CONFLICTE LABORAL

Els controladors de l'aeroport de Barcelona faran vaga aquest estiu

La protesta començarà el 20 de juny per demanar mesures que ajudin a rebaixar la càrrega de feina

zentauroepp39625534 el prat de llobregat 10 08 2017  barcelona   nova jornada de170810092003

zentauroepp39625534 el prat de llobregat 10 08 2017 barcelona nova jornada de170810092003

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si l'any passat les vagues del personal de seguretat van convertir l'aeroport del Prat en un caos durant l'estiu, i els últims tres mesos s'han succeït les aturades als concessionaris de restauració de l'aeroport, ara són els controladors del Centre de Control de Barcelona els que amenacen de complicar el trànsit aeri. Aquest divendres han aprovat en assemblea, amb un suport del 85% de la plantilla del centre, en què treballen unes 300 persones, fer vaga per escassetat d'efectius a partir del 20 de juny, i instar l'empresa a negociar davant la sobrecàrrega de feina que pateixen en aquesta dependència.

El col·lectiu encara no ha fixat les dates concretes de les aturades, però seran de 24 hores i tindran lloc a partir del 20 de juny, en plena punta de la temporada turística d'estiu. La vaga no es farà a la torre de control, sinó únicament al centre de control de trànsit aeri, de manera que afectarà tot l'arc mediterrani, ja que des d'aquestes instal·lacions es gestiona el trànsit amb València i les Illes Balears.

Els controladors ja van advertir la setmana passada d'un estiu de "col·lapse" a l'aeroport de Barcelona davant l'escassetat de plantilla i malgrat les convocatòries d'Enaire per contractar nous professionals: "Els controladors necessiten un període per habilitar-se i no estaran disponibles per a aquesta temporada", ha assegurat Usca.

Notícies relacionades

Les mateixes fonts han explicat que el col·lectiu està fent torns extraordinaris, de manera que si l'habitual és que treballin cinc dies i en descansin tres, la seqüència actual és de sis jornades laborals i dos de descans per la falta de personal.

Possibilitats de diàleg

L'organisme estatal que gestiona la navegació aèria, Enaire, ha respost a la convocatòria amb una "disposició absoluta al diàleg" amb els controladors. Mentre els treballadors es queixen de la falta de personal, l'ens gestor assegura que l'1 d'agost hi haurà 58 controladors més que l'any passat, de manera que la xifra total al Prat serà de 450. "Hem prioritzat Catalunya aquest estiu", sosté l'empresa.

L'any passat els vigilants de seguretat van tenir l'aeroport en suspens a l'agost

L'any passat, una vaga de zel no declarada dels vigilants dels controls de seguretat del Prat contractats per la concessionària Eulen va donar pas a una successió d'aturades que van causar cues, endarreriments i pèrdues de vol durant tot el mes d'agost. Els empleats de seguretat reclamaven un augment de sou d'uns 350 euros, mentre que la direcció de la companyia només plantejava un increment del 3%, cosa que no arribava als 30 euros per a les nòmines d'uns professionals que, de mitjana, se situaven al voltant dels 900 o 950 euros. El conflicte va passar per una mediació de la Generalitat i un laude que va prendre com a referència la proposta d'aquesta administració.