SUCCESSOS

La menor de la violació investigada a Horta no recorda res

L'adolescent coneixia els agressors i tots havien begut en excés, un context que no canvia la gravetat del delicte

El jutjat 30 de Barcelona instrueix la causa per una agressió sexual a causa de les lesions que presentava la víctima

cmontanyes42603785 castellbell180321195343

cmontanyes42603785 castellbell180321195343 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 30 de Barcelona investiga els tres homes detinguts diumenge passat per la violació d’una menor d’edat a Barcelona. L’agressió sexual que va patir l’adolescent de 16 anys va tenir lloc de matinada, a l’interior d’una furgoneta blanca estacionada en un aparcament exterior del barri de la Clota, al districte d’Horta-Guinardó.

El jutge, després d’interrogar els tres arrestats dimarts passat, va decretar presó provisional sense fiança per a dos d’ells i va deixar en llibertat el tercer. La causa segueix endavant i, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el pròxim pas serà «determinar» quins delictes imputa a cada un d’ells.

Segons fonts policials consultades per aquest diari, víctima i agressors es coneixien i dissabte a la nit van sortir junts de festa. Segons sembla, van beure en excés i l’agressió sexual va tenir lloc quan es trobaven sota els efectes de l’alcohol. El paper d’un dels tres implicats segueix sense estar del tot clar. Segons ell mateix va detallar en el seu avís al 112, va trucar per demanar assistència mèdica per a la noia perquè acabava de veure que estava «semidespullada» i «semiinconscient» a la furgoneta d’uns coneguts. Aquest individu seria també el que ha quedat en llibertat.

Quan els Mossos d’Esquadra i els equips del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van anar a socórrer la noia, van trobar l’adolescent ferida i una presència alarmant de sang a l’interior de la furgoneta. Els tècnics del SEM van ser els que van avisar que la menor presentava signes compatibles amb una violació. Va ser traslladada d’urgència a l’Hospital Sant Joan de Déu. La noia, però, ha declarat que no recorda absolutament res del que va passar aquella nit, segons asseguren fonts policials. L’absència d’un relat per part de la víctima que denunciï l’agressió sexual complica considerablement l’avanç judicial de la causa, tot i que no l’atura. Al tractar-se d’una menor, la fiscalia, si aprecia indicis que es va cometre una agressió sexual –sobre aquest aspecte l’examen forense resultarà decisiu– podria seguir amb l’acusació fins i tot en el supòsit –cosa que no ha passat– que la víctima optés per no denunciar els fets.

Violacions nocturnes

Els Mossos d’Esquadra han detectat en el transcurs dels últims anys un repunt de dones molt joves que els diumenges al matí van a les comissaries de policia assegurant que han sigut agredides sexualment. Segons el balanç delinqüencial del 2016 (el del 2017 encara no està desglossat i només hi ha la xifra global de 585 agressions sexuals denunciades), el 55% d’aquests delictes tenen lloc  a l’estiu, el 37% en cap de setmana i el 31% en franja nocturna.

Notícies relacionades

El perfil més comú de l’agressor és un home d’entre 24 i 34 anys. El de la víctima, una dona d’entre 18 i 23 anys. Sovint agressor i víctima s’han conegut a la discoteca. Se’n van per intimar i, en algun moment, ella demana que s’aturi i ell no ho fa i acaba agredint-la sexualment. El problema central d’aquestes agressions és que l’home no respecta el «no» de la dona.

El cas d’aquesta menor d’Horta no encaixa del tot en aquest perfil, donat que ella no va conèixer els agressors aquella nit. La resta de circumstàncies sí que coincideixen amb el tipus de delictes que està en auge. En aquests casos, segons sub-ratllen fonts jurídiques, amb independència d’en quin  instant de la relació la víctima canvia d’opinió, s’ha de parlar sense embuts de delicte d’agressió sexual.