Vídeo | Així és la nova zona de control de passaports del la T-1 per evitar cues

Aena amplia en dos les cabines i planeja instal·lar quioscos automàtics

whatsapp-video-2018-06-13-at-123129 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El control de passaports de sortides de la terminal 1 de l’aeroport de Barcelona va funcionar ahir amb normalitat, és a dir, sense les retencions que s’havien produït dilluns i dimarts, segons fonts d’Aena. Els treballs previs a la nova configuració d’aquesta zona, que gestiona el Cos Nacional de Policia, van provocar cues que, en tot cas, segons l’aeroport, no superaven la mitja hora, tot i que una passatgera va afirmar que dilluns va estar retinguda en aquest punt 45 minuts. La nova zona de passaports disposa des de dimecres de dues cabines més que abans.

Precisament ahir va ser el primer dia en què aquest filtre de control de passaports, ubicat després del control principal de seguretat dels passatgers i que només afecta els viatgers que van a països on no es pot viatjar només amb el DNI, funcionava totalment amb la seva nova configuració. Ara disposa d’una zona comuna d’espera amb cintes que divideix els passatgers cap a dues àrees de cabines, cada una de les quals té cinc cabines (un més que fins ara) per augmentar la fluïdesa. En total són deu punts de control de passaport, cinc en cada costat.

Màquines automàtiques de control

Segons ha pogut saber aquest diari, la nova organització vol evitar les cues en aquest punt i és la primera de les mesures de cara a l’augment de l’afluència de viatgers a l’estiu. Ben aviat s’espera que s’hi col·loquin terminals automàtics per al control dels passaports, una espècie de caixers autoservei o quioscos on el passatger podrà mostrar el passaport i passar amb més rapidesa.

 Els nous terminals, anomenats ABC (‘automatic border control’), ja existeixen a la zona d’arribades de vols internacionals de la terminal 1 del Prat i per utilitzar-los es necessita que els passaports siguin electrònics, és a dir, els nous. El terminal no només comprova la validesa del document i si el viatger pot viatjar, sinó que també revisa la seva empremta digital i la seva fotografia de forma automàtica i instantània.

Notícies relacionades

Fins ara aquest procés el realitzaven exclusivament funcionaris del Cos Nacional de Policia en cabines i de forma presencial. És aquest agent el que comprova que el passatger sigui el mateix que el que apareix en la fotografia i escaneja el document en una màquina per comprovar-ne l’autenticitat.

No perdre el temps

Malgrat aquestes mesures, s’ha d’anar amb prou temps a l’aeroport (mínim dues hores abans de la sortida del vol) i no perdre el temps a la zona comercial comuna de la instal·lació si s’ha de passar el control de passaports perquè es va a un país de fora de la zona europea Schengen. L’aeroport del Prat registra uns mil vols al dia entre enlairaments i aterratges.

Aena augmenta un 50% el pressupost en seguretat després del caos de l’any passat

Aeroports Nacionals (Aena) <strong>ha augmentat un 50% el pressupost en seguretat </strong>per a l’aeroport de Barcelona després que l’any passat les cues provocades en els controls d’entrada a la zona d’embarcament provoquessin el caos i esperes de fins a diverses hores.