PICABARALLA A SANT ANDREU

Conflicte per la gestió del parc de Trinitat Vella

Fedelatina, antiga concessionària, ha recorregut contra el procés que l'ha descavalcat

Barcelona entregarà d'aquí a 15 dies les claus als 'Triniteiros', que desconfien de les instal·lacions

jcarbo43232775 trinitat vella180509115552

jcarbo43232775 trinitat vella180509115552 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El nus de la Trinitat Vella amaga un parc que porta el mateix nom. Allà hi ha instal·lacions esportives d’accés gratuït i un grup de barbacoes que es poden llogar. També hi havia i hi haurà un bar. L’anterior, d’uns 20 metres quadrats, era en una construcció de pedra a la qual ara es donarà una altre ús. El nou és un mòdul, similar als bars de platja, més petit.

El parc sempre ha estat gestionat per la Federació d’Associacions Llatinoamericanes de Catalunya (Fedelatina), fins que en un nou concurs, la resolució del qual va ser publicada el 23 de març passat, Fedelatina va ser exclosa de la gestió “de la guingueta-bar amb dinamització social del parc de Trinitat Vella”, que va ser concedida a l’associació Comparsa de Javier Llenas, més coneguda com ‘els Triniteiros’. La decisió correspon a Parcs i Jardins, malgrat que el districte de Sant Andreu hi participa.

Els requisits

El canvi va arribar després que veïns de la Trinitat Vella es queixessin per l’ús que es donava a la zona de barbacoes, majoritàriament llogades per llatinoamericans. Deien que hi havia conflictes. Fedelatina ha presentat un recurs contra l’adjudicació, que la deixa fora per una qüestió de forma: que en la documentació no indica amb prou claredat si optarà al concurs com una unió temporal d’empreses (UTE) o com a Fedelatina. L’entitat afirma que no hi ha dubte que s’hi presentava en solitari.

Fedelatina va més enllà: afirma que ‘els Triniteiros’ no poden rebre la concessió perquè no compleixen les condicions imposades en la licitació: comptar amb la solvència financera i tècnica requerida, ja que mai no ha gestionat un bar ni ha assolit una xifra de negoci anual superior a 3.000 euros. L’entitat del barri és una comparsa que 

"Quina mania que no tenim experiència. Organitzem el Sant Joan i venen més de 500 persones", diu Benítez, dels ‘Triniteiros’

organitza el carnaval i altres festes a la Trinitat Vella.

Queixes i enutjos

 "Sempre hi ha queixa veïnal, però la qüestió és que ells ho faran pitjor. No tenen cap experiència. Manejar 500 o 600 persones cada cap de setmana sempre porta problemes. No hi ha hagut denúncies greus ni hi ha hagut d’intervenir la Guàrdia Urbana. En el fons no volen llatins allà. Nosaltres seguirem per la via judicial", afirma Javier Bonomi, president de la Federació d’Associacions Llatinoamericanes.

La presidenta dels ‘Triniteiros’, Yolanda Benítez, ho veu d’una altra manera: "El barri, no nosaltres, està cansat de la mala gestió de Fedelatina, han tingut multes de fins a 10.000 euros. Tenim fotografies dels problemes.

En el fons no volen llatins allà. Nosaltres seguirem per la via judicial", afirma Javier Bonomi, de Fedelatina

Estaven inflats de multes. Volíem un canvi o un comportament correcte". Bonomi replica que la multa va ser imposada per un acte aliè a Fedelatina i que després va ser retirada.

Benítez, que nega un enfrontament al barri, també replica a Bonomi, en el seu cas sobre l’experiència de la seva entitat en la gestió. La presidenta subratlla que, no només es tracta de gestionar el bar i les barbacoes, sinó també d’exercir una dinamització social a l’espai: “Nosaltres fa més de 10 anys que dinamitzem esdeveniments. Som una comparsa de carnaval, fem el túnel del terror... Quina mania que no tenim experiència. Organitzem el Sant Joan i venen més de 500 persones”.

Notícies relacionades

 Els ‘Triniteiros’ volien protestar aquest dimarts al ple de Sant Andreu, en el qual es va abordar el conflicte: “Volíem anar-hi en massa, però dilluns ens vam reunir amb Parcs i Jardins i ens van dir que d'aquí a 15 dies tindrem les claus”.L’entitat no està del tot contenta amb la instal·lació que els tocarà gestionar: "A sobre, això. Nosaltres pensàvem que el bar és que ja hi havia. O que en posarien un d’igual. I ens han posat un mòdul. Un quiosc. Mesura 2,5 metres per 2,5 metres. Lluitarem, no compleix les condicions d’un bar".

El consistori afirma que el concurs ha estat escrupolós i que la decisió final està pendent de publicació. L’exregidora del districte, la socialista Carmen Andrés, culpa el Govern municipal del desacord: “En la gestió de temes de districte, com s’ha vist amb el pla de barris, aquest Govern no està a l’altura”.