10 tones en els últims anys

Catorze detinguts, entre ells Casuals, per entrar coca pel port de Barcelona

En l'operació s'han intervingut més de 25 milions d'euros en béns

2
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha detingut 14 persones, entre elles diversos membres dels Casuals, la facció més radical del grup de seguidors ultres del FC Barcelona Boixos Nois, acusada d'introduir més de 10 tones de cocaïna en els últims anys Europa a través del port de Barcelona.

Segons ha informat aquest dimarts l'institut armat, en l'operació s'han intervingut 470.000 euros en efectiu, 30 vehicles de gamma alta, s'han bloquejat propietats immobiliàries per valor de més de 25 milions d'euros, entre elles un hotel a Pineda de Mar (Maresme), i s'han practicat 24 registres en diverses poblacions de Barcelona, Lleida i Tarragona.

L'organització ara desarticulada s'encarregava d'assegurar que les remeses de cocaïna procedents de sud-amèrica sortissin del port de Barcelona per poder ser entregades a altres grups delictius, propietaris de la droga, per a la qual cosa disposaven del control directe d'estibadors, personal de seguretat i altres treballadors portuaris de la terminal de contenidors de la instal·lació portuària.

Un dels detinguts, A.T.A., que exercia com un dels lloctinents del cap de l'organització -també arrestat-, és un dels capitostos del grup ultra Casuals, la facció més radical de la penya barcelonista Boixos Nois, d'ideologia d'extrema dreta, i que va estar relacionat amb l'encàrrec fallit de clavar una pallissa a l'expresident del FC Barcelona Joan Laporta a canvi de 30.000 euros.

El líder de l'organització, M. M. R., tot i que procedia d'una família humil dedicada a la venda ambulant, va reunir una gran fortuna oculta en diverses propietats immobiliàries repartides entre testaferros i familiars, gràcies a un complex entramat empresarial utilitzat per blanquejar milions d'euros procedents del narcotràfic, segons la Guàrdia Civil.

El grup mantenia relacions directes amb organitzacions criminals europees i sud-americanes dedicades al narcotràfic, per la qual cosa va ser necessària la col·laboració i l'intercanvi d'informació entre la Guàrdia Civil i autoritats policials d'altres països, sota la coordinació d'Europol.

Transport en camions voluminosos

Una vegada treta la cocaïna del port, la droga era transportada principalment per carretera en camions de mercaderies voluminoses per fer-ne més segur el trasllat, segons la Guàrdia Civil.

Els membres de la xarxa desarticulada adoptaven grans mesures de seguretat, com el continu canvi de vehicle per anar a reunions i també utilitzaven motocicletes per traslladar-se.

Notícies relacionades

També utilitzaven en les seves comunicacions sofisticats dispositius electrònics, com terminals mòbils coneguts com a encrochats, que aporten una seguretat garantida en el seu protocol de missatgeria, cosa que garanteix el secret dels missatges.

En l'operació s'han practicat 24 registres a les localitats de Castelldefels, Vilanova i la Geltrú, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi de Llobregat, Cervelló, Sitges i Barcelona, així com a Prats i Sansor i Santa Oliva.

Temes:

Cocaïna