POSSIBLES IRREGULARITATS

Carnes dimiteix per despeses sense justificar amb la Visa de Turisme de Barcelona

El fins ara director general del consorci va comunicar la seva renúncia al càrrec per carta dijous passat

Una auditoria municipal detecta desemborsaments sense autorització de l'exregidor i altres empleats

jcarbo20850811 william carnes180205120836

jcarbo20850811 william carnes180205120836

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El fins fa uns dies director general del consorci Turisme de Barcelona, Jordi William Carnes, va presentar la seva dimissió dijous passat. Ho va fer per carta, en una missiva datada el mateix 1 de febrer, en què no detalla el motiu del seu adeu. Qualifica de «molt intensos i molt positius» els quatre anys que ha estat en el càrrec i comunica al president del comitè executiu del consorci, Joan Gaspart: «En l’escenari actual no veig que pugui tirar endavant el projecte professional per al qual vaig ser cridat».

 Però hi ha una causa darrere d’aquest comiat de qui va ser conseller d’Agricultura del tripartit i tinent d’alcalde de l’ajuntament en l’última etapa del PSC al capdavant de la institució: segons fonts municipals, el consistori ha arribat a la conclusió, mitjançant una auditoria d’intervenció, que a Turisme de Barcelona es va registrar durant el 2016 un ús indegut d’una o més targetes de crèdit de l’empresa en despeses que no han sigut justificats com cal. Un percentatge considerable d’aquestes despeses corresponen a la targeta de crèdit d’empresa de Carnes. En suma, més enllà de seguir el recorregut administratiu preceptiu, únicament es presentaven factures dels pagaments.

Viatges, hotels, restaurants 

L’auditoria, obra de l’interventor a petició del govern municipal, es basa en una inspecció de l’activitat econòmica del consistori durant aquest any. Una primera fotografia de la situació que no permet concloure a quina quantitat global afecten les irregularitats, però que denota que alguna cosa s’ha estat fent malament en el consorci.

En l’apartat de despeses de viatges, de la partida de 550.000 euros que l’organisme va invertir el 2016, es van analitzar factures que suposen prop del 20% d’aquest total, uns 110.000 euros. I en aquests 110.000 euros es van detectar irregularitats en una proporció molt alta: 83.000 euros es van desemborsar en bitllets d’avió, allotjament i dietes sense que quedés justificada la motivació o l’autorització de la despesa en viatges, hotels i restaurants. La investigació troba a faltar en particular la motivació i l’autorització en quantitats abonades pel ja exdirector general amb la seva Visa d’empresa. 

Al desembre, el govern va posar el contingut de l’auditoria en coneixement del president del comitè executiu del consorci, Gaspart, i del president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació, Miquel Valls, i del mateix Carnes. El consorci va ser creat el 1993 per l’ajuntament, la Cambra i la Fundació Barcelona Promoció.

Contactat per aquest diari a Moscou, on ahir estava fent una última missió per al consorci, Carnes va explicar que es troba «entre la sorpresa i la indignació» i va assegurar que ja tenia intenció de dimitir abans de conèixer l’informe. No va voler anar més enllà de mostrar-se a favor d’una màxima transparència en la gestió. Segons fonts de l’organisme, amb la targeta de Carnes s’afrontava el pagament de despeses del consorci que no feia ell.

Reunió extraordinària del consorci

Els treballadors del consorci van ser informats ahir de la dimissió de Carnes, així com els grups amb representació al consistori. El govern d’Ada Colau va demanar per ahir a la tarda una reunió extraordinària del comitè executiu del consorci en la qual s’informés als membres de la situació. Carnes ja havia sigut vicepresident de Turisme de Barcelona com a regidor de promoció econòmica entre els anus 2007 i el 2011. Es va convertir en president el 2014, quan el seu predecessor, Pere Duran, es va jubilar.

Després de la reunió del comitè executiu, tant el regidor de Turisme, Agustí Colom, com el president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, van abordar la situació. Colom va explicar que en el transcurs de la reunió s’havia informat tant de la dimissió de Carnes com de la detecció de les despeses per justificar: «Respectem la seva honorabilitat, però farem un informe intern per saber si existeixen deficiències respecte d’aquestes despeses». Colom va precisar que s’estudiaran els quatre anys en què Carnes ha sigut director general, ja que és un període del qual no ha prescrit encara la responsabilitat. També va advertir que hi haurà o no «conseqüències» en funció d’aquest informe.

"Mala intenció"

Notícies relacionades

Gaspart, per la seva banda, va descartar que Carnes renunciés al seu càrrec al conèixer l’informe elaborat per la intervenció municipal, va dir que ja havia mostrat la seva intenció de deixar-ho feia mesos i va assegurar que vincular aquesta auditoria amb la seva dimissió era tenir «mala intenció». Va descartar que el ja exdirector general hagi comès frau.

Alguns dels grups de l’oposició van abordar la renúncia de Carnes i els casos de despeses impagades. La regidora del PDECat Sònia Recasens va exigir màxima transparència, que es nomeni ràpidament un nou director general i que Colau no aprofiti el que ha passat per «demonitzar el turisme». El president del grup d’ERC, Alfred Bosch, va reclamar que s’arribi fins al fons del cas i que es garanteixi el bon nom de Turisme de Barcelona.