Sant Antoni limita l'obertura de restaurants, bars i locals turístics

El nou pla d'usos vol reduir els efectes negatius del nou mercat i de la superilla

zentauroepp41849248 barcelona 30 01 2018 barcelona el ayuntamiento ense a el fin180223090625

zentauroepp41849248 barcelona 30 01 2018 barcelona el ayuntamiento ense a el fin180223090625 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir inicialment un nou pla d’usos del barri de Sant Antoni en el qual, entre altres mesures, es limita l’obertura de restaurants, bars, botigues amb degustació, autoserveis, vinateries, locals musicals i de lloguer de vehicles. Amb la nova norma, el districte de l’Eixample vol evitar que la pròxima implantació de la superilla i l’obertura del mercat reformat de Sant Antoni tinguin efectes negatius en la qualitat de vida de la gent. L’àmbit de regulació serà el del barri, excloent-ne les finques amb façana a la Gran Via i les encarades a l’avinguda del Paral·lel (que serà objecte d’un pla d’usos específic), amb l’excepció de l’illa de cases dels carrers del Parlament i Viladomat, sí inclosos.

El pla d’usos, segons fonts municipals, imposarà limitacions en activitats de concurrència pública que s’hi vulguin instal·lar (sobretot de restauració, però també musicals, esportives, jocs i atraccions i audiovisuals) i a establiments que s’assimilen a les activitats de restauració (orxateries, plats preparats, degustació...), les botigues anomenades de conveniència i autoserveis, així com els comerços relacionats amb el turisme (lloguer de bicicletes i altres vehicles, taquilles, informació i venda de serveis turístics...).

Prohibits els ‘meublés’

La norma prohibirà les activitats de jocs i atraccions, excepte les ludoteques; els establiments comercials que tinguin màquines expenedores d’aliments i els locals que, malgrat no ser hotelers, lloguin espais per hores. És a dir, els meublés.

Es fixaran límits de densitat i distància dels locals i de l’amplada dels carrers implicats. Per exemple: els nous locals de restauració no podran obrir si n’hi ha cinc més d’aquest tipus en un radi de 50 metres.

Per a Ciutat Vella també s’han aprovat noves normes relacionades amb el pla d’usos que inclouen la incorporació de la condició de superfície mínima; l’ampliació de la superfície màxima dels nous restaurants, que passen  de 100 a 150 metres quadrats; i l’exigència de posar una cèdula a la porta per agilitzar les inspeccions.

Notícies relacionades

El plenari també ha aprovat la protecció de les cases fàbrica del Raval, immobles industrials edificats als segles XVIII i XIX per evitar que s’enderroquin i mantenir aquest tipus de construcció singular de residència i fàbrica en una peça.

Ara fa un any, l’ajuntament de la ciutat va suspendre les llicències d’obres sobre 38 immobles i va iniciar un estudi per conèixer el valor patrimonial de 64 peces industrials del barri. En total s’han catalogat 26 cases, de les quals nou són bé cultural d’interès local. Els propietaris estan obligats a conservar els espais diàfans originals i no podran augmentar el volum de l’edifici. La majoria dels immobles estan ubicats entre els carrers de l’Om, Riereta i Sant Vicenç així com entre els carrers de Sant Pau i el Nou de la Rambla.