la lluita contra el gihadisme

Barcelona protegeix la Rambla amb pilons i converteix en zona de vianants part de l'entorn de la Sagrada Família

La Junta de Seguretat Local aprova noves mesures per evitar atropellaments terroristes després del 17-A

Les tesis del Ministeri de l'Interior s'imposen a la reticència dels Mossos a les barreres físiques

zentauroepp1989945 barcelona 21 6 2004 bcn empieza el despliegue de los mossos 170823134811

zentauroepp1989945 barcelona 21 6 2004 bcn empieza el despliegue de los mossos 170823134811 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

La Junta de Seguretat Local de Barcelona ha decidit finalment recórrer als polèmics pilons per protegir espais concorreguts de la ciutat com la Rambla o els voltants del temple de la Sagrada Família. Aquestes barreres físiques es van convertir durant el Nadal passat en un element de confrontació entre el Cos Nacional de Policia i els Mossos d'Esquadra, quan el primer va aconsellar instal·lar-ne a les principals ciutats estatals --incloent-hi la capital catalana-- per impedir atemptats terroristes consistents en atropellaments massius. 

Els Mossos d'Esquadra, amb un paper preponderant en la Junta de Seguretat Local de Barcelona (l'òrgan que reuneix representants de tots els cossos policials amb presència a la ciutat i que pren les decisions en matèria antiterrorista), van rebutjar públicament el consell. Van argüir que, sense estar en contra dels pilons, no eren partidaris d'instal·lar aquest tipus d'elements indiscriminadament en totes les zones susceptibles de ser atacades per un conductor gihadista.

El model preventiu dels Mossos, va explicar aleshores la policia catalana, es basa en els informes que elabora la Comissària General d'Informació. A partir d'aquests informes, s'analitza cada punt de la ciutat, i cada gran esdeveniment que acull, i es dissenya la millor manera d'evitar un atemptat terrorista. La polèmica, sobretot, va sorgir perquè els Mossos van veure en aquell avís de la policia espanyola una ingerència estatal. Després de l'aplicació recent del 155, que ha cessat el major de la policia catalana, Josep Lluís Trapero, i ha deixat el cos en mans del Ministeri de l'Interior, aquella disputa competencial sembla ara molt llunyana. 

El dia de l'horror

El 17 d'agost passat Younes Abouyaaqoub, un noi de Ripoll de 22 anys, va atropellar mortalment 14 persones i en va ferir més d'un centenar llançant una furgoneta contra els vianants de la Rambla. Una setmana més tard, el 23 d'agost, es va reunir de manera extraordinària la Junta de Seguretat. En aquella trobada es va acordar augmentar la presència policial als carrers i incrementar el nombre de barreres físiques entre vianants i cotxes. Això segon tenia un caràcter temporal, mentre un grup de treball creat expressament debatia quina era la millor manera de protegir la ciutat contra els atropellaments massius. 

Fonts del consistori subratllen que la decisió anunciada aquest dijous no implica un canvi de direcció en l'estratègia de seguretat seguida fins ara. Els mateixos paràmetres que van guiar la negativa de fa gairebé un any a instal·lar pilons segueixen valent. Perquè el que prima és no canviar la cara de Barcelona, no accentuar la sensació de "ciutat blindada". Els pilons, però, finalment sí que s'instal·laran en alguns punts, que han preferit no revelar encara.

Notícies relacionades

L'estudi del grup de treball 'jugarà' amb pilons, amb jardineres, amb l'arbrat i amb elements del mobiliari urbà per barrar el pas als cotxes a zones concorregudes de vianants. El raonament que mana la col·locació d'aquests obstacles és simple: si un cotxe no pot accedir al territori dels vianants, un conductor suïcida no els podrà envestir. 

La Sagrada Família, zona de vianants 

Una altra de les conclusions d'aquest treball alterarà significativament la mobilitat de la ciutat. Consistirà a convertir en zona de vianants l'entorn de la Sagrada Família. La mesura implicarà tallar el trànsit dels carrers de MarinaSardenya i Provença. A tocar del temple s'hi produeixen diàriament aglomeracions. I la mateixa cèl·lula terrorista de Younes Abouyaaqoub pretenia, en realitat, atemptar contra aquest objectiu. Per les dues raons, s'allunyarà el trànsit d'aquest punt i s'assegurarà el nou territori per a vianants amb més barreres físiques. 

El temple de Gaudí accentua el seu blindatge

Una de les conclusions aprovades pel grup de treball creat després dels atemptats de la Rambla de Barcelona del 17 d'agost passat ha sigut la d'<a href="https://www.elperiodico.com/es/barcelona/20171116/barcelona-protege-la-rambla-y-la-sagrada-familia-con-bolardos-6428891">habilitar per a vianants l'entorn de la Sagrada Família</a>.