BARCELONEJANT

Les 18 hores dels Beatles

El beatlemaníac uruguaià Miguel Navarro publica un volum fotogràfic de la visita del grup de Liverpool a BCN amb imatges inèdites

zentauroepp41641665 beatles180118164132

zentauroepp41641665 beatles180118164132 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal

I diu així: «El 3 de juliol del 1965, els Beatles van arribar a Barcelona. Van baixar de l’avió, es van dirigir a l’Hotel Avenida Palace, van fer un concert a la plaça de toros Monumental i l’endemà al matí van tornar a Londres». I més endavant: «Només 18 hores de la seva presència i la seva música van ser suficients perquè la ciutat i tot Espanya no tornessin a ser les mateixes». Són extractes del text que apareix a la contraporada de 18 horas de beatlemanía en Barcelona, el llibre que el beatlemaníac uruguaià Miguel Navarro acaba de publicar pel seu compte i risc i que suposa la realització d’un somni de fa més d’una dècada, quan la providència va posar a les seves mans un lot de 400 fotografies entre les quals «hi havia 25 imatges originals de l’arribada dels Beatles a Barcelona». Així, amb 400 fotos caigudes del cel, amb un moment d’inspiració –que és com comencen els grans somnis–; així és com es va iniciar tot.

Visita policial al camerino de La Monumental. / PÉREZ DE ROZAS

S’ha d’aprofundir al voltant del detall de la providència. ¿Caigudes del cel? Una mica. Les fotos eren a les escombraries i les va trobar un professional que furgava a les deixalles i que les va donar a un antiquari que va trucar ipso facto a Navarro, se suposa que per dir-li alguna cosa com: «No saps què m’ha caigut a les mans». El que li havia caigut era de tal calibre que no només va funcionar com a detonant de tota aquesta empresa («per alguna cosa ho tinc, vaig pensar»), sinó que ha tingut el valor suficient perquè sigui moneda de canvi en un intercanvi: els dos arxius han accedit a cedir el seu material beatle «Són fotos originals de Pérez de Rozas i d’Horacio Seguí que tinc la teoria que formaven part de l’arxiu d’Ediciones Este, tot i que és difícil saber-ho». Navarro tenia la intenció de treure el llibre per al 50è aniversari del concert, el 2015, però una cosa és voler i una altra poder. El llibre ha estat llest quan ha estat llest.

Els Beatles posen amb munteres a l'escala de l'avió, a l'arribar a l'aeroport del Prat. / PÉREZ DE ROZAS

Notícies relacionades

El llibre és cronològic: els Beatles baixant de l’avió, els Beatles concedint una entrevista a peu de pista, els Beatles pujant al Chevrolet Impala de Joan Gaspart, els Beatles a bord de l’Impala, arribant a l’hotel, a l’ascensor de l’hotel, als passadissos de l’hotel, a l’habitació de l’hotel, pels racons de la Monumental i, finalment, a l’escenari de la plaça. La majoria de les imatges són obra dels fotògrafs que tothom sap que van ser allà i van documentar aquelles 18 hores per als llibres d’història (d’història musical, com a mínim): Pérez de Rozas, Seguí, Joana Biarnés, Xavier Miserachs. Fruit de l’entestament de Navarro també hi ha fotografies inèdites de, per exemple, Pep Puvill i els germans Isern-Márquez, Joan i Francesc, amb un valor documental intrínsec. «Vaig buscar per cel, mar i terra i no hi ha més. I tampoc em podia passar la vida fent el llibre».

Navarro és odontòleg de professió però fa algunes dècades que no exerceix. Viu del col·leccionisme. Durant 18 anys va tenir una parada a l’esplanada del Portal de la Pau i després una botiga al Barri Gòtic, My generation. Actualment es mou per internet. Per commemorar el 50è aniversari del concert va posar en marxa una pàgina, beatlesbarcelona.com, que és on s’han de dirigir els que estiguin interessats en el llibre. Això o allotjar-se al Palace, on també estarà a la venda.