INICIATIVA INCLUSIVA

Robots de la Mina

Estudiants d'entorns desafavorits participen becats en la First Lego League, el torneig que busca despertar vocacions científiques

zentauroepp41890807 barcelona   03 02 2018   barcelona   entusiasmo para los com180203174556

zentauroepp41890807 barcelona 03 02 2018 barcelona entusiasmo para los com180203174556 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal

Cada any per aquesta època circulen en els mitjans informacions sobre un torneig de robots casolans fets amb peces de Lego que alumnes de col·legi programen perquè portin a terme determinades missions sobre una taula dissenyada per a l’ocasió –camps de peces, així se’ls coneix–. Organitzats en grups, els estudiants treballen des de finals d’octubre per donar vida a un robot que s’acosti tant com sigui possible a la perfecció, cosa que, en el context de la First Lego League –en qualsevol context robòtic, en realitat– significa crear una màquina obedient, programada per complir cabalment les seves funcions.

L'escola Fedac de Montcada i Reixac anirà a la final de Logronyo al març

Cada any per aquesta època circulen en els mitjans informacions sobre un torneig de robots casolans fets amb peces de Lego que alumnes de col·legi programen perquè portin a terme determinades missions sobre una taula dissenyada per a l’ocasió –camps de peces, així se’ls coneix–. Organitzats en grups, els estudiants treballen des de finals d’octubre per donar vida a un robot que s’acosti tant com sigui possible a la perfecció, cosa que, en el context de la First Lego League –en qualsevol context robòtic, en realitat– significa crear una màquina obedient, programada per complir justament les seves funcions.

Per entendre els nivells d’adrenalina que poden arribar a circular al voltant d’una jornada de la Lego League s’ha de comprendre que els equips fa 10 setmanes més o menys que preparen el gran moment, i que el gran moment dura dos minuts i mig; que el gran moment, a més a més, s’està filmant i retransmetent en directe a través d’una pantalla gegant per a un formiguejant públic que va entrant i sortint de l’auditori al vaivé de no sé sap molt bé què –cosa que posa nerviós a qualsevol–, i que hi ha un entusiasta locutor amb un micròfon enganxat a la cara que narra amb esperit esportiu el que passa al camp de peces; i per descomptat, que els competidors s’ho prenen seriosament, molt seriosament. Els agrada competir, però encara els agrada més competir i a més guanyar. Robot nostre, semblen dir les seves pregàries: no ens fallis.

D’aquests ingredients estava fet el matí de dissabte al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), concretament les sales i els passadissos de l’edifici de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE); el relativament nou edifici aixecat entre el Fòrum i la Mina. Allà va tenir lloc un dels 33 tornejos classificatoris que la First Lego League porta a terme aquests dies a Espanya, tornejos els guanyadors dels quals es veuran les cares a la final de març a Logronyo. Tenint en compte que les seus de les classificatòries acullen els equips de l’entorn geogràfic immediat, la jornada a l’EEBE tenia un component especial: gairebé la meitat dels equips eren allà gràcies a les beques atorgades per primera vegada pel Pla Social de la Fundació Scientia, entitat promotora de la First Lego, «per potenciar el talent de nois i noies provinents d’entorns desafavorits», segons la circular de l’esdeveniment. Equips com el PES La Mina. Equips com La Mina Team.

   

"¡Estem a punt de viure un derbi, el derbi de la Mina!", anuncia el locutor

Notícies relacionades

 «¡Estem a punt de viure un derbi, el derbi de la Mina!», anuncia el locutor cap al final del matí. I allà estan, d’un costat La Mina Team, de l’altre, el PES La Mina. El primer és un equip format per alumnes de l’Institut Escola Sant Adrià de Besòs i capitanejat per l’enginyer aeronàutic Jacob Cortés, gitano de la Mina contactat al seu dia per l’Associació Gitana de Joventut, Igualtat i Progrés per guiar l’equip. L’altre està format per alumnes del programa Aula d’Estudi, un projecte de reforç escolar de la Plataforma d’Educació Social Salesiana al barri. «Per a nosaltres és una excusa més per educar en valors, que és el que ens interessa», explica l’entrenador, David Picó. Els dos entrenadors estaven d’acord: es tracta d’una gran oportunitat. Per educar en valors, per despertar vocacions científiques, per ensenyar a competir. Per ensenyar, en general: com cada any, la First Lego League se centra en un tema científic en concret del qual cada equip ha de fer un treball i defensar-lo davant un jurat. És part de la competició. Aquest any era el cicle humà de l’aigua.

 A la final de Logronyo hi anirà Lego de Tronos, els guanyadors d’ahir, de l’escola Fedac de Montcada i Reixach.