Sant Jordi s'expandeix pel carrer Consell de Cent

La recerca d'espai per esponjar la Rambla de Catalunya porta a tallar el tram entre Balmes i passeig de Gràcia per instal·lar-hi parades

Almudena Grandes, Philip Pullman, Amelie Nothomb i Fernando Aramburu, entre els autors convidats a les activitats prèvies al 23 d'abril

ealos38157447 barcelona  barcelones   23 04 2017    sociedad      ambiente180403152612

ealos38157447 barcelona barcelones 23 04 2017 sociedad ambiente180403152612 / DANNY CAMINAL

5
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dia de Sant Jordi viu una tensió difícil de resoldre, ha explicat el comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats. A la gent li agrada veure els carrers plens, i surt en massa als que ho estan més… per després trobar-se amb aglomeracions que no li deixen disfrutar (o sí) del dia del llibre. El paroxisme de l'atapeïment, des de fa uns quants anys, es concentra a la Rambla de Catalunya, i les propostes per solucionar-ho s'han anat succeint sense gaire convicció ni èxit. Aquest any, l'Ajuntament de Barcelona llançarà una altra prova pilot: tallar al trànsit el carrer Consell de Cent, entre Balmes i passeig de Gràcia, i situar parades de llibres i roses a la calçada, convertint la cruïlla amb la Rambla de Catalunya en una plaça amb parades a les quatre cantonades.

Sobre la taula hi ha hagut altres propostes, però no són només els vianants els que acaben convergint, como si es tractés d'un imant, cap a la plaça de Catalunya, a través de les dues rambles. La distribució d'espais es pacta amb els llibreters i ha de tenir en compte també les peticions de parades de multitud d'associacions que aprofiten per vendre llibres o flors; i tots volen anar allà a on hi ha la gentada. “Però hem d'estudiar els espais disponibles, hi ha massa aglomeració que dificulta disfrutar de la festa i hem d'ampliar la circulació de la gent”, ha apuntat Subirats en la presentació de les activitats programades per l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) per a la Diada de Sant Jordi.

L'alternativa que, sense tirar coets, s'ha arribat a consolidar és la del passeig de Sant Joan, amb una oferta especialitzada en l'oferta del ‘triangle friqui’ que gravita al voltant de les llibreries Gigamesh i Norma i en el llibre infantil i juvenil. En canvi, la possibilitat d'allargar el recorregut de la Rambla de Catalunya per l'àmplia vorera de mar de la Diagonal, arribant fins a la plaça Francesc Macià (era l'aposta de l'etapa Trias) s'ha descartat per la falta d'interès dels llibreters a allunyar-se tant del centre de la festa: a penes s'ocuparan un parell de travessies, les més pròximes a la Rambla de Catalunya.

Una altra possibilitat, ocupar el tram de Rambla de Catalunya entre la Gran Via i la plaça de Catalunya, que permetria enllaçar-la amb les Rambles en un recorregut continu, s'ha trobat amb un altre problema addicional: l'existència de les entrades i sortides del pàrquing, que impedeixen convertir-ho en tram de vianants. Encara que, si es tracta de seguir el camí que marquen espontàniament les riuades de gent, el problema està al passeig de Gràcia. De forma espontània, en els dos últims anys s'ha hagut de tallar el trànsit en les hores de més afluència, quan ha sigut ocupat espontàniament pels vianants. Aquesta és una poma que encara no s'ha volgut mossegar, i que planteja importants dificultats de seguretat i moviments de masses (el trànsit d'Aragó i Gran Via durant tot un dia és intocable), però que no deixa d'estar sobre la taula.

Ampliar les activitats també en el temps

Però l'esponjament (i això ja es va assajar l'any passat, durant el mandat de Collboni a l'Icub) no es limita a l'espai sinó també es trasllada en el temps. La programació d'actes organitzats per l'Ajuntament de Barcelona es prolongarà des del 14 d'abril al 23 d'abril, incloent-hi el dissabte i diumenge anteriors a Sant Jordi (que aquest any cau en dilluns). Dos dies en què, per una altra part, seguint la dinàmica d'anys anteriors és previsible que les firmes d'autors es dispersin pel territori i arribin a les principals capitals catalanes. L'any passat, el Gremi d'Editors de Catalunya va demanar que, per expandir l'efecte Sant Jordi a tot el cap de setmana, aquest 2018 el descompte del 10% s'apliqués des del dia 21. El Gremi de Llibreters, en principi, prefereix mantenir la rebaixa com una excepcionalitat que es produeix només durant la diada, però no prendrà una decisió definitiva fins a la reunió de la seva junta dimarts que ve.

La primera de les activitats programades és el Sant Jordi infantil, el festival Món Llibre, que se celebrarà al CCCB, el Macba, la plaça dels Àngels i la plaça de Joan Coromines, el dissabte i diumenge 14 i 15 d'abril. El llarg cap de setmana de Sant Jordi començarà al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, el dijous 19 d'abril, amb el pregó de la lectura, a càrrec de l'escriptora Almudena Grandes.

El divendres i el dissabte, 20 i 21 d'abril, se celebrarà per segona ocasió els Diàlegs de Sant Jordi, una iniciativa que pretén aprofitar les visites d'escriptors forans amb motiu del dia del llibre (incorporant al diàleg també autors locals) perquè puguin participar en converses obertes als seus lectors, sense que el seu pas per la ciutat es limiti a la firma compulsiva d'exemplars.

Els convidats aquest any perquè "puguin dialogar sobre els llibres, els autèntics protagonistes d'aquesta jornada, i fer així de Barcelona una ciutat més literària i un referent internacional de la lectura" són Amélie Nothomb, en conversa amb Sergi Pàmies, Carme Riera Najat El Hachmi, en un diàleg moderat per Olga Merino, Philip Pullman i Albert Sánchez Piñol, en una trobada moderada per Ricard Ruiz Garzón, José Eduardo Agualusa i Xavier Aldekoa, amb Jaume Subirana com a moderador, i Fernando Aramburu en diàleg amb Anna Guitart. Els actes se celebraran a l'auditori del Disseny Hub Barcelona

La nit del Drac

També es repetirà aquest any una altra de les activitats que es van incorporar el 2017 al Sant Jordi, la Nit del Drac que, la vigília de Sant Jordi, homenatja els escriptors de qui aquest any es commemorarà algun aniversari ‘rodó’. Aquest any el muntatge escènic s'ha traslladat del Born a la més recollida plaça del Rei i la seva durada s'ha acotat, de dues hores a només una. Ningú oblida la interminable cerimònia de nit i sota un vent glaçat, de l'any passat. Aquest any la creació de l'esdeveniment estarà a càrrec del dramaturg Marc Rosich, amb música original de Clara Peya, lectures a càrrec de l'actriu Victòria Pagès i els poetes Josep Pedrals i Maria Sevilla i cançons a càrrec d'Anna Ferrer i Alessio Arena. 

Notícies relacionades

Els escriptors homenatjats seran aquest any Joan Brossa, Manuel de Pedrolo, Montserrat Abelló, Vicent Andrés Estellés, Maria Aurèlia Capmanys i Maria-Mercè Marçal. I, finalment, el dia de Sant Jordi es recuperarà l'esmorzar d'escriptors i editors que donava sortida a la marató de firmes (de l'Hotel Regina passarà al Palau de la Virreina, que es convertirà en el punt de trobada dels escriptors al llarg del dia).