PARTICIPACIÓ CIUTADANA

La fiscalia investiga la cessió del padró municipal per a la multiconsulta

Admesa la denúncia d'una associació per presumpta revelació de secrets i possible ús de dades de menors

Està previst que l'Ajuntament de Barcelona pregunti als ciutadans sobre quatre assumptes de diversa envergadura

zentauroepp42352671 multiconsulta180404201836

zentauroepp42352671 multiconsulta180404201836 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha obert aquest dimecres una investigació per aclarir si els responsables de l'Ajuntament de Barcelona han comès un presumpte delicte de revelació de secrets a l'haver licitat els serveis tècnics necessaris per a la celebració de les multiconsulta organitzades per l'alcaldessa Ada Colau i que podria suposar la cessió o l'accés a terceres de les dades del padró municipal i de menors d'edat. Aquesta decisió ha sigut presa arran de la denúncia presentada fa uns dies per l'Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica.

Memòria i justícia històrica (el canvi de nom de la plaça d'Antonio López pel d'Idrissa Diallo) i gestió pública de l'aigua (remunicipalització del servei) són les dues qüestions per iniciativa popular sobre les quals està previst que es podran pronunciar els barcelonins en la multiconsulta impulsada per Colau i fixada per al maig. Un tercer tema, referent a la possibilitat d'adquirir l'edifici en què s'ubica el Gimnàs Sant Pau, ha caigut del llistat per un error en l'entrega de firmes. El consistori, per la seva banda, ha proposat dues preguntes més, una sobre el 22@ i l'altra sobre el solar de l'hotel Rec Comtal.

Però ara s'ha obert un front judicial que podria complicar la celebració de la multiconsulta. La Fiscalia de Barcelona ha posat en marxa una investigació davant la possibilitat que els preparatius per poder portar a terme aquesta votació s'estiguin realitzant de forma no ajustada a la llei i sense la deguda protecció de les dades personals recollides en el padró municipal i els referents als menors d'edat. En la multiconsulta hi podran votar els barcelonins de més de 16 anys. 

El 5 de desembre de l'any passat, l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI) va publicar al Portal de Contractació Pública de la Generalitat un anunci de licitació per a la contractació de la prestació de serveis tècnics de participació electoral per a l'Ajuntament de Barcelona. L'Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica recorda en la denúncia, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que la finalitat és que mitjançant l'adjudicació d'aquest servei es puguin portar a terme consultes ciutadanes a la ciutat de Barcelona. L'elaboració del cens, incideix, es faria a través de la incorporació de dades del padró municipal, tan bon punt fos convocada la multiconsulta pel consistori.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han assegurat que no tenen notícia d'aquesta investigació però que, en qualsevol cas, estan convençuts que la licitació s'ha fet dins del marc legal. Sobre l'associació denunciant, han explicat que és la mateixa que va posar recursos contra la municipalització de l'aigua a Valladolid. "Aquesta seria una mostra més que Agbar, les multinacionals que fan negoci amb l'aigua, estan intentant impedir per tots els mitjans que es faci la multiconsulta", han explicat.

Votants adolescents

El plec de condicions estableix que “podran votar les persones de més de 16 anys” empadronades a Barcelona, estimant un “univers potencial d'1,4 milions d'habitants”. En la descripció dels serveis s'hi assenyala “expressament”, segons els denunciants, la cessió de dades del padró a l'empresa que resulti adjudicatària per fer aquesta feina. En un dels punts s'hi especifica que la societat que es contracti rebrà la informació del cens per part de l'Ajuntament de Barcelona, tot i afegir que s'hauran de prendre les mesures perquè les dades no puguin ser usadess per a altres finalitats.

Els denunciants sostenen que “la cessió del padró municipal no és una qüestió intranscendent”. Segons la seva opinió, l'expedient de contractació anunciat per les autoritats municipals “podria incórrer” en la vulneració del dret constitucional a la intimitat personal i familiar, i alhora exposen que l'organisme responsable de la “guarda i protecció” de les dades del padró municipal és l'Ajuntament de Barcelona.

Sense consentiment

Notícies relacionades

L'associació també considera que amb aquesta licitació s'està infringint la llei de protecció de dades, ja que la cessió de la informació del padró municipal s'estaria fent sense el consentiment de la persona afectada. Al·lega, així mateix, que l'Ajuntament de Barcelona “traspassa la frontera de l'àmbit de les seves competències”, portant a terme un tractament de les dades per a “una finalitat incompatible” (com fer consultes populars) amb l'objectiu pel qual van ser recollides. La plataforma insisteix, a més, que la multiconsulta és nul·la "de ple dret” i “inconstitucional” perquè infringeix la Carta Magna i la normativa sobre aquesta matèria, argument que va fonamentar el recurs contra el reglament de participació municipal que va presentar una altra plataforma, la Cambra de Concessionaris i Empreses Vinculades al Sector Públic en l'àmbit de les Infraestructures, els Equipaments i Serveis Públics (CCIES).

Un punt i a part mereix el tractament de dades personals dels menors d'edat sense el seu consentiment. L'associació sosté que amb aquest precepte s'està vulnerant drets dels menors.