AL RAVAL

L'oposició carrega contra Colau per la gestió de les ocupacions i els narcopisos

Collboni l'acusa de "deixadesa" i de retrocedir a la Barcelona de fa 30 anys i ERC considera un "escàndol" la situació

El PP reclama una oficina antiokupa que assessori els veïns afectats per les usurpacions

zentauroepp42085999 sant ramon180214203535

zentauroepp42085999 sant ramon180214203535 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La invasió ocupa de l’edifici del Raval on s’ubicava el bar Marsella, destinat a vivenda social, va multiplicar ahir les crítiques dels partits de l’oposició a la gestió del govern d’Ada Colau sobre el creixent fenomen de l’entrada il·legal en vivendes. Sobretot, en la mesura que es tractava d’una finca acabada de rehabilitar i a punt per adjudicar-la a inquilins seleccionats i necessitats de vivenda assequible. La falta de zel al protegir el bloc o no donar-hi un ús immediat li ha suposat un nou contratemps, en un moment calent en què proliferen les ocupacions de tota mena, tant per necessitat social, com per part d’okupes ideològics, usurpadors professionals i màfies.

Les acusacions van ploure tant des dels grups d’esquerra com des de la dreta. El líder del PSC i abans soci de Colau en el govern local, Jaume Collboni, després de reunir-se amb diversos col·lectius veïnals i de comerciants del barri, «va constatar un problema molt greu de descontrol i deixadesa per part del govern municipal, un problema social que en aquests moments és sobretot de seguretat».

Retrocés en la qualitat de vida

El socialista va opinar que molta gent va apostar pel barri al creure en la «transformació urbana durant dues dècades» al «cor de la ciutat, que ha d’estar sa». Ara hi ha risc de «tornar 30 anys enrere en la qualitat de vida i de seguretat dels veïns del centre», va dir. Per això, va carregar contra la proliferació de narcopisos i la «falta de control de l’explotació sexual» a la zona. «No només hi ha deixadesa sinó tolerància de la prostitució, que de forma malentesa s’ha pres com una professió; assistim a una explotació pura i dura, i a la proliferació de drogues que havien desaparegut», va afirmar.

Segons Collboni, ara seria necessària una «actuació contundent de Mossos i Guàrdia Urbana». Va demanar a Colau que convoqui la Junta de Seguretat per iniciar una «ofensiva policial sense complexos i d’questa manera parar el cop».

Per la seva part, el responsable d’ERC al consistori, Alfred Bosch, va considerar «un escàndol» l’ocupació del número 1 del carrer de Sant Ramon, que ha sigut desallotjat per la Guàrdia Urbana. El regidor va demanar responsabilitats a Colau, emparat en el fet que els veïns asseguraven que l’edifici estava ocupat des de feia setmanes, va dir. «¿Com és possible que el govern –local– no en fos conscient tenint en compte que és una propietat municipal?», va clamar, abans d’opinar que «amb el problema de la droga s’està tornant a la Barcelona dels anys 80».

Des del PDECat, Mercè Homs va lamentar que l’alcaldessa «diu que les polítiques de vivenda són prioritàries, però després no fa la feina». Després de quatre anys i mig de «deixar-ho tot a punt», entre obres i adjudicacions, aquesta desídia ha propiciat l’ocupació, que ella atribueix a dimecres passat.

Notícies relacionades

Alberto Fernández Díaz, del PP, va anar més enllà al declarar que «el discurs i la permissivitat de Colau respecte als ocupes il·legals genera un efecte crida i la proliferació d’ocupacions il·legals». Fernández va donar suport al desallotjament de la finca ocupada al Raval i va demanar a l’equip de Colau mesures per prevenir futures entrades irregulars.

La proposta del representant del PP consisteix a crear «oficines antiocupes» per «assessorar i recolzar veïns, entitats i comerços afectats per ocupacions irregulars o els narcopisos del Raval». Va defensar també «posar fi i fre» a les usurpacions de domicili i a les «màfies que viuen de l’explotació de l’accés a la vivenda de moltes famílies».