns 50 euros i la idea és provar-la i complementar-la amb un altre tractament", apunten. "És recomanable quan la fòbia encara no ha arribat. És útil perquè se senten acompanyats abraçats", explica Pifarré.

També proposen l’ús de complements nutricionals. "Alguns medicaments els ajuden a dormir una miqueta més i d’altres segreguen l’hormona de la felicitat", explica Pifarré. Les protectores no comparteixen del tot el seu ús. “S’ha d’anar amb compte perquè algunes el que fan és immobilitzar l’animal però ho senten tot igualment, només que de manera distorsionada", explica FAADA.

A Dogget, també van amb compte amb l’ús d’aquestes pastilles. “Se solen utilitzar quan no hi ha temps per a un tractament conductual. Sempre s’ha d’anar a un veterinari primer”, relaten.  Els ensinistradors afirmen que els fàrmacs només s’utilitzen en casos de "fòbia greu", quan l’animal té pànic, defeca fora de lloc, tremola o s’escapa. "La quantitat l’hi ha de donar un veterinari. Tot es recepta realitzant proves per veure com els afecta i per veure la salut de l’animal", expliquen.

Els gats també pateixen per Sant Joan

Notícies relacionades

"Els gossos i els gats tenen actituds semblants, però per als segons és una mica més complicat perquè tendeixen a sortir més", explica FAADA. "És recomanable tancar-los durant la nit, encara que estiguin miolant", apunta la fundació. La camisa antiansietat en aquest cas no seria del tot efectiva, segons l’entitat. "No estan gaire habituats a portar coses. Tot el que els posis els acostuma a molestar".

"Per als que busquen solucions a última hora, a més de quedar-se a casa amb els animals, és recomanable tancar les finestres perquè no els arribi el soroll. Intentar descobrir el seu amagatall i posar-li alguna manta, la seva joguina o alguna llaminadura", afirma Pifarré. Segons la veterinària, és recomanable intervenir en l’afer. "Que es preparin per a l’any que ve, que consultin a professionals. La por dels petards no disminueix, sempre empitjora", conclou.