GENTRIFICACIÓ

Compte enrere per a 3.500 veïns de Sant Antoni

Fem Sant Antoni alerta que 3.500 famílies a qui els venç el lloguer d'aquí al 2020 s'exposen a haver de deixar el barri

zentauroepp41846339 barcelona 30 01 2018  barcelona   el ayuntamiento ense a el 180130133939

zentauroepp41846339 barcelona 30 01 2018 barcelona el ayuntamiento ense a el 180130133939

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

“Poden ser els teus avis, els teus pares, els teus germans, els teus fills, els teus amics, els teus veïns… ¿Ets un dels 3.500?”.  Aquesta ha sigut la campanya que durant els últims dies ha intentat arribar fins a l'últim racó de les xarxes socials al barri de Sant Antoni. Els publicistes coneixen aquesta tècnica com a teaser o campanya d'incògnita. Juga amb el misteri. Alimenta la curiositat. Els 3.500 (aquí s'aixeca el teló) són els contractes de lloguer de vivendes que en els pròxims tres anys expiraran a Sant Antoni, és a dir, 3.500 famílies que, si es compleixen les prediccions i el nou mercat multiplica exponencialment la popularitat del barri, es poden enfrontar a inassumibles pujades de la renda d'arrendament.

La batalla immobiliària de Barcelona té molts fronts, també el publicitari, Persita contra els arrendataris de Sant Antoni

La batalla immobiliària de Barcelona es combat en molts fronts. El publicitari és un d'ells, dels més nous. A un costat de la trinxera, la plataforma Fem Sant Antoni i els seus 3.500 (xifra no fictícia, obtinguda del departament d'estadística de l'Ajuntament de Barcelona), a l'altre costat, per exemple, Persita, la protagonista dels anuncis per millorar la imatge d'Airbnb.

Bustiada

“Hem posat en marxa aquesta campanya perquè el veïnat que viu de lloguer prengui consciència de quins són els seus drets abans de trobar-se en una situació irreversible”, explica un portaveu de Fem Sant Antoni. És el que passa actualment. Per això, aquest dimecres, 7 de febrer, els membres d'aquest col·lectiu dedicaran part del seu temps a un bustiada massiva a les finques del barri, per donar-se a conèixer. Cada vegada que es reuneixen en assemblea, els arriben nous afectats, famílies soles a vegades i en altres ocasions finques completes que, per exemple, ja han rebut un burofax de l'administrador en què se'ls commina a abandonar el pis el mateix dia que expira el contracte i no se'ls ofereix l'opció de renovar, ni tan sols a l'alça. El propietari dona per fet que el perfil econòmic dels inquilins no és el que desitja. En el comunicat que ha posat fi al teaser publicitari, Fem Sant Antoni subratlla que en situacions com aquesta o similars estan ara els inquilins de sis finques del barri, de les quals donen l'adreça postal.  

Notícies relacionades

El propòsit de la campanya és anticipar-se, donar marge a les possibles víctimes d'unir forces contra els fons d'inversió que han posat el focus en aquesta zona de la ciutat, però la xifra permet, ja de passada, treure altres conclusions interessants. Amb una calculadora n'hi ha prou.

Aquestes 3.500 famílies engreixen els comptes dels propietaris de les finques amb 39 milions d'euros a l'any

El preu mitjà dels nous lloguers que s'estan firmant al barri és de 922 euros, uns 20 euros per sobre de la mitjana del conjunt de la ciutat. El que hem dit, simple qüestió de números. De les llibretes d'estalvi d'aquestes 3.500 famílies exposades a un desnonament invisible (és a dir, anar-se'n a pesar seu per l'augment del lloguer) aquests pròxims tres anys surten amb destí als comptes corrents dels propietaris de les finques uns 38,7 milions d'euros. En ocasions, són famílies que, víctimes dels sous que es paguen a Barcelona, destinen més del 50% dels seus ingressos a la vivenda. El transvasament de riquesa dels assalariats als rendistes a Barcelona (és una simplificació, sí, però no allunyada del tot de la realitat) és una qüestió no prou abordada, reconeixen els membres de Fem Sant Antoni.