VIVENDES OCUPADES

El Raval reconquista el símbol de la plaga dels narcopisos

Mossos i Guàrdia Urbana entren als dos últims pisos de traficants d'heroïna del número 22 del carrer d'En Roig

L'ajuntament tapia les vivendes quan l'edifici ja ha quedat gairebé desert a causa de la droga

zentauroepp40614003 bertran171020125240

zentauroepp40614003 bertran171020125240 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El número 22 del carrer d’En Roig s’ha convertit en un símbol del fenomen dels narcopisos que han destrossat comunitats veïnals senceres i que han retornat l’heroïna als carrers del Raval de Barcelona. En aquest bloc, els traficants es van establir en tres domicilis diferents. A finals del mes de juliol es va desallotjar un d’ells, el 1r 1a, que els camells havien convertit en una sala de venipunció clandestina per als seus clients. Ahir, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van entrar als altres dos, el 1r 2a i el 3r 2a, els dos punts de venda de cocaïna i, sobretot, d’heroïna.

La intervenció policial va començar a les deu del matí i va permetre arrestar tres persones i tapiar les dues vivendes. Aquest bloc explica millor que cap altre en què ha consistit i en què consisteix aquesta ferotge plaga. Els tres pisos ocupats eren propietat d’un fons d’inversió, Budmac Investments, i d’un banc, Catalunya Caixa. Dues empreses que no vivien allà i que es van despreocupar del calvari que la seva inacció va desencadenar sobre les famílies que sí que habitaven en aquella comunitat. Emparats pel principi d’inviolabilitat del domicili, els traficants es van posar a vendre droga descaradament. L’anar i venir d’addictes va omplir de xeringues, orina, excrements i sang l’escala, un espai que molts fins i tot van començar a usar per pernoctar. Només en un pis han resistit els veïns. La resta s’han vist obligats a marxar.

El problema era que els policies necessiten una ordre judicial per poder irrompre en un narcopís. Quan l’aconsegueixen i detenen els traficants, el grup organitzat al qual pertanyen els reemplaça per altres. Si les empreses propietàries dels domicilis ocupats no apareixen, els narcopisos reobren les portes poques hores després i els Mossos d’Ësquadra i la Guàrdia Urbana han de posar el comptador a zero una altra vegada, per a desesperació veïnal. Així han transcorregut gairebé dos anys a la narcofinca d’En Roig, un dels punts des d’on es van propagar els pisos de la droga, que ara es compten per desenes al districte de Ciutat Vella (fonts policials parlen d’uns 60). Ahir, finalment, aquests dos pisos van ser tapiats per iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona. El Carlos, un veí resident en una finca annexa que ha liderat les cassolades de protesta, semblava feliç ahir al matí. Han passat gairebé 70 nits de lluita.

Tres detinguts 

Durant l’operació policial es va detenir tres persones, totes de nacionalitat pakistanesa i inquilines del 3r 2a. La investigació ha acreditat que ells eren els que venien l’heroïna als traficants del 1r 2a, de nacionalitat romanesa. Aquest segon domicili era el més conflictiu, perquè era el que més visites d’heroïnòmans rebia i perquè els camells també eren toxicòmans que s’havien enfrontat amb els veïns o s’havien barallat entre ells. La majoria de les transaccions eren dosis de 10 euros d’heroïna, altament adulterada després d’haver canviat diverses vegades de mans des del seu desembarcament a Barcelona procedent del Pakistan. 

Notícies relacionades

Últimament, però, els veïns havien detectat que aquests narcopisos també proveïen de cocaïna clients que la buscaven per a consum recreatiu. A diferència dels heroïnòmans, sovint motxillers italians de salut feble, els que compraven cocaïna eren homes sovint amb americana i corbata o dones arreglades per sortir de festa. «Vestien talons, minifaldilla i els cabells acabats de planxar», explica el Carlos.

Al 3r 2a, els agents van trobar un hoste inesperat. Un cadell que va veure com s’emportaven el seu amo emmanillat. La Guàrdia Urbana el traslladarà a la gossera municipal, fins que trobi una altra família.