ENTREVISTA

Ada Colau: «En el procés, prefereixo ser infermera que soldat»

Colau defensa la seva posició de rebuig a la unilateralitat i a l'aplicació del 155 i reclama la formació del Govern

zentauroepp42908573 colau180414200005

zentauroepp42908573 colau180414200005 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

–¿Com veu la situació política a Catalunya i la posició que hi tenen els comuns?

–Hi ha un ambient de tristesa objectiva pels fets duríssims dels últims mesos. Això és normal tan si ets independentista com si no: que hi hagi gent a la presó, la Generalitat intervinguda. Hi ha hagut una gran polarització social, nosaltres hem tingut una posició de mediació, de diàleg.

–En aquesta polarització, l’equidistància no ven gaire. Els comuns, han criticat la DUI i el 155 però no semblen haver complagut ni a independentistes ni a unionistes.

–En una situació de guerra, el casc blau que aixeca la bandera de la pau rep bufetades dels dos costats. Ara bé, jo estic convençuda que vull ser el casc blau que aixeca la bandera de la pau. No recordo quin articulista independentista em retreia que jo volgués ser infermera i no soldat. Ho reivindico amb orgull: vull ser infermera, no vull ser soldat, no vull confrontació ni una societat dividida. No vull una Barcelona dividida en dos.

–¿Tem unes eleccions municipals del 2019 marcades pel vot identitari, pel procés i el 155?

–Confio que això no passarà. La gent distingeix molt bé el seu vot en funció de les eleccions. Es va veure en les estatals i en les de desembre. A Barcelona hi ha molta identitat barcelonina, molt patriotisme barceloní. El tema nacional no en quedarà fora, Barcelona és la capital de Catalunya, però crec que la gent vol sentir compromisos de ciutat.

–¿Creu que hi haurà aviat president i un nou Govern?

–Entenc que es defensi la legitimitat dels candidats que són a la presó i l’exili. Però hi ha una impossibilitat objectiva perquè Carles Puigdemont i Jordi Sànchez siguin presidents, perquè no estan físicament aquí i necessitem un president que estigui a Catalunya. Necessitem un Govern.

–Ha visitat els polítics catalans empresonats arran del procés.

–He visitat Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Joaquim Forn fa unes setmanes. Encara no sé quin problema burocràtic em va impedir visitar Oriol Junqueras.

–¿Com els va veure?

–Sencers. Amb una barreja de tristesa i serenitat. A tots els vaig veure bastant realistes i pragmàtics, esperant que es formi un Govern.

–¿Està Catalunya preparada perquè acabin condemnats a penes de dècades?

–Espero que això no passi. Amb el bloc independentista discrepo de la seva visió que Espanya és irreformable. M’agradaria que es valorés més com Podem s’ha trencat la cara perquè hi hagués una sortida política negociada a Catalunya. Si s’aconsegueix una majoria d’esquerres a Espanya, espero que es pugui parlar d’indults i de reprendre la via negociada

Notícies relacionades

–¿Amb un Govern del PSOE?

–El PSOE de Pedro Sánchez ens ha decebut a tots, però espero que el món socialista vegi que situar-se al costat de la dreta no li donarà vots i que d’ell no s’espera que donin suport a l’independentisme però sí que vulgui una solució democràtica, política.