UN BARRI CONTRA LA DROGA

Veïns del Raval canten contra els 'narcopisos'

La banda sonora dels dibuixos de 'Marco' inspira un vídeo de protesta

sequence-narco / periodico

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Un grup d’artistes i veïns del Raval ha realitzat un vídeo musical amb la banda sonora de la sèrie infantil dels anys 80 Marco, dels Apenins als Andes per denunciar el creixent problema dels narcopisos del barri, vivendes okupades per traficants per a la venda d’heroïna. No és la primera vegada que s’utilitza un conegut tema musical per sensibilitzar sobre un problema social a Ciutat Vella.

Amb la lletra modificada, la cançó Marco que s’escolta al vídeo (amb les paraules sobreimpreses a tall de karaoke) diu: "Al barri del Raval, el que abans era el Xino, viu el nostre amic Narco

“És un vídeo que hem fet entre tots, artistes i entitats, amb un punt de vista sarcàstic sobre els narcopisos", explica Iñaki García, de l’associació cultural El Lokal del Raval, que destaca que els autors del muntatge són un equip de persones que prefereixen figurar com a grup. Aquesta entitat ha penjat el vídeo a Youtube.

En la idea, que va sorgir d’un lema corejat de manera espontània en una manifestació contra el tràfic de drogues al barri, hi han participat, a més d’El Lokal, Deshaucios Raval i Acció Raval, entitats que s’han mobilitzat per denunciar la proliferació de l’ús de vivendes per a la venda d’estupefaents, activitat demostrada en successives acciones policials al barri.

Tema enganxós

“Buscàvem una cançó enganxosa, com ja vam fer amb el vídeo de Mamma MíaMamma Mía a la campanya de Salvem Drassanes contra la construcció d’un hotel. Al tractar-se tambéd’una cançó popular que tots coneixen el missatge arriba millor”, afegeix García, que considera molt encertada “la imatge ingènua del personatge infantil Marco per denunciar el problema de la droga al barri”.

L’enganxosa melodia dedicada a l’"amic narco"  també ret homenatge a la mobilització veïnal, amb nombroses fotos de les protestes:  “Però un dia els veïns –segueix la lletra–, farts de la situació, van decidir lluitar junts per acabar amb tant d’horror”.

Una sortida per als traficants

I fins i tot la cançó reescrita llança una picada d’ullet als camells o venedors de droga i els convida a abandonar aquesta activitat il·legal i integrar-se al barri: “Ves-te’n, narco, d’aquí. Ves-te’n i no tornis més. I emporta’t la teva heroïna mortal. I si la deixes enrere, aquí tens casa teva. Sigues valent i queda’t. El Raval no és un càrtel. Els veïns s’han alçat. Rebel·la’t”.

Notícies relacionades

Una de les persones que ha col·laborat en l’elaboració del vídeo i veïna del Raval ha explicat que no es busca assenyalar específicament els petits narcotraficants, sinótots els que es lucren amb la droga al barri. "Molts venedors tenen amb la droga un mitjà de subsistència i cal proporcionar-los també una alternativa", va explicar.

A més d’El meu amic Narco i Mamna Mia d’Abba, veïns del Raval van realitzar també una performance musical o lipdub als carrers del Raval performanceper denunciar la gestió política de la llavors regidora convergent de Ciutat Vella Mercè Homs, interpretada per una doble autodenominada, amb sentit de l’humor, Mercè Fongs. Va ser el febrer del 2014. 

Temes:

Narcopisos