TREVA A UN SECTOR ECONÒMIC

Colau accepta les demandes dels restauradors per salvar les terrasses i "dinamitzar l'economia"

El consistori permetrà que els districtes acceptin excepcionalitats a l'ordenança general

Es donarà marxa enrere sobre les zones de regulació singular però es crearan àrees de disseny

zentauroepp37697354 barcelona 16 3 2017   calle blai con muchas terrazas de bare170328121022

zentauroepp37697354 barcelona 16 3 2017 calle blai con muchas terrazas de bare170328121022 / JULIO CARBO

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castáb

Per molt diferents motius, el govern de Colau i els restauradors respiren alleujats des d'avui dimarts. La firma d'un principi d'acord per modificar la controvertida ordenança de terrasses tanca una guerra en què Barcelona en Comú s'havia quedat sola, després que pràcticament tots els grups de l'oposició recolzessin la proposta "de mínims" consensuada des del Gremi de Restauració de Barcelona. L'alcaldessa deixa enrere, doncs, un enfrontament amb un sector econòmic important a la ciutat, mentre que els molts restauradors que en els últims dos anys i mig havien patit retallades en la mida de les seves terrasses o que havien d'eliminar-les veuen aquí el final dels seus malsons. Els canvis impliquen més poder per als districtes a l'hora de "flexibilitzar" la norma general i crear "excepcions". 

A partir d'aquesta premissa, caben moltes lectures sobre el desenllaç i l'aparent victòria del sector. Patronal i consistori asseguren que els restauradors han retallat molt les seves demandes inicials. Però ha sigut la proposta del gremi elaborada l'estiu passat i que incorporava suggeriments dels altres partits polítics, la que ha servit de base a aquesta modificació que el govern local recolza ara de sobte, després de mesos de silenci. Colau ha vestit aquest 'canvi de pas' en una demostració que "Barcelona no es para" i "dinamitza els seus sectors econòmics", davant del que estava caient en aquest àmbit després de l'atemptat de l'agost i el conflicte polític. 

La modificació -s'aprovarà cap al març- suposarà una fórmula molt menys restrictiva que la vigent i fins i tot permetrà que les llicències ja atorgades se sotmetin a revisió amb els nous criteris si així ho desitgen els operadors. Per contra, es renovaran en dos anys. El nou articulat final, que es rematarà amb les aportacions d'entitats veïnals i de col·lectius de persones amb discapacitat, introdueix interessants aspectes com la prohibició de les terrasses d'autoservei (sense "qualitat") i dinamita les normes per a zones singulars (font de conflicte en molts barris).

Sense obres en lavabos

Però la ràpida tramitació -més que seguint les viesde la iniciativa popular presentada amb 18.000 firmes- permetrà liquidar la temuda implantació (prevista per al 2018) de noves fases d'aquesta ordenança del 2013. Tals com l'obligatorietat de no ocupar la vorera més enllà de la façana del negoci (cosa que suposava una escabetxada en locals estrets) o d'incorporar més lavabos segons l'aforament de terrassa, inviable o ruïnós en molts casos. Ara només hauran de fer-ho en el cas de negocis posteriors al 2014, o quan afrontin obres més grans, segons ha explicat la regidora d'Urbanisme, Janet Sanz.  

Del gir que han pres els esdeveniments en a penes dues setmanes s'entén que l'ajuntament necessitava tancar aquesta pugna que tant l'estava erosionant, vistes les hàbils estratègies del gremi per posar cara i ulls als afectats per les retallades, sensibilitzar els clients i líders d'opinió. Però a més, "els que més han patit han sigut els petits operadors", assumien avui les dues parts, els que menys soroll podien fer quan es quedaven sense taules i cadires que en ocasions feia dècades que estaven en la via pública. 

D'aquesta ordenança parida per Xavier Trias (CiU) el 2013 i pactada amb entitats i alguns grups polítics, poca cosa quedarà, ja que el mateix exalcalde ha admès avui que a l'hora d'implantar-la, el 2015, es va revelar inassumible. La "flexibilització" que ahir va avançar EL PERIÓDICO, es tradueix quant a "condicions generals" en la ubicació "preferent" de les terrasses davant els locals, però "flexible en casos en què es consideri necessari". També s'incorpora la possibilitat d'augmentar la seva longitud "de forma justificada".

Nous criteris

Hauran de deixar espai lliure que garanteixi l'accessibilitat universal i la seguretat, amb una distància d'1,8 metres des de la façana, "excepcionalment" reduïda fins als 1,5 metres. Les distàncies mínimes entre elements urbans seran "orientatives" però no podran dificultar la utilització dels serveis públics i el mobiliari urbà. En carrers amb calçada diferenciada es mantindrà lliure un 50% de la vorera, però de forma "justificada" podria situar-se entre un 40% o 60%. En el cas de terrasses emblemàtiques enganxades a la façana s'estudiaran amb l'Institut Municipal de Persones Discapacitades "propostes de solució". 

Apareixen en escena finalment les "zones de criteris territorials", on l'ajuntament, de "forma excepcional" podrà concretar en un lloc concret els percentatges d'ocupació d'espais públics, entre altres. També crida l'atenció que s'eliminin les figures d'ordenació singular (n'hi havia 31, de la Rambla Catalunya al Poblenou, entre altres). Les que ja estaven aprovades es derogaran d'aquí dos anys des de l'aprovació de la modificació i s'hauran d'adaptar a la nova normativa, encara que en aquest període ja poden ser revisades.

Per contra, s'implantaran les tan reivindicades pel gremi zones de "excel·lència", per millorar la qualitat d'espais destacats de la ciutat. Allà es complirà un llibre d'estil pel que fa a disseny i requisits, integració en l'entorn i manteniment. Per a això hauran de posar-se d'acord almenys un 50% dels operadors d'una àrea i el consistori, per treballar de la mà, amb l'aprovació de la comissió de govern. Un exemple clar és part de la Barceloneta, on els restaurants i bars ja han treballat per fer una proposta que caracteritzi la seva zona, amb l'arquitecta Benedetta Tagliabue

Horaris iguals

Pel que fa a altres aspectes rellevants, les estufes de combustió es permetran a l'hivern però s'hauran d'anar substituint per les elèctriques abans del 2025. Els horaris es mantindran com en l'actualitat, de 8.00 a 00.00 de diumenge a dilluns i fins a la 1.00 la resta de dies. 

La prohibició de les terrasses amb autoservei suposa una mesura important per garantir la qualitat dels vetlladors i el seu paper com a font d'ocupació, tal com havien reivindicat diversos grups de l'oposició.

Notícies relacionades

A efectes de gestió, es manté la Comissió tècnica de terrasses però es creen ponències tècniques per discutir les particularitats en el si de cada districte. Cal destacar que les llicències vigents quan entri en vigor la modificació es renovaran d'ofici per dos anys, encara que els seus titulars poden "sol·licitar expressament la revisió per aplicar les noves condicions".

Si tot va segons el que està previst, després del seu pas per la comissió de govern en dues setmanes, el període d'al·legacions, aprovació en comissió d'Urbanisme i, finalment en el ple, la modificació tindria llum verda final al març.