MEMÒRIA

El cel de Barcelona s'il·luminarà per recordar els bombardejos de 1938

Un 'maping' sobre la façana de l'Ajuntament i focus que es veuran des de tota la ciutat commemoraran el gran bombardeig del 16 al 18 de març

ealos42412328 sociedad  l  arbre  de  la  memoria bombardeos  1938180305145535

ealos42412328 sociedad l arbre de la memoria bombardeos 1938180305145535

1
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cel de Barcelona s’il·luminarà amb feixos de llum durant les nits del 16, el 17 i el 18 de març, les tres dates en què es commemorarà el 80è aniversari dels tres dies de març en què l’aviació feixista italiana va castigar incessantment la ciutat llançant 44 tones de bombes que van acabar amb la vida d’un miler de persones. El muntatge visual a la façana de l’Ajuntament de Barcelona, a càrrec de Daniela Aronica i Xavi Bové, serà el més visible però no l’únic del programa d’actes Barcelona bombardejada 1936-1939. Volem la pau, no l’oblit.

El muntatge visual L’arbre de la memòria inclourà una breu introducció històrica i projectarà sons i llum, que faran créixer un arbre, símbol de la pau i la vida, sobre la façana de la plaça de Sant Jaume. Mentrestant, feixos de llum dirigits al cel es podran veure des de tota la ciutat si la meteorologia ho permet. 

DESIG DE PAU

El muntatge serà més al·lusiu que explícit. «S’havia de posar en joc les emocions per compartir de forma col·lectiva aquests fets dramàtics. No volíem simulacions de bombardejos en 3D de videojoc»·, apunta Daniela Aronica. La creació, segons el seu autor, Xavi Bové, representa de forma al·legòrica el desig de la pau i busca que l’espectador «aixequi el cap» cap al cel. 

Notícies relacionades

El programa de commemoració inclourà una exposició al Born, amb el títol Una infància sobre les bombes, comissariada per l’historiador Jordi Guixé, que estarà oberta des del juliol fins al desembre del 2018, especialment orientada a la divulgació de la memòria d’aquells bombardejos entre la població escolar de la ciutat.

La commemoració també inclou la publicació d’un llibre, Barcelona, topografia de la destrucció, en què Mireia Capdevila i Laia Arañó documentaran de forma exhaustiva les víctimes i les destruccions causades per les bombes, i la senyalització de la plaça de Sant Felip Neri i els llocs de naixement dels principals responsables de la defensa passiva contra els bombardejos a Barcelona, Ramon Parera Comorera i el regidor Manuel Muñoz Díez.