ALLOTJAMENT REBAIXAT

Barcelona combat la caiguda turística amb preus xollo als seus hotels

S'ofereixen allotjaments de cinc estrelles fins i tot a 89 euros i desenes d'habitacions cèntriques a uns 40

zentauroepp40955352 hotel171115213633

zentauroepp40955352 hotel171115213633 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN

Si algun viatger és capaç d’ignorar l’alarmisme que s’ha difós pel món sobre la situació de Catalunya, trobarà una enorme oferta de places hoteleres a preu de xollo a Barcelona, gens habituals. O si algú sospira per una nit romàntica en un hotel de luxe local, aquesta és la seva oportunitat. Cinc estrelles fins i tot a 98 euros la nit i una infinitat de llits disponibles a uns 40 euros en ple centre són l’ham llançat pels centenars d’hotels barcelonins per afrontar la pèrdua de reserves. 

No importa la ubicació. Per tot Barcelona poden trobar-se preus inusualment baixos per a la ciutat. Una recerca per dilluns que ve des del macroportal de reserves Booking ofereix preus per sota dels ja rebaixats a l’octubre, quan el preu mitjà a la ciutat va ser de 147 euros.

Per exemple, l’Eurostars BCN Design, a l’Eixample, cotitza a 98 euros (fins i tot a 89 altres dies), mentre que joies com el Gran Hotel La Florida estan a 145, el gran luxe del Claris es ven a 187, el novíssim OD al costat mateix del passeig de Gràcia s’oferta a 194 amb esmorzar inclòs i fins i tot el W Barcelona (el vela) es troba a 198, quan habitualment dobla de sobres aquest preu. La majoria dels hotels de luxe se situen al voltant dels 200 euros i fins i tot el sempre cotitzat Arts està disponible a 253. Algunes fonts hoteleres consultades, que no volen ser citades, afirmen que feia 10 anys i fins i tot més que no baixaven tant les seves tarifes.

La situació és la mateixa per als quatre estrelles, que aquests dies tenen un gran volum d’habitacions per sota de 100 euros, i fins i tot al voltant dels 50 euros als districtes més cèntrics. Com a anècdota, cal assenyalar que el Zenit Borrell, que en ple congrés de telefonia mòbil va arribar a cotitzar fa uns anys a 800 euros la nit, costaria ara 58 euros. Habitacions en establiments de Vincci, Catalonia, NH, Acevi, H10, Ilunion i Eurostars poden aconseguir-se en la franja dels 60.

Les categories més altes són les més afectades per partida doble. No només perquè han perdut més reserves de viatgers d’alt poder adquisitiu o corporatius que prefereixen circumstancialment altres destins, sinó perquè han deixat de vendre els molts productes complementaris que es consumeixen en les millors habitacions i suites, de manera que els seus ingressos són els més tocats. En conseqüència, també han caigut els ingressos en comerços i restaurants del centre, al voltant del 20-30%.

Notícies relacionades

Els turistes que busquen la categoria de tres estrelles també poden triar entre una infinitat d’opcions en plena Ciutat Vella per uns 40 euros, cosa molt infreqüent fins i tot en ple hivern. Els mesos de novembre a febrer són sempre els més fluixos de l’any, però l’abundància de fires i convencions i les escapades de cap de setmana han anat difuminant i escurçant de mica en mica el que abans era una clara temporada baixa. Jordi Clos assumeix que una de les conseqüències de les ofensives de preus per recuperar el turisme és que determina perfils més baixos de turista. Un efecte perillós tenint en compte que a Barcelona «li ha costat anys apujar el seu preu mitjà per habitació». És la ciutat més cara d’Espanya en preus hotelers, però està en els llocs més baixos si es compara amb les 20 urbs més visitades d’Europa, amb les quals competeix.

El gremi hoteler ja assumeix que de cara al pròxim congrés de telefonia mòbil no hi haurà creixement. Fins i tot contempla una possible caiguda de reserves en la quota encara lliure, al marge de les 25.000 precontractades des de l’organització.