CRISI HUMANITÀRIA

Colau ofereix Barcelona per acollir 100 refugiats de l''Aquarius'

"Traurem recursos d'on sigui per atendre aquestes persones en situació de vida o mort", ha dit

L'alcaldessa ha assegurat que és "vergonyós" veure els Estats barallant-se per no rebre el vaixell

jcarbo42959709 colau180416124317

jcarbo42959709 colau180416124317 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Ada Colau ha ofert aquest dimarts a l’alcalde de València, Joan Ribó, acollir a Barcelonaun centenar dels 629 refugiats del vaixell 'Aquarius' que pròximament atracarà a Espanya. El mateix oferiment ha fet l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. De moment, ha matisat Colau, no hi ha res decidit i no s’ha parlat de cap reallotjament concret. Tampoc si aquesta seria una acollida temporal o estable. "Traurem recursos d’on sigui per atendre aquestes persones que es troben en una situació de vida o mort", ha assegurat. El pla 'Barcelona, ciutat refugi' es va crear per donar resposta a aquesta problemàtica.

Colau ha recordat que la societat es troba davant una "qüestió humanitària” a la qual s’ha de donar una "resposta digna". Entre els 629 refugiats de l’'Aquarius' hi ha 11 nens amb els seus progenitors (un d’ells va néixer a l’embarcació) i 123 de menors no acompanyats. "Hem vist un episodi lamentable i vergonyós: Estats europeus donant l’esquena a aquesta realitat i barallant-se per no rebre el vaixell. El lògic és que l’'Aquarius' hagués pogut atracar en un port pròxim i segur, i això és un fracàs de les polítiques europees", ha dit l’alcaldessa de Barcelona. "El projecte europeu està en joc. Si continua mirant cap a un altre costat, Europa fracassarà i deixarà de ser un projecte col·lectiu de pau".

"Les ciutats estem soles"

Colau ha valorat positivament el gest del nou president d’Espanya, Pedro Sánchez. "Amb les polítiques del PP ens sentíem avergonyits. Avui sentim esperances", ha dit, però ha demanat moure fitxa sense més dilació. Barcelona destina actualment uns sis milions d’euros de les seves arques per atendre les persones refugiades (més d’11.600 en els últims tres anys). "Necessitem que la Generalitat i l’Estat donin la resposta que mereix la situació. Les ciutats estem pràcticament soles".

Notícies relacionades

L’alcaldessa ha demanat al Govern de Sánchez recursos, planificació i aprovar algun tipus de fórmula perquè els refugiats que arriben puguin accedir a un permís de treball temporal. I ha advertit que l’'Aquarius' no serà l’últim vaixell que arribarà ("en vindran molts més"), sobretot tenint en compte que pràcticament ja ha arribat l’estiu. Colau ha demanat, a més, una reunió amb Quim Torra i una altra amb Pedro Sánchez per abordar la problemàtica.

Per la seva part, Jaume Asens, tinent d’alcalde de Barcelona, ha instat Govern central i Govern català a "passar a l’acció". "L’Estat rep 330 milions d’euros de la UE per a polítiques de refugiats, però la major part els dedica al control de fronteres", ha lamentat el regidor, que ha assegurat que si no fos per l’ajuntament "cada nit dormirien 200 persones al carrer" perquè "l’Estat no es fa càrrec d’elles, com hauria." Asens també ha demanat el restabliment del fons d’acollida d’immigració (uns 200 milions d’euros), suprimit pel PP el 2011.