Prova pilot municipal

Colau construirà aquest any cases socials prefabricades per a 250 persones

BCN presenta el programa APROP, que comptarà el 2018 amb 5,3 milions de pressupost

Els inquilins podran estar sis anys a les noves vivendes, que es poden traslladar

zentauroepp42083019 aprop180214164607

zentauroepp42083019 aprop180214164607

2
Es llegeix en minuts

Barcelona construirà aquest any 92 vivendes prefabricades, 21 d'individuals i 71 de dobles, que destinarà a lloguer social. La seva construcció costarà 5,3 milions d'euros. Els inquilins podran viure en aquests habitatges fins a sis anys. El procés s'agilitzarà perquè les vivendes, emmarcades en una prova pilot del consistori, seran prefabricades. Les més grans tindran uns 60 metres quadrats de superfície. El govern municipal justifica la idea com una solució temporal amb l'avantatge del calendari: la construcció d'una vivenda pública convencional sol prolongar-se entre sis i set anys, mentre que la d'una vivenda prefabricada es redueix a uns nou mesos.

L'alcaldessa, Ada Colau, ha presentat el programa Allotjaments de PROximitat Provisionals (APROP) aquest dimecres amb la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i el regidor de Vivenda, Josep Maria Montaner, com una "proposta complementària" que s'afegeix al pla de vivenda pel qual el govern preveu que a finals de mandat hi hagi 4.000 nous pisos, entre els que estiguin acabats i els que estiguin en procés, per destinar a lloguer. "No és vivenda pública, és una solució temporal", ha subratllat.

Com en altres casos, el consistori ha recorregut a l'experiència d'altres ciutats, i les cases socials prefabricades han sigut copiades d'exemples com Amsterdam, Copenhaguen i Vancouver. Els nous pisos estan pensats per poder ser traslladats a un altre solar arribat el cas.

Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Sant Martí

Les primeres 92 vivendes prefabricades, ha insistit Colau, seran temporals. Estaran ubicades en solars municipals que estan disponibles i que no tenen un destí previst a curt termini. Seran tres promocions ubicades a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí. Allotjaran persones que estan en llista d'espera d'una vivenda social, encara que l'alcaldessa ha dit que es procurarà combinar tipologies, com inquilins joves amb altres de la tercera edat.

"És una obligació de les administracions complir amb els seus compromisos i amb les necessitats de la ciutat", ha dit Colau, que ha tret pit sobre la tasca de l'ajuntament en vivenda: "En aquest mandat s'hauran fet 66 promocions de vivenda pública. La Generalitat té cinc promocions en marxa". L'alcaldessa ha tornat a acusar l'Administració catalana i sobretot l'estatal de no apostar amb la mateixa intensitat en aquesta matèria. "Els papers estan invertits i l'ajuntament està suplint la Generalitat i l'Estat".

750 vivendes comprades

Notícies relacionades

Josep Maria Montaner ha recordat les dificultats que es viuen a la ciutat per l'augment del lloguer, i ha reclamat per enèsima vegada una reforma de la llei d'arrendaments urbans, que recuperi contractes més llargs -ara són de tres anys-. Montaner ha subratllat que l'actual govern municipal ha comprat en aquest mandat 750 vivendes per dedicar-les al lloguer, la gran causa a què s'apunta l'ajuntament amb l'objectiu, francament complicat, d'incidir en el mercat i oferir una alternativa als preus prohibitius de mercat.

Laia Ortiz ha explicat que APROP neix en part de la dificultat de trobar espais i d'escurçar terminis en la construcció de vivenda pública: "És per accelerar solucions habitacionals mentre es completa el pla de vivenda". Als baixos dels edificis prefabricats, ha explicat la tinenta d'alcalde, s'hi construiran equipaments. Hi haurà vivendes per a una sola persona, però també vivendes més grans, ha dit Ortiz, que ha assegurat que la voluntat és estendre aquest model per tota la ciutat però només com un mètode transitori fins que les 4.000 vivendes previstes estiguin disponibles. A final de mandat, unes 1.500 d'aquest total estaran acabadesA Barcelona hi ha un parc municipal de vivenda pública de 7.000 pisos i 2.000 més que són de la Generalitat. "Avui fem un pas endavant que marcarà un abans i un després. Ja tenim peticions d'altres ciutats interessades en el projecte".