REIVINDICACIÓ POPULAR

La Barceloneta proposa dedicar l'avinguda de Joan de Borbó a una activista veïnal

El barri mariner demana a Ada Colau que canviï el nom de l'avi del rei pel d'Emília Llorca

zentauroepp9672595 cuaderno del domingo reportaje barceloneta foto matti171009135805 / MATTIA INSOLERA

zentauroepp9672595 cuaderno  del  domingo  reportaje  barceloneta  foto   matti171009135805
zentauroepp11927191 macro la dirigente vecinal emilia llorca ha muerto en un acc171009135755
zentauroepp11927196 macro la dirigente vecinal emilia llorca ha muerto en un acc171009135712

/

2
Es llegeix en minuts
Helena López / Barcelona

Ja havien entregat les firmes, però durant la festa major del carrer dels Pescadors, per la Mercè –la Barceloneta, república independent–, en van reunir gairebé 200 més, que adjuntaran ben aviat a la petició formal. Els suports –560– els han recollit només en format físic. A la manera antiga, amb paper i boli. Es tracta d’una reivindicació molt del barri i de barri. Malgrat ser un dels racons més perjudicats per la pressió turística, la Barceloneta és un dels barris més barri de Barcelona. Com a exemple, l’epicentre de la recollida de firmes ha sigut la cantonada on la Lourdes ven cupons de l’ONCE, davant del mercat, des d’on s’ha gestat més d’una mobilització que riu-te’n de l’operació urna. La petició és clara: que se substitueixi el nom de l’avinguda de Joan de Borbó pel d’Emília Llorca, ànima i motor de l’organització popular de la resistència al barri mariner, morta el 2009 en un accident de trànsit.

Nascuda al carrer dels Pescadors, com recorda una placa col·locada el maig del 2015 a la façana de la casa familiar, Llorca és recordada com Emiliona. Fundadora de l’associació de veïns L’Òstia, es va posar de forma gairebé instintiva al capdavant de la lluita contra la gentrificació en el seu estimat barri (molt abans que aquesta fos la paraula de moda). Quan els homes del maletí van desembarcar als seus carrers en plena orgia immobiliària, l’Emília es va alçar davant la injustícia –preus inassumibles per pisos minúsculs– i, el més important, va teixir una xarxa de solidaritat, suport mutu i consciència de barri entre les seves veïnes, un dels seus grans llegats.

Va lluitar contra el pla dels ascensors perquè cap veí fos expulsat del ja llavors llaminer barri. I per evitar la construcció de l’hotel Vela, que els robava l’horitzó (batalla perduda, aquesta). I va aconseguir una tendra complicitat entre les senyores que escombraven en bata les voreres davant de casa seva, com ella, i que veien com els seus fills eren expulsats del barri per la voracitat immobiliària, i els okupes de Milers de Vivendes, amb qui va estudiar a la seva universitat pirata com evitar l’expulsió.

 La de Llorca és una de les 10 fotografies de dones amb les quals Colau va redecorar el seu despatx d’alcaldessa, al costat de retrats de Neus Català, Mercè Rodoreda i Montserrat Roig.

Notícies relacionades

El març del 2013, el ple de Ciutat Vella va aprovar que l’avinguda de Joan de Borbó recuperés el nom pel qual era coneguda durant el segle XIX: passeig Nacional. Nom que, de fet, encara és utilitzat per alguns veïns del barri (la denominació de Joan de Borbó és del 1993). Acord plenari de districte que, com tants, va quedar en això.

La proposta actual es debatrà en la pròxima reunió de la Ponència del Nomenclàtor, màxim òrgan de decisió per a aquests assumptes.

La decisió de dedicar un carrer a Rubianes va posar en marxa la iniciativa

«Si li donen a Pepe Rubianes el carrer de l’Almirall Cervera, l’Emília Llorca es mereix l’avinguda de Joan de Borbó», resumeix María del Pino Suárez, actual presidenta de l’associació de veïns creada per Llorca. La iniciativa ja s’ha posat en marxa. 

Temes:

Barceloneta