NEGOCIACIÓ

El PDECat, ERC i el PSC sospesen permetre els pressupostos de Colau

Els tres grups no descarten abstenir-se si les negociacions amb el govern fructifiquen

Si no voten en contra, Barcelona en Comú podria aprovar els comptes amb els seus 11 regidors

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El tercer pressupost de Colau, el que correspon al 2018, no va néixer amb l’any. Veurà la llum ben aviat, d’una forma o altra. Si el govern d’Ada Colau aconsegueix els suports necessaris per a això, els comptes seran aprovats de forma ordinària en el ple municipal que se celebrarà a finals de gener. Si no hi ha acord, l’alcaldessa es veurà obligada de nou a plantejar una qüestió de confiança, un procés que dona a l’oposició un mes per elegir un alcalde alternatiu, període que començaria a comptar des d’un ple extraordinari al febrer. Si passat aquest temps l’oposició no es posa d’acord, el govern de Colau pot tirar endavant els pressupostos sense que la resta de grups puguin discutir el seu contingut. Colau ja ho va fer l’any passat, igual que el llavors alcalde Xavier Trias el 2013.

Fins a l’expulsió del PSC del govern de Colau, tot apuntava a la qüestió de confiança. Però després que l’alcaldessa trenqués amb els socialistes, les coses  van canviar. El PDECat i ERC es mostren ara oberts a abstenir-se si les seves negociacions amb Colau fructifiquen. Per ara, el grup de Trias veu lluny una possible entesa. La seva regidora Sònia Recasens va instar ahir  Colau a «moure fitxa». També el PSC, que ara mateix es considera en el no, contempla abstenir-se si hi ha un acord pel mig que el satisfaci.

Notícies relacionades

Si els tres grups ho fessin, i també el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, Barcelona en Comú, amb els seus 11 regidors, podria aprovar els pressupostos: només li quedaria al davant Ciutadans, el PP i la CUP, que sumen 11 regidors. El vot de qualitat del govern desfaria l’empat a favor seu. Aquest va ser, exactament, el resultat que va permetre l’aprovació inicial del projecte de pressupostos, al novembre.

Les negociacions per aconseguir el pacte de l’abstenció segueixen, amb la data límit de divendres, dia en què una comissió extraordinària d’Economia serà marc de debat sobre els comptes. La setmana passada, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, es va reunir amb Recasens i amb el republicà Jordi Coronas, que ahir va mantenir una trobada amb el gerent de Presidència i Economia, Jordi Ayala. Aquesta tarda, el socialista Jaume Collboni es va reunir amb Colau.