A UN ESPAI MUNICIPAL DEL GÒTIC

Ciutat Vella es posa 'jove'

El nou casal autogestionat comença a funcionar a la reformada ala del palau que acull Ca la Dona

"Volem que aquest sigui un punt de trobada i resistència, volem quedar-nos al barri", assenyalen

zentauroepp42950578 barcelona  15 04 2018  reportatge sobre el casal de joves au180416094039

zentauroepp42950578 barcelona 15 04 2018 reportatge sobre el casal de joves au180416094039 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El seu jardí romàntic és una mena de preciós oasi. Un verger elevat envoltat de grans lones publicitàries, de sofisticades terrasses d'hotel i de turistes apuntant amb els seus iphones sense pietat cap al petó de Fontcuberta, a l'adjacent plaça d'Isidre Nonell. Per molt romàntic que sigui el jardí, som al cor -salvatge- del Gòtic, a un pas del descarnat portal de l'Àngel. Allà xerren, dissenyen estratègies i, per què no, somien, la Mariona, la Joana i la Maria, tres noies de l'avabat d'inaugurar Casal de Joves Autogestionat de Ciutat Vella, espai "d'organització i resistència" impulsat per l'Assemblea de Joves (de la qual forma part la Mariona) i per l'Agrupament Escolta Ermessenda (del qual és cap la Joana), amb l'objectiu d'obrir-se i arribar a joves del barri als quals les lògiques de Ciutat Vella han desarrelat (com la Maria). 

"La turistificació i la gentrificació no són dinàmiques alienes als joves, mérs aviat tot al contrari"

Mariona

Assemblea de Joves de Ciutat Vella

"La turistificació i la gentrificació no són dinàmiques alienes als joves, més avait tot al contrari. Problemes com l'accés a la vivenda digna, la massificació i la privatització de l'espai públic, a més de la falta d'espais de relació no mercantilistes i la precarietat laboral, afecten els joves més que qualsevol altre sector del veïnat; una realitat que provoca desarrelament i èxode", contextualitzen les impulsores del casal. Des de fa poques setmanes, lluiten per revertir aquesta situació des d'aquest espai patrimonial rehabilitat a la plaça del 8 de març que l'ajuntament els ha cedit, en una una ala del palau que ocupa Ca la Dona.

Necessitat d'un espai propi

La Mariona té 20 anys i és filla del Gòtic. En el seu cas, 'expulsada' al barri del Congrés per la impossibilitat d'independitzar-se al seu. Malgrat l'obligada mudança, la Mariona segueix arrelada al seu barri, pel qual lluita i al qual no vol renunciar. "Com a Assemblea de Joves ens reuníem a La Negreta, però és un espai molt poc juvenil. Vèiem la necessitat d'un espai propi, així que quan vam saber que el districte tenia aquest espai reformat buscant-ne un ús vam tenir clar que era una oportunitat", assenyala la noia

"Hi ha futur. Ja hi ha nois del cau, dels grans, els de 16 anys, que participen en les assemblees del casal"

Joana

Agrupament Escolta Ermessenda

En paral·lel, l'Agrupament Escolta Ermessenda, llavors a l'altre costat de la Via Laietana, es trobava en una situació semblant. Tenien un espai al Centre de Sant Pere Apòstol, però no era, tampoc, un espai juvenil. Propi. 

Membres del Casal de Ciutat Vella dividits en grups de treball / JOAN CORTADELLAS

Notícies relacionades

Hi havia llaços d'amistat entre caps de l'Ermessenda i membres de l'Assemblea, així que van decidir unir-se i apostar junts per la (auto)gestió de l'espai, combinació de l'espai que va comptar des del primer moment amb el vistiplau del districte i que està funcionant. "Ja hi ha nois dels garsn de l'Ermessenda, els de 16 anys, que participen en les assemblees del casal", assenyala la Joana sense ocultar el seu orgull. "El cau també és un espai de transformació social", reivindica. 

Alguns dels reptes

Les joves volen que el casal que acaba de començar i que ja fa setmanes que acull les activitats del cau (i els seus 70 nens) es converteixi en espai de referència per als joves "desvinculat de dinàmiques mercantilitzades". I en això estan. En aquest context s'emmarca la campanya 'Ciutat Vella, posa't jove'. "Tenim l'espai, un espai que impressiona, i ara el volem omplir de vida", assenyalen les tres joves.  Entre els molts reptes que es plantegen està arribar "a tots" els joves. "Ara som totes d'un mateix perfil, universitàries i totes del mateix institut. No volem que aquest sigui el nostre micromon. Volem trencar la bombolla, que aquí estiguin representats tots els perfils de joves del barri, volem arribar a les migrades", resumeixen.