a les xarxes socials

'Ciberguerrilla' contra Colau

Desenes de perfils falsos dirigits per una mateixa mà elogien Bosch i ataquen l'alcaldessa

La miniofensiva a les xarxes es va intensificar quan es van disparar les diferències entre tots dos pel tramvia

zentauroepp33617483 barcelona 21 04 2016 acuerdo colau erc sobre presupuestos l 180322194006

zentauroepp33617483 barcelona 21 04 2016 acuerdo colau erc sobre presupuestos l 180322194006 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Roger Pons i Mercè Gómez són ànimes bessones a Twitter. Amb els 'nicks' @rogerpons 1975 i @mercegomez1980, tots dos es van unir a la xarxa social el mateix mes, desembre del 2016. Ell no té seguidors. Ella en té un. Ella no identifica cap particularitat de la seva vida, les seves preferències, la seva activitat professional: la seva biografia està buida. Ell dona pistes de les seves presumptes filiacions polítiques, esportives i familiars. S'identifica com a “pare, català i culer. Del @Pdemocratacat”.

Cap dels dos ha fet un sol tuit des d'aleshores, tret de respostes a algun missatge polític sobre actualitat municipal. I molts retuits d'altres missatges. És clar, per poc que un observi els seus retuits i les seves respostes, tots dos són grans fans del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, i en particular del seu líder, Alfred Bosch. Per exemple, el 22 de març, els dos van retuitejar un missatge del compte d'ERC a Barcelona (@ERCbcn) que presentava un vídeo amb el següent text: “Hi ha unes quantes veritats sobre el tramvia que encara no t'havien explicat. Tramvia Sí, però No així!”. Tots dos, casualitats de la vida, van retuitejar el missatge a les 4.18.

Es diria que Mercè Gòmez, almenys la que posa nom a aquest compte de Twitter, no és una persona real. La seva cara és una imatge agafada d'internet que tan apareix aplaudint les propostes d'ERC com fent una crítica positiva del servei radiològic d'una clínica nord-americana o comentant si li ha agradat un restaurant en Trypadvisor. Res que no sigui habitual a Twitter, per una altra part, això d'utilitzar altres cares.

Roger Pons tampoc sembla existir, encara que aquesta cara sí que és real i no sembla el millor triat per utilitzar-la de forma discreta: és la del periodista Brian Beutler, especialitzat en política al mitjà Crookedmedia, amb base a Washington. Beutler té més de 100.000 seguidors a Twitter.

De la CIA a la TIA

Els perfils de @rogerpons 1975 i @mercegomez1980 són dos dels que formen una petita xarxa d'internautes, de desenes de perfils, que centren la seva activitat a donar publicitat a missatges del grup d'Alfred Bosch i a difondre les seves crítiques al govern d'Ada Colau. També, de tant en tant, reparteixen alguna trompada als exconvergents i no falten perfils presumptament colauistes que mostren la seva decepció amb l'alcaldessa. Segons un especialista en aquestes qüestions, són perfils falsos controlats des d'un mateix ordinador per una o diverses persones. És un petit exèrcit de bots pro ERC o anti Colau, com prefereixi cadascú, que fa un temps que està actuant a Twitter. Va estar actiu abans de les eleccions catalanes del desembre passat i després van paralitzar la seva labor fins que l'enfrontament pel tramvia entre Barcelona en Comú i ERC es va intensificar.

Un bot és un programa informàtic que simula el comportament humà. D'alguna manera, els bots de l'armada que defensa Bosch ho són. Fins al 22 de febrer, dia en què va deixar de ser possible tècnicament, la persona o persones que controlen l'ordinador des del qual exercien els perfils falsos entusiastes d'ERC va retuitejar diversos missatges de forma simultània des de comptes diferents.

El 16 de gener, per exemple, set tuiters, entre ells @rogerpons1975 i @mercegomez1980 van retuitejar un missatge d'ERC en què Bosch, en roda de premsa, anunciava que el seu grup tenia intenció de votar contra el projecte de pressupostos de Colau. Ho van fer tots al mateix segon, a les 12.22. Al segon 51. Són perfils controlats per una mateixa persona des de l'eina TweetDeck. Si s'observen tuits dels mateixos tuiters posteriors al 22 de febrer, data en què TweetDeck va deixar de permetre l'enviament simultani, els missatges apareixen enviats amb segons de diferència, un per un.

Notícies relacionades

No és clar qui és el responsable de l'assumpte, del qual també s'han trobat rastres a Facebook. O per ser més clars, no és clar que sigui gent del grup d'ERC al consistori la que es dedica a aquesta labor. Però el denunciant, que prefereix no revelar el seu nom, subratlla que entre els comptes que han retuitejat de forma automàtica els missatges a favor dels republicans i en contra dels colauistes figura la de @voluntarisbosch, usada en el passat per simpatitzants de Bosch per ajudar-lo en la seva campanya electoral el 2015.

ERC nega la seva autoria

Consultats per aquest diari, els republicans neguen qualsevol relació amb la xarxa de miniespionatge. “No dediquem el nostre temps lliure ni laboral a la creació de perfils falsos per ajudar Bosch”, afirmen fonts del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona.