INCERTESA EN EL SECTOR DEL TURISME

El procés independentista causa una "aturada" en les reserves hoteleres

Els hotels avisen d'un "alentiment" de la demanda i els pisos turístics comparteixen "sensacions preocupants"

cmontanyes40413534 barcelona 04 10 2017  pol tica   anulaciones de reservas en 171004201448

cmontanyes40413534 barcelona 04 10 2017 pol tica anulaciones de reservas en 171004201448 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel / Barcelona

El 15%. Aquest és el percentatge màgic del PIB que a Barcelona se sol atribuir al turisme, encara que molts eleven aquesta xifra a l'incloure-hi tots els serveis complementaris perquè al foraster no li falti res. Qualsevol situació d'inestabilitat, qualsevol esdeveniment que alteri la rutina i la normalitat, pot trencar les expectatives. ¿Es podria donar això amb el que passa aquests dies a Catalunya amb el procés independentista? Els allotjaments turístics, encara que de manera subtil, assenyalen al 'sí'. 

El Gremi d'Hotels de Barcelona assegura que la seva activitat s'està desenvolupant "amb total normalitat", amb uns últims dies de setembre i un mes d'octubre que "mantenen la tònica d'anys anteriors". "Les previsions d'ocupació són molt altes, confirmen el gran atractiu de la nostra destinació, tant pel que fa a l'àmbit de l'oci com al dels negocis", sosté un portaveu d'aquest col·lectiu. Però tot això, tota aquesta demanda, és anterior al diumenge negre en què un referèndum no consentit pel Tribunal Constitucional va deixar gairebé 900 ferits a tot Catalunya per la repressió policial. I això explica que per a les pròximes setmanes "es percebi un "alentiment de l'entrada de reserves". 

Males sensacions

Per part de l'associació de pisos turístics Apartur, el seu president, Enrique Alcantara, aporta sensacions a l'espera que els números parlin per si mateixos. Assegura, com també fa el Gremi d'Hotels, que la "incertesa i la inestabilitat no és bona per als negocis". "Trobem a faltar responsabilitat política i un referent que aporti tranquil·litat a la ciutat", sosté Alcantara. Admet que les sensacions d'aquests dies són "preocupants" pel que fa a les reserves futures -encara que no disposa de xifres que corroborin o desmenteixin aquesta percepció- i assegura que es nota "molta por per reservar". "No hi ha hagut cancel·lacions, però s'està començant a notar una aturada en les demandes", resumeix. 

Notícies relacionades

Un directiu d'una firma hotelera amb diversos establiments explica a aquest diari que per ara no hi ha hagut ningú que hagi trucat per cancel·lar la seva habitació. "Però ja veurem què passa en els pròxims dies...". 

Des de Madrid, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha afirmat aquest dimecres que s'està constatant una "frenada" en el turisme a Catalunya, que registrava una taxa interanual de creixement pròxima al 10%. Fins al setembre, segons xifres del Govern central, l'increment acumulat és del 2%.