ELS COMPTES DE LA CIUTAT PER AL 2018

Enterrament sense imprevistos dels pressupostos de Barcelona

El vot negatiu del PSC decanta la balança cap al 'no' i Colau haurà de presentar una qüestió de confiança

zentauroepp41790370 barcelona 26 01 2018  barcelona   ple municipal o pleno del 180126124252

zentauroepp41790370 barcelona 26 01 2018 barcelona ple municipal o pleno del 180126124252 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

El ple municipal ha certificat aquest divendres la derrota del projecte de pressupostos de Barcelona per al 2018. La sessió no ha tingut gaire imprevistos. Es tractava de procedir a la votació del text, sabent que seria rebutjat amb el següent guió de vot: vot favorable dels 11 regidors de Barcelona en Comú, abstenció del PDECat i d'ERC, i el no del PSC, de Ciutadans i del PP, i a última hora, del diputat no adscrit Gerard Ardanuy, que es plantejava l'abstenció fins que aritmèticament va deixar de tenir sentit. La decisió dels socialistes de votar-hi en contra, anunciada a 24 hores del desenllaç, ha condemnat els comptes a ser rebutjats.

El ple era un acte necessari per seguir el procés: una vegada rebutjats, en un ple extraordinari per convocar, l'alcaldessa, Ada Colau, els tornarà a presentar associats a una moció de censura. Si en un mes l'oposició no aconsegueix acordar un nou alcalde, i uns nous pressupostos, l'aprovació dels de Colau serà automàtica. Per tercera vegada en el mandat, Colau no aconseguirà aprovar-los de manera ordinària.

Festa truncada

En suma, vam llogar la sala de festa per a un casament i al final ens ha sortit un enterrament. Ni tan sols hi ha hagut gaires novetats en l'argumentació del despit i l'empipament entre els antics socis de Barcelona en Comú i el PSC i els eventuals nous aliats temporals de Colau, per intentar acotar la relació, el PDECat i ERC.

El president del grup del PSC, Jaume Collboni, l'exsoci de Colau, expulsat del govern, i visiblement dolgut per això, l'home que ha decidit tombar els pressupostos amb el seu no, ha defensat la seva posició a l'assegurar que en les condicions actuals el seu grup no podia recolzar uns comptes que no eren els que necessita la ciutat.

La comissió del 9 de novembre

Collboni ha denunciat que no hi ha hagut negociació pressupostària de veritat i que si n'hi hagués hagut podria haver acabat en èxit. Ha advertit que l'acord entre el PDECat i Colau a penes suposa en diners cinc milions d'euros, un impacte del 0,2% del total dels pressupostos. “No podem aprovar un paripé”. També s'ha remuntat a l'anterior mandat per recordar que el PSC va pactar uns pressupostos amb el llavors alcalde Xavier Trias i li ha retret a Colau: “Vostè ens va dir que pactàvem amb la màfia”.

També ha al·ludit al fet que els socialistes avalessin els comptes en la comissió de govern del 9 de novembre, per abstenir-se després en la tramitació inicial en comissió, permetent-la amb això, i acabar votant-hi en contra. Aquell 9 de novembre, ha recordat Collboni, es va presentar la pregunta de la consulta de Barcelona en Comú sobre si s'havia de trencar o no el pacte de govern amb els socialistes.

Pols Pisarello-Collboni

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha tornat a repassar el procés del projecte de pressupostos fins a la derrota final, i en la seva rèplica a Collboni s'ha mostrat molest per les seves acusacions de connivència amb els independentistes. Li ha contestat amb duresa reprotxant-li que no s'ha trobat el PSC en lluites socials com la de combatre els desnonaments i rebutjant que li doni lliçons d'esquerra. “En populisme no el guanyaré, fa temps que me n'he adonat”, ha contestat Collboni.

Notícies relacionades

 

La regidora del PDECat Sònia Recasens ha denunciat “l'aïllament” de Colau i el d'ERC Alfred Bosch, que no hagi pogut pactar els comptes amb els seus “excol·legues” socialistes. Ciutadans, el PP i la CUP són els grups a qui el govern municipal pràcticament va renunciar a sondejar per pactar els comptes, en vista que la diferència de posicions era insalvable. Aquest divendres han certificat aquesta distància, cadascú estirant cap al seu espai.