MEDI AMBIENT

La Barcelona metropolitana declara l'episodi d'alta contaminació

L'augment de partícules PM-10 es va desencadenar per l'entrada de pols africana, però no implica restriccions de trànsit

El Meteocat preveu que entre divendres i dissabte augmentin els vents i els xàfecs, cosa que facilitarà la dispersió de partícules

zentauroepp37784180 barcelona  20 3 2017  contaminacion en el paralel i resto de171109131422

zentauroepp37784180 barcelona 20 3 2017 contaminacion en el paralel i resto de171109131422 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

La Generalitat ha declarat aquest dimecres el protocol per alta contaminació per partícules PM-10, amb un conjunt de mesures per pal·liar els efectes perniciosos per a la salut de les persones. La decisió, que afecta 40 municipis de la metròpolis barcelonina, es produeix després que s'hagin superat els llindars de tolerància durant quatre dies seguits. A l'antesala d'aquesta decisió, 48 hores abans, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja va aplicar la primera part de les actuacions previstes, i va fer públic un avís preventiu.

La situació anòmala s'ha desencadenat des de dissabte passat, amb la irrupció de pols africana a l'atmosfera, i ha anat empitjorant amb fins a 10 estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica amb valors superiors al límit establert: més de 50 micrograms per metre cúbic diari de partícules en suspensió a més d'una estació. L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha iniciat una campanya d'informació i sensibilització amb els ajuntaments metropolitans.

Mesures

Notícies relacionades

Entre les mesures, destaquen les recomanacions a la ciutadania perquè eviti els desplaçaments en vehicle privat i els faci a peu, en bici o transport públic; fer un ús racional dels aparells de climatització a les llars. També es reclama als municipis que intensifiquin les campanyes informatives; l'augment del reg dels carrers, i un augment del control de les activitats industrials de competència municipal. Aquest protocol no comporta restriccions de trànsit, mesura limitada a emissions anòmales d'òxids de nitrogen.

Des del Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que la situació anticiclònica es mantindrà fins divendres o dissabte, quan pronostica un augment de les ratxes de vent i de la inestabilitat, en forma de xàfecs a molts punts de Catalunya, cosa que millorarà la qualitat de l'aire i facilitarà la dispersió de les partícules contaminants. 

Temes:

Contaminació