UNA SOLUCIÓ TEMPORAL

BCN anuncia on seran les cases prefabricades per a lloguer social

S'instal·laran en solars als carrers de Bolívia, Mossèn Amadeu Oller i Nou de Sant Francesc

zentauroepp42354453 prefabricadas180301172107 / JOAN CORTADELLAS

zentauroepp42354453 prefabricadas180301172107
zentauroepp42354446 solar prefabricadas180301172340

/

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Barcelona ja té emplaçament per a les noves vivendes socials prefabricades que instal·larà en solars de propietat municipal amb caràcter temporal. Ada Colau va anunciar la iniciativa a mitjans de febrer: el consistori instal·larà, dins del programa APROP, tres edificis de ràpida construcció que sumaran 92 vivende son es podran allotjar prop de 250 persones. Per a això, va anunciar l’alcaldessa, s’escolliran solars que, tot i tenir un planejament previst, no tindran una altra funció de forma immediata, i per això mateix podran albergar les vivendes prefabricades.

Els tres solars escollits per a les tres primeres promocions són al  barri de la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc; al Parc i la Llacuna, al Poblenou, i al Gòtic Sud, a Ciutat Vella..

Activitats comunitàries

A la Bordeta, el solar elegit és el situat entre els números 17 i el 21 del carrer del Mossèn Amadeu Oller. Allà hi ha previstos 40 allotjaments, 32 de dobles i vuit de simples, un espai per a activitats comunitàries a la planta baixa, una bugaderia compartida i una coberta verda.

Al Parc i a la Llacuna del Poblenou, les vivendes s’instal·laran al carrer de Bolívia, entre els números 33 i 41. Hi haurà un total de 40 allotjaments, 35 de dobles i cinc de simples. I també un espai per a activitats comunitàries als baixos, així com una bugaderia compartida, coberta verda i un hort urbà a la parcel·la.

Al Gòtic Sud, l’oferta és menor: els allotjaments prefabricats estaran ubicats a Nou de Sant Francesc, 8-10: 12 vivendes dobles i vuit de simples, amb un espai per a activitats comunitàries i un hort urbà a la coberta.

Vivenda social

Colau va explicar quan es va anunciar el projecte que els allotjaments serien ocupats per persones que estan en llista d’espera d’una vivenda social. La previsió és que puguin residir-hi sis anys com a màxim. El consistori va defensar la idoneïtat de la iniciativa perquè permet disposar d’allotjament d’una forma més ràpida de l’habitual: construir una vivenda convencional pot suposar un procés de cinc o sis anys, mentre que en nou mesos es pot disposar de les prefabricades.

L’oposició va criticar la idea i va denunciar que és un pegat per sumar vivendes a la llista de les que el govern de Colau ha afegit al parc de lloguer social. L’alcaldessa va subratllar que és només una mesura «complementària»: «No és vivenda pública, és una solució temporal», va dir el 14 de febrer sobre el programa APROP. Malgrat que no hi ha una data concreta anunciada, es preveu que les cases prefabricades estiguin disponibles a finals d’any.

Notícies relacionades

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, va reiterar ahir que les cases prefabricades no reemplaçaran les vivendes previstes durant el mandat. Com Colau en els últims dies, Ortiz va subratllar que hi ha 66 promocions de vivenda en marxa impulsades pel consistori per ampliar el parc de lloguer social. La insistència s’explica perquè l’oposició en bloc acusa el govern de Colau d’haver fracassat en la seva aposta per la vivenda, que va ser l’eix de la seva entrada en política.

Barcelona i Amsterdam

En el ple de la setmana passada, Colau va afirmar que si no hi ha vivenda social a la ciutat és perquè els anteriors governs no van apostar per això. El PP li va recordar que ICV va estar en aquests governs. El cas és que més enllà de qui sigui el culpable, la realitat és que l’oferta de vivenda pública de lloguer és mínima. En la jornada sobre vivenda que es va desenvolupar ahir al Pati Manning, i en què Ortiz va anunciar els emplaçaments dels allotjaments prefabricats, una participant holandesa, Anneleen Lagae, va explicar que a Amsterdam el 53% del parc de vivenda és social. A Barcelona només representa el 2%.