Sos dels hotelers a Colau davant la severa caiguda de l'ocupació i les males perspectives

El gremi reclama a l'ajuntament un esforç econòmic important per rellançar la imatge de Barcelona

La facturació va caure del 15% al 25% entre l'octubre i el desembre, però l'any va acabar amb rècord econòmic pels bons resultats fins a l'estiu

Sos dels hotelers a Colau davant la severa caiguda de l'ocupació i les males perspectives

JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Fa un parell de mesos la petició d'auxili va caure en sac foradat, però amb els resultats del 2017 tancats i fosques perspectives en els pròxims mesos, Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona, ha exigit de forma encara més contundent que l'ajuntament d'Ada Colau mogui fitxa per rellançar la imatge de Barcelona. Les seves demandes arriben després de caigudes de facturació del 15% al 25% en els últims tres mesos del 2017, que no van impedir que Barcelona tanqués l'any amb rècord de facturació hotelera (no d'ocupació) davant els excel·lents resultats que s'havien obtingut fins a l'estiu, ha precisat.

El gremi està especialment preocupat perquè el sector de les convencions i els grups encara eludeix Barcelona entre les candidates a acollir accions d'aquest tipus. "Prefereixen altres ciutats on no vegin problemes", apunta. I es refereix als missatges negatius que ha projectat la ciutat, amb especial èmfasi en els brots de turismofòbia, la violència de l'1-O i la posterior agitació als carrers de la ciutat. L'atemptat, en canvi, a penes va tenir repercussió vistos els bons resultats de l'agost i el setembre, ja que la ciutat va tenir una "bona reacció" davant la tragèdia i els viatgers saben que el terrorisme té en el punt de mira qualsevol ciutat europea. La caiguda de l'últim quadrimestre va ser del 8%, esmorteïda al setembre.

Clos ha reiterat que moltes reunions i convencions no es es van poder anul·lar perquè ja estaven confirmades i pagades, però que l'entrada de noves reserves està veient-se ara molt afectada. Aquest gener està seguint la dinàmica del 2017, ja que és un dels mesos més baixos de l'any (al voltant del 40% d'ocupació), però el febrer està per sota pel que fa a demanda (a excepció del congrés de telefonia mòbil), mentre que al març i l'abril les reserves ja tancades són encara més fluixes.

El sector tem que el 2018 no aixequi el vol si no hi ha un suport clar per part de les administracions. Reclama a Colau un esforç econòmic important, sigui a través del que es recapta amb la taxa turística, o per una altra via. Una mesura que el consistori ja va descartar al novembre, quan va dir que preferia dirigir-se un per un als grans operadors i transmetre'ls "tranquil·litat i normalitat". El gremi està fent el mateix amb una campanya pròpia, convidant prescriptors i difonent la idea de tornada a la calma.

No obstant, Clos creu que Barcelona necessita una promoció urgent, i recorda el cas de Madrid, que fa tres anys tenia mals resultats i després de l'acció conjunta de la seva Comunitat, el sector firal i hoteler, "ara va com un coet". Molts operadors de convencions i viatges de grup estan escollint Madrid, Sevilla o Bilbao, per exemple, en lloc de Barcelona si han d'organitzar alguna cosa a Espanya, ha precisat Clos, que va tenir oportunitat de sondejar molts d'ells a Fitur la setmana passada.

L'atractiu de Barcelona fins a l'estiu passat, quan va registrar una ocupació mitjana del 86% (sis punts més que el 2016) i 15 euros més en les seves habitacions, ha fet de coixí per encaixar la caiguda d'ocupació del 15% a l'octubre i novembre, i del 25% al desembre (un mes tradicionalment molt fluix). D'aquesta manera, Barcelona va acabar el 2017 amb una ocupació mitjana del 80% (com l'any anterior), un creixement anual de facturació del 6% i un preu mitjà de 138 euros (set més que el 2016). Uns preus molt diferents dels actuals, quan és fàcil trobar quatre estrelles a 60 euros i hotels de luxe a 140, ha destacat.

Els més afectats han sigut els hotels de luxe, com va avançar aquest diari, on la facturació ha caigut al voltant del 35%. Els que menys han patit són les categories de dues i tres estrelles, que treballen amb turisme de menor poder adquisitiu. El líder de la patronal ha assenyalat que va ser especialment significatiu el pont de la Constitució, amb ocupacions sobre el 42%, en lloc del 70%-75% habitual.

Notícies relacionades

El panorama de primavera, que normalment eleva l'ocupació fins al 80%, és el que més preocupa el sector si no s'inverteix la "percepció" que bona part del turisme vacacional i, sobretot, el de negocis, tenen ara sobre la capital catalana.

En aquest sentit, Clos ha fet una crida a organitzar un congrés mundial de telefonia mòbil -a finals de febrer- "rodó" per intentar revertir els problemes d'"imatge" i els "missatges negatius", com la idea difosa aquesta setmana per la CNN que Barcelona és una ciutat a evitar per la massificació turística i el suposat rebuig de la ciutat als visitants. Està confiat que Colau, com ja va expressar aquesta setmana, posi tota la carn a la graella.