BALANÇ FINAL

Barcelona va ser líder mundial en congressos internacionals el 2017

La ciutat puja al primer lloc del rànquing després de superar París i Viena

Va sumar 195 cites internacionals i rotatòries, la millor xifra de la seva història

zentauroepp37862164 congreso180507175536

zentauroepp37862164 congreso180507175536 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN

Com ja va succeir el 2004, Barcelona s’acaba de coronar líder mundial en la celebració de congressos internacionals. La diferència és que en aquesta ocasió ho fa amb xifres molt més espectaculars, 195 cites rellevants que han aconseguit superar els tradicionals competidors, París i Viena, empatats a 190.

La setmana passada l’ajuntament i Turisme de Barcelona es van congratular peltercer lloc de la capital catalana, segons les últimes dades conegudes. Però avui dilluns l’Associació de Congressos i Convencions Internacionals (ICCA) ha donat a conèixer el rànquing mundial del 2017, que eleva Barcelona a dalt de tot, molt més que al llunyà 2004 quan va sumar 120 congressos, i un 7,7% més que fa un any. 

La ciutat catalana, com va informar aquest diari, va assolir les 2.134 reunions de negocis (l’anomenat turisme MICE de convencions, congressos i inventius), que suposaven el millor balanç de la seva història. Faltava saber què havia fet la competència el 2017. Per establir el llistat -un 'top 20'-, l’ICCA només té en compte els congressos de tipus internacional, que roten la seva celebració en almenys tres ciutats, i que congreguen des de 50 fins a milers de congressistes.

Aquest filtre fa que es quedin fora del còmput el supercongrés de la telefonia mòbil (establert de moment a Barcelona i el que concita més participants) i innombrables de tipus nacional, fins a arribar a un total de 561 congressos l’any passat, més 1.573 convencions.   

El director del programa Barcelona Convention Bureau (BCB), Christoff Tessmar, que fa una setmana va donar el primer balanç en la seva assemblea anual, ha expressat l’eufòria d’aquest organisme integrat a Turisme de Barcelona pels resultats aconseguits en un any tan difícil per a la ciutat. L’activitat del BCB es va traduir en un 41% del total de participants i un terç del seu impacte econòmic. Segons detalla a aquest diari, els de més importància, que es preparen amb molta antelació, no van tenir cancel·lacions després de l’atemptat ni després de l’1-O.

Bones expectatives per al 2019

Per combatre’n els efectes, el consorci va multiplicar la comunicació amb els organitzadors per calmar els ànims i garantir que la ciutat era segura i eficient com sempre. El president del consorci, Joan Gaspart, ha destacat que el treball realitzat comportarà també bons resultats per als propers anys. De fet, el 2019 podria ser encara millor, al sumar-s’hi importants cites mèdiques, com una d’osteopatia. 

Amb un impacte anual de 1.851 milions d’euros, aquest àmbit turístic s’ha convertit possiblement en el preferit del’ajuntament. El regidor de Turisme, Agustí Colom, considera que "és un dels que més reverteix i més directament, en l’ecosistema econòmic i de talent de la ciutat". Es tracta d’un viatger la presència del qual es deixa notar poc als punts de saturació de visitants, que se sol allotjar en hotels de més de quatre estrelles i que realitza una important despesa en serveis. Per no parlar delsacords comercials i negocis que sol deixar al seu pas.

Per països, els EUA són primer i Espanya, quart. En el rànquing de ciutats que lidera la capital catalana, Madrid és setena, ja que atreu molta més oferta de la resta de la Península que internacional. 

Notícies relacionades

Les convencions que sí que s’han vist afectades per la incertesa política solen ser de menor format i celebrades sobretot en hotels.

  

Temes:

Turisme