la plaga dels narcopisos

Morir com un gos al Raval

Tres desconeguts van abandonar un home agonitzant a la vorera del carrer del Pintor Fortuny

El mort és un portuguès de 51 anys que va morir, sembla, d'una sobredosi d'heroïna

zentauroepp41850321 raval pintor fortuny180130193202

zentauroepp41850321 raval pintor fortuny180130193202

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Divendres passat a la tarda la propietària de Gata, un negoci de cosmètica orgànica obert fa un mes al carrer del Pintor Fortuny del barri del Raval de Barcelona, va rebre una macabra ofrena de benvinguda al veïnat. Tres homes, que encara no han sigut identificats, es van acostar fins a la seva botiga, des de fora van mirar si hi havia llum al negoci i van deixar anar l’embalum que transportaven: un home agonitzant. El van deixar caure a la vorera, just davant de l’entrada, com si fos «una bossa d’escombraries». I van sortir fugint.

La Lidia, atònita, va obrir la porta de vidre i va mirar l’home estès a terra. «No es movia», explica. Aquell abandonament va treure el millor i el pitjor de les persones que ho van presenciar. N’hi va haver  que, sense aturar-se, van tafanejar i es van limitar a sentenciar-lo: «Està mort», els va sentir remugar la Lidia. N’hi va haver d’altres que sí que es van aturar. Una d’elles, que es va identificar com a metgessa, es va ajupir, li va posar dos dits al coll i va avisar que «el seu cor» encara tenia «pols» tot i que «feble». La Lidia va trucar al 112 i va treure una manta per tapar-lo i un cartró per aïllar-li el cap del contacte amb la vorera. «Estava plovent», recorda.

Maniobres per reanimar-lo

L’ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va arribar de seguida. Més lent havia sigut superar el reguitzell de qüestions que el teleoperador del 112 està obligat a plantejar, en compliment del protocol. Els tècnics sanitaris van fer l’impossible per reanimar aquell desconegut. «Ho van estar intentant durant una hora»,  reconeix. Va ser inútil. Confirmada la mort, i donades les circumstàncies de l’abandonament, presenciat per alguns testimonis, els agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona van començar a prendre declaracions mentre arribava la comitiva judicial per aixecar el cadàver.

Un treballador del SEM, abans d’anar-se’n, va cobrir la cara del difunt amb una manta tèrmica. Els policies van acordonar la zona. El furgó del trasllat judicial va empaquetar el cos en una funda i el va carregar. Els agents dels Mossos van interrogar la Lidia durant unes hores. Passades les nou del vespre, van deixar que tanqués el negoci i se n’anés.

Sobredosi

El mort, segons fonts policials, és un home de 51 anys i de nacionalitat portuguesa. L’autòpsia que se li ha practicat no ha trobat signes de violència. Encara que, oficialment, no ha transcendit si l’anàlisi forense ja ha pogut determinar si es tracta d’una mort a causa d’una sobredosi d’heroïna, ningú dubta que sigui aquest el cas. Ni els Mossos ni la Guàrdia Urbana confirmen tampoc que els tres amics que el van abandonar enmig del carrer haguessin sortit d’un narcopís pròxim a la zona. Encara que el cert és que, segons els veïns, només van poder sortir d’allà.

Es tracta d’una pràctica habitual en aquests locals ocupats il·legalment per traficants d’heroïna. En aquests pisos els venedors ofereixen –o gairebé obliguen– els consumidors a injectar-se (o fumar o esnifar) la droga al seu interior. Són dosis adulterades que es venen per 10 euros. Si algun d’aquests clients pateix una sobredosi, la reacció dels responsables a càrrec dels narcopisos és carregar a les espatlles el pacient i deixar-lo al carrer, preferentment en algun lloc de pas on el pugui veure algú, com és esl cas de la botiga de la Lidia.

Notícies relacionades

Veïns com Toni Salas o Carlos, implicats en la mobilització que denuncia des de l’estiu passat la proliferació de narcopisos que destrossen el barri, han presenciat aquesta maniobra d’evacuació. En les dues ocasions que tots dos ho van veure, el treball del SEM va aconseguir reanimar els drogoaddictes. No sense molts esforços. «Va estar inconscient gairebé 20 minuts, entre bosses d’escombraries», recorda Carlos de l’incident que va protagonitzar un jove italià a punt de morir d’una aturada cardiorespiratòria atesa al carrer d’En Roig. En el seu cas, Salas va ser qui va trucar al 112 al veure com treien un home inconscient d’un narcopís del carrer Riereta i es limitaven a «abocar-li aigua». L’ambulància que va acudir a la trucada també el va poder recuperar.

40 morts anuals

Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, a la capital catalana moren a l’any una quarantena de persones per sobredosis d’heroïna. Fins ara no s’ha documentat cap sobredosi mortal vinculada directament amb la plaga de narcopisos. La qüestió és si algú es preocupa d’esbrinar d’on venen les persones amb aturada cardiorespiratòria que s’abandonen a la vorera del Raval. H

Temes:

Drogues Heroïna