seguida de Zuric

Barcelona, entre les ciutats europees on més cocaïna es consumeix

És la conclusió d'un estudi sobre les aigües residuals de 60 ciutats, entre les quals no s'ha comptat amb grans capitals com Londres i Madrid

ealos9721452 ara2 londres  reino unido  17 01 09   un cocain mano prepara180125213225

ealos9721452 ara2 londres reino unido 17 01 09 un cocain mano prepara180125213225 / ANDY RAIN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona és una de les ciutats europees on més cocaïna es consumeix, segons un innovador estudi publicat aquest dimecres, que analitza les aigües residuals de 60 ciutats del continent, entre elles València, Santiago de Compostel·la i Castelló.

Les dades estan recollides a l'informe Anàlisi de les aigües residuals i drogues: un estudi a diverses ciutats europees, elaborat pel grup europeu Score amb la col·laboració de l'Observatori Europeu de les Drogues i Toxicomanies (EMCDDA), amb seu a Lisboa.

El document recull els resultats del qualificat com a "projecte europeu més gran realitzat fins ara en relació amb l'emergent ciència de l'anàlisi de les aigües residuals", que ha buscat conèixer, a través dels rastres de drogues il·lícites expulsats amb l'orina, els hàbits de consum dels habitants.

Per fer-ho s'han recollit mostres de 60 ciutats europees. Encara que l'estudi no inclou dades, per exemple, de grans capitals com Londres i Madrid, els seus responsables sostenen que els resultats "ofereixen una útil instantània del flux de drogues a les ciutats analitzades" i "revelen marcades variacions geogràfiques".

Consum diari

A la taula final, Barcelona apareix com a líder de la classificació en consum diari de cocaïna (965,2 mil·ligrams per cada 1.000 persones al dia), seguida de Zuric (934,4 mil·ligrams); la ciutat catalana també és primera en consum de dilluns a divendres, mentre que els caps de setmana la ciutat suïssa l'avança.

Els números reflecteixen una tendència que subratlla l'informe: "El consum de cocaïna és més elevat a les ciutats europees occidentals i meridionals, concretament a ciutats de Bèlgica, Espanya i el Regne Unit"; en canvi, "és entre molt baix i insignificant a la majoria de les ciutats de l'Europa oriental".

Dins de l'anàlisi sobre cocaïna, València és la següent ciutat espanyola de la llista, en 15a posició sobre consum diari (425,8 mil·ligrams); Santiago figura en 19è lloc (342,7 mil·ligrams) i en 22a posició se situa Castelló (319,5 mil·ligrams).

En canvi, en consum d'amfetamina els nivells màxims es troben a ciutats del nord d'Europa: Eindhoven, Anvers i Saarbrücken són les primeres ciutats d'aquesta taula, que reflecteix nivells molt baixos al sud d'Europa.

El consum de metamfetamina, "històricament concentrat a la República Txeca i Eslovàquia, sembla que també és ara present a l'est d'Alemanya i el nord d'Europa, sobretot a ciutats de Finlàndia", apunta el document, que considera "molt baixa o insignificant" la seva concentració a la resta de ciutats.

Notícies relacionades

Per últim, l'estudi sosté que les càrregues de MDMA més altes "es van detectar a ciutats de Bèlgica, els Països Baixos i Noruega".

L'anàlisi de les aigües residuals, no obstant, no ha pogut incloure dades sobre consum de cànnabis -la substància il·legal més consumida a Europa, segons informes de l'EMCDDA-, perquè en aquesta mena d'estudi "planteja certs problemes analítics i de mostreig". 

Temes:

Drogues Cocaïna