plaga

El descontrol de les ocupacions al Raval perjudica Colau

L'ajuntament desallotja en poc més de 12 hores la finca municipal ocupada a Sant Ramon, 1

Els ocupes exhibeixen contractes i diuen que han sigut estafats, si bé fonts coneixedores del cas ho qüestionen

L’edifici, al número 1 del carrer de Sant Ramon, a la cantonada amb el carrer de Sant Pau, té 11 vivendes / FERRAN NADEU / EFE VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Guillem Sànchez

Amb 269 pisos buits identificats per l’ajuntament, el 61% propietat de bancs o fons d’inversió, el Raval pateix un autèntic descontrol d’ocupacions de diversa tipologia. Les més tòxiques són les que es fan per muntar narcopisos, que amenacen la convivència i fan fora els veïns. El revers són les ocupacions pactades amb la comunitat per impedir que els pisos de la droga siguin reocupats per traficants. I també hi ha  ocupacions causades per la pura emergència social, ideològiques i de verdaders professionals d’aquest fet. Ara li ha tocat al consistori patir en carn pròpia aquest desori amb l’ocupació de la finca de la seva propietat de Sant Ramon 1. L’oposició ha carregat contra l’alcaldessa Ada Colau per la gestió de les ocupacions en general i per l’episodi en particular.

La Guàrdia Urbana va desallotjar ahir aquest immoble, un dels grans projectes de vivenda social del govern de Colau. L’absolut caos d’ocupacions que castiga el Raval ha empès l’alcaldessa, abans líder de les mobilitzacions antidesnonaments, a veure’s en la paradoxa d’haver de desallotjar ella mateixa.

"Resposta ràpida"

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, va defensar la intervenció: respon a la voluntat de l’ajuntament de «preservar i protegir» el parc de vivenda pública, va assenyalar. En aquests casos, va afegir, «la resposta ha de ser actuar amb rapidesa i criteris de transparència».

Aquesta finca està composta d’11 vivendes de protecció oficial que ja estaven adjudicades. Les obres de rehabilitació van acabar «fa més de nou mesos», segons va dir Javier Buron, gerent municipal de Vivenda, a RAC-1, i s’espera que els beneficiaris entrin abans de l’estiu, tot i que encara falta la instal·lació elèctrica de l’edifici. L’ajuntament va descobrir dimecres que tots els pisos havien sigut ocupats per 22 joves. Una vegada va presentar denúncia i la Guàrdia Urbana va acreditar que encara no s’havia establert la seva habitabilitat al seu interior, es va procedir al desallotjament en poc més de 12 hores.

L'edifici de Sant Ramon, 1, on s'ubica el bar Marsella, és de propietat municipal / FERRAN NADEU

L’edifici de Sant Ramon 1, conegut perquè als seus baixos s’ubica l’històric bar Marsella, va ser ocupat per persones del barri. Entre elles hi havia un nadó de nou mesos. Els pares i el menor, els últims de ser desallotjats amb mediació dels serveis socials, van ser traslladats temporalment a una pensió. Encara que no hi va haver violència entre ocupes i policies, sí que es van viure moments de tensió. «Aquestes cases són per lucrar-se. Als que hem viscut aquí tota la vida, ens fan fora», va cridar Hatim, pare de la criatura. Aquest jove magribí, que viu a Barcelona des del 1988, va sortir diverses vegades al balcó amb el seu fill, que va exhibir davant dels periodistes.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va negar que l’ocupació de la finca de Sant Ramon hagi estat vinculada amb el tràfic de drogues i va afirmar que responia a una «emergència social», si bé va matisar que els pisos buits també poden utilitzar-se amb finalitats delictives. Els joves (i efímers) ocupants de la finca eren plenament conscients que estaven portant a terme una ocupació il·legal, segons fonts coneixedores del cas, malgrat que alguns d’ells van al·legar que havien sigut víctimes d’una estafa.

Presumpta estafa

Per exemple, Najim, de 28 anys, va mostrar als periodistes un contracte fals de lloguer d’un pis d’aquella finca. Hi figuraven l’adreça del pis, el nom del jove i també el del seu arrendador, igual que el seu NIE. Però eren dades falses. En aquest contracte fraudulent, les dues parts van acordar que Najim pagaria 528 euros al mes durant 18 mesos. Ara, el seu presumpte estafador, va al·legar, no li agafava el telèfon. Les mateixes fonts van assegurar que, de moment, ni Najim ni la resta de suposades víctimes han aportat cap informació per identificar les persones que les han estafat. I van anar més enllà al qüestionar que hagin sigut estafats.

Ocupes abandonen l'edifici de Sant Ramon, 1. / FERRAN NADEU

Notícies relacionades

Pel que fa al temps que els ja exocupes han estat habitant aquest immoble de propietat municipal també hi ha controvèrsia. Cap de les parts va coincidir. L’ajuntament va assegurar que només un dia. No obstant, Najim va dir que ell se n’hi havia passat 13. Uns altres, com Hatim (el pare de la criatura), van dir que hi havien entrat feia tan sols tres. Hatim va ser el mateix que dimecres va alertar la premsa, que feia un narcotour al carrer de la Riereta, que la Guàrdia Urbana havia anat a inspeccionar la finca de Sant Ramon, desallotjada just l’endemà.

«¡Penso ocupar un altre pis! ¡I després un altre, i després un altre!», va cridar Hatim als Mossos d’Esquadra que bloquejaven l’entrada a Sant Ramon al sortir de la vivenda.